ΚΟΙΝΩΝΙΑ

COVID Free GR: Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Μέσω της εφαρμογής COVID Free GR θα ελέγχονται οι βεβαιώσεις αρνητικού τεστ, εμβολιασμού ή νόσησης

COVID Free GR: Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Μέσω της εφαρμογής COVID Free GR θα ελέγχονται οι βεβαιώσεις αρνητικού τεστ, εμβολιασμού ή νόσησης των εργαζομένων, των φοιτητών, των πολιτών που εισέρχονται σε χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και σε γήπεδα, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Οι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους – Τι θα ισχύει για εργασία, εκπαίδευση, εστίαση και τεστ

Πρόκειται για την εφαρμογή, η οποία είχε παρουσιαστεί στα μέσα Ιουλίου από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

«Η εφαρμογή είναι εξαιρετικά απλή. Αρκεί κάποιος να την κατεβάσει. Με το που την ανοίγει, αναφέρεται σάρωση QR Code, η οποία μπορεί να γίνει είτε σε χαρτί είτε σε ψηφιακή μορφή», είχε σημειώσει τότε ο υπουργός.

Η εφαρμογή, που έχει υλοποιηθεί από τον φορέα ΕΔΥΤΕ GRNET, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και Google Play. Μπορεί, δηλαδή, να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android, δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού και δεν κρατάει ή αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων.

Τρία επίπεδα επαλήθευσης

Yπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης που κατηγοριοποιούνται χρωματικά.

  • Το πράσινο χρώμα σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID.
  • Το κίτρινο σηματοδοτεί πως ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR).
  • Το κόκκινο αντιστοιχεί σε λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Χρονική ισχύς των πιστοποιητικών

Οσον αφορά την ισχύ των πιστοποιητικών είναι δεκατεσσάρων ημερών για εμβολιασμό από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης, ενώ σε περίπτωση νόσησης διαρκούν έως και έξι μήνες μετά την εκδήλωση της ασθένειας. Εάν αφορούν rapid test, τα πιστοποιητικά διαρκούν 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος), ενώ εάν σχετίζονται με PCR test απαιτούνται έως 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).

Τελευταίες ειδήσεις