Mέτρα στήριξης ζητεί η εστίαση

Mέτρα στήριξης ζητεί η εστίαση

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίπτωση στον τζίρο των επιχειρήσεων εστίασης, κυρίως από τον Οκτώβριο και μετά, θα έχει η απόφαση της κυβέρνησης να επιτραπεί μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες η είσοδος σε κλειστούς χώρους εστίασης (από 13/9 έως τέλη Μαρτίου 2022), αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, ζητώντας παράλληλα μέτρα στήριξης που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες στον τζίρο τους.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η πρόσβαση των πελατών στους χώρους εστίασης μειώνεται εάν ληφθεί υπόψη πως ένας στους δύο είναι ανεμβολίαστος και πως σε πολλές περιπτώσεις οι παρέες είναι μεικτές. «Αυτό σημαίνει πως ένας στους τρεις θα μπορεί να επισκέπτεται τον χώρο εστίασης», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο ενάμισης μήνας λειτουργίας των επιχειρήσεων σε συνθήκες κανονικότητας κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου δεν μπορεί να αναπληρώσει τον χαμένο τζίρο των 16 προηγούμενων μηνών, ενώ τονίζουν πως θα περίμεναν, μαζί με τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, να ανακοινωθούν και μέτρα στήριξης του κλάδου εστίασης, δηλαδή μείωση των ενοικίων, αναστολή συμβάσεων εργασίας αλλά και προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής. «Από 1η Ιουλίου δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος στον κλάδο εστίασης, εκτός από το πρόγραμμα “Επανεκκίνηση της εστίασης”, όπου οι εκταμιεύσεις προχωρούν με αργούς ρυθμούς».

«Είναι πιθανόν η χρήση των εξωτερικών χώρων λόγω των καιρικών συνθηκών να είναι δυνατή μέχρι τον Οκτώβριο. Ωστόσο, αργότερα θα φανούν οι επιπτώσεις των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για τους κλειστούς χώρους. Εάν μέχρι τότε δεν ξεπεράσουμε τα 7,5 εκατομμύρια εμβολιασμένους, η πελατειακή βάση των επιχειρήσεων στενεύει», αναφέρει ο Γιάννης Λιάρος, γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ). «Το γεγονός ότι, στην καλύτερη περίπτωση, ένα 30%-40% των Ελλήνων δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα μαγαζιά, σε συνδυασμό με το ότι η κυβέρνηση βάζει τέλος στα μέτρα στήριξης λόγω πανδημίας, προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό», επισημαίνει, προσθέτοντας πως «εμείς, πριν από τη λήξη της δέσμης των μέτρων στήριξης τον Ιούνιο, είχαμε προτείνει στην πολιτεία να υπάρξουν όχι οριζόντιες αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις σε επιχειρήσεις που πλήττονται επειδή δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο λειτουργίας. Πρόκειται για παρεμβάσεις σε όσους επιχειρηματίες έχουν ανάγκη και οι οποίες σχετίζονται με τα ενοίκια αλλά και τις εργασιακές σχέσεις». Οπως σημειώνει ο ίδιος, προς τα τέλη Αυγούστου θα μπορούμε να έχουμε εικόνα για τις επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να ανοίξουν καθόλου, δεδομένου ότι από τις 3 Μαΐου, όταν δηλαδή άνοιξε η εστίαση, ένα ποσοστό της τάξεως του 20% δεν επαναλειτούργησε. «Αυτό συνέβη είτε επειδή κάποιες βρίσκονταν σε αμιγώς τουριστικές περιοχές, οπότε περίμεναν να τονωθεί η τουριστική κίνηση για να επαναλειτουργήσουν, είτε επειδή δεν διέθεταν καθόλου εξωτερικούς χώρους παρά μόνο εσωτερικούς». 

Εν τω μεταξύ, σε αντίθεση με την εστίαση, την ικανοποίησή του για την εξαίρεση του λιανεμπορίου από τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης δήλωσε πως είναι αναγκαία η επιτάχυνση του ρυθμού εμβολιασμού, καθώς «δεν υπάρχει η πολυτέλεια για λουκέτα και για χαμένες θέσεις εργασίας». Κατά τον ίδιο, «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν βάζουν τους ανεμβολίαστους σε μια διαρκή διαδικασία ελέγχου με δικό τους κόστος, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά τους και μειώνοντας τη δυνατότητα επισκεψιμότητας σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Ομως συνολικά τα μέτρα προστατεύουν και διευκολύνουν τους περισσότερους, μεταξύ των οποίων και τα 5,6 εκατ. πλήρως εμβολιασμένων πολιτών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή