Οι ΗΠΑ έχουν «ακλόνητη δέσμευση» να οδηγήσουν στην ασφάλεια έξω από το Αφγανιστάν τους Αμερικανούς και του ευάλωτους Αφγανούς, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, την ώρα που οι μαχητές ταλιμπάν απωθούν χιλιάδες απελπισμένους Αφγανούς που προσπαθούν να φθάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις διεύρυναν την «ασφαλή ζώνη» γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι η επιχείρηση εξόδου από το Αφγανιστάν θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου.
Ωστόσο, αφήνοντας ένα παράθυρο για παράταση της προθεσμίας είπε: «Θα υπάρξουν συζητήσεις, υποθέτω».
«Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», απάντησε σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε τι θα κάνει αν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ ζητήσουν από την Ουάσινγκτον να παραμείνουν για περισσότερο χρόνο οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.
«Θα είμαι ξεκάθαρος. Η απομάκρυνση χιλιάδων από την Καμπούλ θα είναι σκληρή και οδυνηρή» και θα ήταν έτσι «ανεξαρτήτως του χρόνου εκκίνησης (της επιχείρησης)», είπε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.
Στο επίκεντρο σκληρής κριτικής
Ο Μπάιντεν βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσο και στο εξωτερικό για τον χειρισμό της αποχώρησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι ηγέτες της G7 θα μπορούσαν να επεξεργαστούν μία κοινή προσέγγιση απέναντι στους Ταλιμπάν, ενώ ο ίδιος έχει ήδη διεξαγάγει διμερείς συζητήσεις με τον Τζόνσον, την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν νωρίτερα χθες ότι διέταξαν επιβατικά αεροσκάφη, προκειμένου να βοηθήσουν στη μεταφορά ανθρώπων που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν.
Ο Μπάιντεν είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι ο ίδιος και ο υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα συνεργαστούν με άλλες χώρες για να καθορίσουν «σκληρούς όρους» για οποιαδήποτε συνεργασία ή αναγνώριση των Ταλιμπάν ανάλογα με τη μεταχείριση που θα έχουν οι γυναίκες και τα κορίτσια, αλλά και γενικότερα θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.