Φωτιά στα Βίλια: Οριοθετήθηκε το μεγάλο πύρινο μέτωπο

Φωτιά στα Βίλια: Οριοθετήθηκε το μεγάλο πύρινο μέτωπο

Να οριοθετήσει τη μεγάλη πυρκαγιά στα Βίλια που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι της 16ης Αυγούστου και μετέτρεψε σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους κατάφερε χθες η Πυροσβεστική, σύμφωνα τουλάχιστον με την εικόνα που μετέδιδε τις απογευματινές ώρες το αρχηγείο του Σώματος

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να οριοθετήσει τη μεγάλη πυρκαγιά στα Βίλια που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι της 16ης Αυγούστου και μετέτρεψε σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους κατάφερε χθες η Πυροσβεστική, σύμφωνα τουλάχιστον με την εικόνα που μετέδιδε τις απογευματινές ώρες το αρχηγείο του Σώματος. Οι περισσότερες από τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις παρέμεναν στο σημείο είτε καταστέλλοντας μικρές εστίες φωτιάς που συνέχιζαν να καίνε, είτε αντιμετωπίζοντας αναζωπυρώσεις εξαιτίας των ανέμων. Ενεργή εστία υπήρχε στην κορυφή του όρους Πατέρας, με τις επίγειες δυνάμεις να αδυνατούν να προσεγγίσουν το μέτωπο (σ.σ. είναι πιθανό να επιχειρήσουν σήμερα να την προσεγγίσουν) και τα εναέρια μέσα να πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος. Δεν ενέπνεε ανησυχία και μια δεύτερη εστία που συνέχιζε να καίει ή «να καπνίζει», όπως είπαν από την Πυροσβεστική, κοντά στο πεδίο βολής Μεγάρων. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της αυτοδιοίκησης, η έκταση που κάηκε από τη φωτιά αγγίζει ή και ξεπερνάει τα 90.000 στρέμματα. Σε αρκετούς οικισμούς, όπως για παράδειγμα στο Παλαιοχώρι που βρίσκεται κατά μήκος του δρόμου που συνδέει τη Μάνδρα με τις Ερυθρές, σπίτια υπέστησαν ζημιές. Ο πρόεδρος του συνοικισμού Νίκος Βαρδαλάχος περιέγραψε στην «Κ» ότι δέκα σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, εκ των οποίων τα πέντε ήταν μόνιμες κατοικίες. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι το διάστημα πριν από τη φωτιά είχε απευθυνθεί στο δασαρχείο ζητώντας άδεια οι κάτοικοι του οικισμού με δικά τους μέσα να προχωρήσουν σε καθαρισμούς κλαδιών κ.λπ., εισπράττοντας εντέλει αρνητική απάντηση. Φορείς της αυτοδιοίκησης συνεχίζουν να αποδίδουν την πυρκαγιά σε έργο εμπρηστών, κάτι που πάντως δεν έχει –επισήμως τουλάχιστον– επιβεβαιωθεί από τις έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Για εμπρησμό μιλούν και οι κάτοικοι στο Δασκαλειό Κερατέας, όπου τα ξημερώματα χθες εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Η αντίδραση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και δύο ώρες μετά η φωτιά είχε αντιμετωπιστεί. Στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε βρέθηκαν υπολείμματα καπνογόνου, ενώ κάτοικοι της περιοχής είδαν και κατέγραψαν αγνώστους να εκτοξεύουν καπνογόνο στον νυχτερινό ουρανό. Από την προανάκριση δεν είχε έως χθες το βράδυ αποσαφηνιστεί εάν επρόκειτο για κακόβουλη ενέργεια ή εάν υπήρξε αποτέλεσμα επιπόλαιης ενέργειας ατόμων που π.χ. διασκέδαζαν στην παραλία. 

Από την κυβέρνηση έγινε ήδη από το βράδυ της Πέμπτης γνωστό και επιβεβαιώθηκε χθες το πρωί ότι Στρατός και Αστυνομία περιπολούν σε δάση προκειμένου να προλάβουν τυχόν νέες ενάρξεις πυρκαγιών. Μόνο από την Αστυνομία έγιναν χθες τη νύχτα 216 περιπολίες, οι 50 από αυτές στην Αττική, ενώ για σήμερα, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το πρωί του Σαββάτου, έχουν προγραμματιστεί 723 περιπολίες – οι 168 από αυτές στην Αθήνα. «Το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική. Μεικτά και αμιγή περίπολα από στελέχη όλων των όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων (Σ.Ξ.-Π.Ν.-Π.Α.) και αστυνομικούς περιπολούν όπου κρίνεται αναγκαίο από την Πολιτική Προστασία», αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή