Κορωνοϊός: Επιδείνωση στους «σκληρούς δείκτες», ανησυχία για την Αττική

Κορωνοϊός: Επιδείνωση στους «σκληρούς δείκτες», ανησυχία για την Αττική

Σταθερά υψηλό ιικό φορτίο, παρά τη μείωση των κατοίκων λόγω καλοκαιριού

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω επιδείνωση των «σκληρών δεικτών» καταγράφει η νέα έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, με τους ημερήσιους θανάτους ασθενών με κορωνοϊό να φτάνουν για πρώτη φορά σε αυτό το πανδημικό κύμα τους 30 και τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών λόγω της COVID-19 να αγγίζει τους 300.

Ο χθεσινός αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων ήταν 3.625 σε σύνολο περίπου 117.000 εργαστηριακών τεστ (ποσοστό θετικότητας 3,1%). Χθες ανακοινώθηκαν 30 νέοι θάνατοι ασθενών, που είναι και ο υψηλότερος αριθμός ασθενών με COVID-19 που κατέληξαν μέσα σε μία ημέρα από τις 8 Ιουνίου 2021. Μέσα σε μία ημέρα ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε κατά 10 –από 286 που ήταν την Πέμπτη σε 296 χθες– και το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ που έχουν διατεθεί σε αυτή τη χρονική στιγμή για τους ασθενείς με COVID-19 έχει φτάσει το 67%. Στην Αττική εντοπίστηκαν 768 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 376, στην Κρήτη 340, ενώ τριψήφιο αριθμό νέων διαγνώσεων είχαν χθες η Ηλεία (133), η Αχαΐα (132), η Μεσσηνία (124), η Ρόδος (112) και η Καβάλα (102).

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ιικό φορτίο στην Αττική έκρουσε χθες ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης. Οπως ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84, «σύμφωνα με την ανάλυση που έχει γίνει μέχρι και την Τετάρτη, στην Αττική έχει σταθεροποιηθεί υψηλό ιικό φορτίο, παρά τη μείωση των κατοίκων λόγω καλοκαιριού περίπου στα δύο εκατομμύρια. Περιμένουμε αύξηση του ιικού φορτίου με την επιστροφή των εκδρομέων, που θα αποτυπωθεί και σε αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού. Το ιικό φορτίο στην Αττική παραμένει υψηλό και θα αυξηθεί».

Εν τω μεταξύ, στην αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων εργαζομένων σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ οδήγησε η εφαρμογή του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Εργασίας, εμβολιασμένο έναντι της COVID-19 είναι πλέον το 85% των εργαζομένων στις ιδιωτικές δομές έναντι 62% που είχαν κάνει το εμβόλιο έως και πριν ανακοινωθεί το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση που καταγράφεται στις δημόσιες δομές, όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων διπλασιάστηκε σε σύγκριση με τον Ιούλιο (από 45% σε 90% σήμερα). Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τη Δευτέρα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες επιτροπές και η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων απαλλαγής των εργαζομένων που αδυνατούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας.

Κατά το υπουργείο Εργασίας, δεν φαίνεται να προκύπτουν μεγάλα κενά στις δομές από την άρνηση κάποιων να εμβολιαστούν, καθώς τον προηγούμενο χρόνο έγιναν 500 προσλήψεις σε προνοιακές δομές για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών της πανδημίας. «Σε κάθε περίπτωση, η αναπλήρωση των εργαζομένων σε αναστολή καθηκόντων, όπου κρίνεται αναγκαίο, πραγματοποιείται με γρήγορες διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού με τρίμηνες συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης επιπλέον τριμήνου, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή