Φωτιές: «Κάποιος έχει βαλθεί να κάψει τα Βίλια»

Φωτιές: «Κάποιος έχει βαλθεί να κάψει τα Βίλια»

Ερωτήματα μετά τη νέα πυρκαγιά στην περιοχή – Δύο μεγάλες φωτιές ξέσπασαν και στην Κάρυστο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτήματα και υπόνοιες για δράση εμπρηστών γεννούν στο κυβερνητικό επιτελείο και στην αυτοδιοίκηση οι πυρκαγιές των τελευταίων εικοσιτετραώρων σε Βίλια και Κάρυστο, που πάντως ελέγχθηκαν εγκαίρως από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Στα μεν Βίλια η νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε μόλις επτά ημέρες μετά την προηγούμενη (που έκαψε 94.000 στρέμματα) και σε σημείο όπου το πευκοδάσος είχε παραμείνει ανέγγιχτο από τις φλόγες της περασμένης εβδομάδας. Στη δε Κάρυστο ξέσπασαν δύο διαφορετικές πυρκαγιές, η πρώτη στις 3.20 τα ξημερώματα της Κυριακής στην περιοχή Μετόχι και η δεύτερη στη 1.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, κοντά στο Μαρμάρι. Γενικότερα, ο αυξημένος αριθμός πυρκαγιών σε ολόκληρη τη χώρα όλο το προηγούμενο διάστημα, με πολλές ημέρες να «έχουμε μια νέα φωτιά κάθε ώρα» όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι, προβληματίζει και ενισχύει την άποψη ότι δεν μπορεί αν είναι τυχαίος. 

Μιλώντας στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, απέδωσε τη χθεσινή πυρκαγιά στα Βίλια σε έργο εμπρηστών σημειώνοντας ότι ξεκίνησε ταυτόχρονα από δύο διαφορετικές εστίες με απόσταση 200-300 μέτρων η μία από την άλλη. Ακόμα πρόσθεσε ότι στον οικισμό του Προφήτη Ηλία τουλάχιστον πέντε σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τη φωτιά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις στην «Κ» του αντιδημάρχου Βιλίων, Παναγιώτη Κολοβέντζου, ο οποίος υποστήριξε ότι «κάποιος έχει βαλθεί να κάψει τα Βίλια. Το περιστατικό απαιτεί σοβαρή διερεύνηση». Αλλες πηγές ενημέρωσης πάντως διευκρίνιζαν ότι η νέα φωτιά στα Βίλια εκδηλώθηκε στο πλάι του δρόμου και εξέφραζαν προβληματισμό για το κατά πόσον κάποιος εμπρηστής θα επέλεγε να δράσει υπό το φως της ημέρας, εν μέση οδώ και ενώ στην περιοχή περιπολούσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. 

«Εχουμε βγάλει πολύ κόσμο έξω», επιβεβαίωσε αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφερόμενος στις περιπολίες στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. σε περιαστικά δάση αλλά και στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Απέδωσε τις πρόσφατες πυρκαγιές σε έργο εμπρηστών, με τα υπηρεσιακά στελέχη της Αστυνομίας πάντως να διευκρινίζουν ότι δεν διαθέτουν στοιχεία και ευρήματα που να επιβεβαιώνουν ότι το μπαράζ πυρκαγιών οφείλεται σε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών. Η πυρκαγιά στα Βίλια εκδηλώθηκε στη θέση Καζά, βόρεια των Βιλίων, με τον άνεμο πάντως να στέλνει τις φλόγες στα καμένα. Βραδινές ώρες χθες, η εικόνα από το μέτωπο περιγραφόταν «ελεγχόμενη».

Στη διάρκεια της νύχτας

Φωτιές: «Κάποιος έχει βαλθεί να κάψει τα Βίλια»-1
Ελικόπτερο της Πυροσβεστικής επιχειρεί στο μέτωπο στο Μαρμάρι Ευβοίας. (Φωτ. INTIME NEWS) 

Στην Κάρυστο και οι δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας. Η πρώτη τα ξημερώματα της Κυριακής ελέγχθηκε, αφού κατέληξε στη θάλασσα δίχως να προκαλέσει ζημιές σε σπίτια παρά σε μια κτηνοτροφική μονάδα. Η χθεσινή πυρκαγιά αντίστοιχα ξεκίνησε στη 1.30 π.μ. και «οριοθετήθηκε» ήδη από τις 10 π.μ., έχοντας πάντως προκαλέσει –μικρής έκτασης– ζημιές σε σπίτια κυρίως σε οικοδομικό συνεταιρισμό γιατρών στην παραλία του Φυγιά. Ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, μιλώντας στην «Κ» διατύπωσε προβληματισμό για το γεγονός ότι μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν δύο απειλητικές πυρκαγιές στη διάρκεια της νύχτας και ενώ στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Την ίδια στιγμή, πάντως, έμπειρο στέλεχος της Πυροσβεστικής που ρωτήθηκε σχετικά δήλωσε στην «Κ» ότι είναι ιδιαίτερα σύνηθες στην περιοχή της Καρύστου να εκδηλώνονται πυρκαγιές τις ημέρες με πολύ αέρα εξαιτίας των καλωδίων από τις κολόνες υψηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ. «Δεν έχουμε ενδείξεις για οργανωμένη δράση εμπρηστών. Βρισκόμαστε όμως ακόμα στην αρχή της έρευνάς μας», δήλωσε αξιωματικός της Ασφάλειας Αττικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή