ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η νέα πραγματικότητα για τους ανεμβολίαστους

Η νέα πραγματικότητα για τους ανεμβολίαστους

Απειλητικό προοίμιο της φθινοπωρινής επιδημιολογικής εικόνας φαντάζει ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ. Τα 4.608 νέα περιστατικά μολύνσεων συνιστούν τη χειρότερη επίδοση από την αρχή της πανδημίας, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων (326) εξακολουθεί να βαίνει ογκούμενος, διατηρώντας την πίεση στο ΕΣΥ. Οι εισαγωγές ανήλθαν σε 293, ενώ 32 άνθρωποι κατέληξαν από τις επιπλοκές της νόσου.

Η αμέσως προηγούμενη αρνητική επίδοση είχε σημειωθεί στις 30 Μαρτίου 2021 με 4.340 κρούσματα, ενώ το 2020 ο μεγαλύτερος αριθμός διαγνώσεων που είχε καταγραφεί ήταν τα 3.316 στις 12 Νοεμβρίου.

Ο σημερινός αριθμός δημιουργεί περαιτέρω ανησυχίες δεδομένου ότι δεν συμπεριλαμβάνει το κύμα των επιστροφών των εκδρομέων, για το οποίο οι ειδικοί έχουν ήδη εκφράσει φόβους ότι μπορεί να συντελέσει σε περαιτέρω επιβάρυνση.     

Η διασπορά του ιού

Σε Αθήνα  και Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν σήμερα 259 και 402 νέες λοιμώξεις ωστόσο τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν η Πελοπόννησος και η Κρήτη. 

Συνολικά στην ΠΕ Πελοποννήσου εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο 591 νέα κρούσματα. Η Ηλεία βρίσκεται στην κορυφή με 232 διαγνώσεις, ενώ εξαιρετικά επιβαρυμένη είναι η κατάσταση σε Αχαΐα (184)  Μεσσηνία (146).

Στην Κρήτη κατεγράφησαν 344 κρούσματα, τα 161 εκ των οποίων στο Ηράκλειο, 89 στα Χανιά, 60 στο Ρέθυμνο και  34 στο Λασίθι. 
Σε αυτό το πλαίσιο τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση συνιστούν μία νέα πραγματικότητα για τους ανεμβολίαστους.

Τα νέα μέτρα, θα τεθούν σε ισχύ στις 13 Σεπτεμβρίου 2021 και θα διαρκέσουν έως 31 Μαρτίου του 2022.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στο συγκεκριμένο διάστημα 

 • Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ
 • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα
 • Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα.
 • Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ).

Διαβάστε επίσης: Τι ισχύει για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές

 • Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid τεστ 48 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ τα παιδιά 5 έως 12 ετών θα κάνουν self test.
 • Από 13 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές μόνο εμβολιασμένοι και όσοι έχουν συμπτώματα.
 • Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης, θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα λειτουργούν εστίαση, θέατρα, κινηματογράφοι και μουσεία

 • Τα γήπεδα (κλειστά και ανοιχτά) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες
 • Θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία: Θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές.

Διαβάστε επίσης: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους

 • Κλειστά γυμναστήρια: Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με αρνητικό rapid test 48 ωρών
 • Σε κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι.
 • Χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς όπου υπάρχουν συναθροίσεις.

Δείτε εδώ τους πίνακες με όλα τα μέτρα, όπως παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Υγείας.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ακόμη ότι θα τηρηθεί χωρίς καμία παράταση το μέτρο αναστολής εργασίας για υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τις 1 Σεπτεμβρίου με τουλάχιστον μία δόση ή δεν διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, συμπλήρωσε.

Δείτε εδώ τις ανακοινώσεις: