ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βασιλακόπουλος: Έχουμε πλέον μια πανδημία ανεμβολίαστων

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα καθώς και για τη μετάλλαξη Δέλτα, μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας

Βασιλακόπουλος: Έχουμε πλέον μια πανδημία ανεμβολίαστων

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα καθώς και για τη μετάλλαξη Δέλτα, μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατική Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το στέλεχος Δέλτα, το οποίο είναι πολύ πιο μεταδοτικό, επικράτησε και τώρα έχουμε μια πανδημία ανεμβολίαστων.

«Αυτοί που σέρνουν τον χορό, με αδιανόητα μεγάλο ποσοστό, είναι οι άνθρωποι που επέλεξαν για τους δικούς τους λόγους- δυσνόητους για μένα- να μην εμβολιαστούν» δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι εντατικές έχουν ήδη αρχίσει να γεμίζουν καθώς έχουμε ήδη 300 ασθενείς σε ΜΕΘ, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε «στην καρδιά του καλοκαιριού» και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτήν την περίοδο, δεν «βοηθούν» τυπικά τον ιό να διασπείρεται.

«Φοβάμαι τι θα συμβεί όταν επιστρέψουμε όλοι στις πόλεις μας» τόνισε εκτιμώντας πως ο Σεπτέμβρης θα είναι πολύ πιο δύσκολος από τον Αύγουστο.

Αναφορικά με την οριστική έγκριση του εμβολίου από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, τόνισε ότι «ο FDA έχει φτάσει στο συμπέρασμα πλέον ό,τι υπάρχουν επαρκή στοιχεία και χρονικά και ποσοτικά ώστε το εμβόλιο να πάρει έγκριση κανονικής χρήσεως». 

Αυτό, όπως εξήγησε, έχει δύο συνέπειες.

«Καταρχήν εγώ, η οποιοσδήποτε γιατρός θα μπορεί από μόνος του να συνταγογραφεί αυτό το εμβόλιο εάν το αποφασίσει ανεξαρτήτως του τι θα έχει αποφασίσει η όποια εθνική επιτροπή εμβολιασμών», είπε.

Πρόσθεσε μάλιστα όλα τα ζητήματα αμφιβολιών που είχε ο κόσμος σχετικά με το ότι το εμβόλιο δεν είναι επαρκώς δοκιμασμένο, αίρονται.

«Βεβαίως αυτό δίνει και την δυνατότητα στην όποια ρυθμιστική αρχή, στο κράτος, να θέσει την υποχρεωτικότητα χωρίς παρενθέσεις, χωρίς μικρά γράμματα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

«Όπως είμαστε υποχρεωμένοι να εμβολιαστούμε για να δουλέψουμε σε έναν χώρο εστιατορίου, για παράδειγμα, με εμβόλια που εμποδίζουν μεταδοτικές νόσους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα μπορούμε να είμαστε εμβολιασμένοι και με αυτό το εμβόλιο.