Προχωρούν σε κινητοποιήσεις οι υγειονομικοί

Προχωρούν σε κινητοποιήσεις οι υγειονομικοί

Στάση εργασίας και αίτημα ακύρωσης στο ΣτΕ για υποχρεωτικότητα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζούμε στην εποχή των αντιθέσεων, αντιθέσεις που η πανδημία, ειδικά όσο προχωράει ακάθεκτη, οξύνει. Χθες Τρίτη –την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού που αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, δηλαδή σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας– δύο διαφορετικές ομάδες υγειονομικών εξέδωσαν δύο πολύ διαφορετικές ανακοινώσεις. 

Η μεν Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ανακοίνωσε πως την Πέμπτη θα προβεί σε πανελλαδική στάση εργασίας για πέντε ώρες, ενώ έχουν οργανωθεί συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσσαλονίκη και άλλες σε υγειονομικές περιφέρειες και πύλες νοσοκομείων στην υπόλοιπη Ελλάδα. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι καταθέτει αίτημα αναστολής και ακύρωσης του νόμου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ομοσπονδίας, οι εργαζόμενοι που θα συμμετάσχουν στην απεργία, πολλοί εκ των οποίων είναι εμβολιασμένοι, το πράττουν «όχι για λόγους αλληλεγγύης, αλλά επειδή γνωρίζουν ότι θα κληθούν οι ίδιοι με συνεχείς βάρδιες, με αναστολή ρεπό και αδειών, να καλύψουν τα κενά» που θα δημιουργήσει η αναστολή καθηκόντων από την 1η Σεπτεμβρίου των υγειονομικών που δεν θέλουν να εμβολιαστούν. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε ανυπεράσπιστους τους υγειονομικούς και προνοιακούς υπαλλήλους που είναι ατομικό τους δικαίωμα ο εμβολιασμός», αναφέρει η ομοσπονδία λίγες σειρές πιο κάτω, συμπληρώνοντας πως το 90% του υγειονομικού προσωπικού είναι εμβολιασμένο ή διαθέτει φυσική ανοσία. Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, λέει στην «Κ» ότι η ομοσπονδία είναι υπέρ του εμβολιασμού, τονίζοντας πως δεν συμφωνούν με ακραίες απόψεις αντιεμβολιαστών υγειονομικών – αυτό που ζητούν είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος σε συναδέλφους τους να πειστούν, κι ας είμαστε ήδη στον 19ο μήνα της πανδημίας, κι ας είναι κάποιοι τόσο έντονα αρνητές που επηρεάζουν ευάλωτους ασθενείς κατά του εμβολιασμού, θέτοντας τις ζωές τους σε κίνδυνο. «Θα πρέπει βέβαια να εμβολιαστούν όλοι, δεν θέλουμε να δώσουμε μήνυμα να μην εμβολιαστούν», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Γιαννάκος. «Θέλουμε λίγο χρόνο ακόμα από την κυβέρνηση», συμπληρώνει. «Αν ο νόμος της υποχρεωτικότητας έγινε για να πειστούν οι πολίτες, αυτό δεν το κατάφερε». Κι αν έγινε για να θωρακιστούν οι ήδη ευάλωτοι πολίτες που εισέρχονται στα νοσοκομεία από τους ανεμβολίαστους εργαζομένους σε αυτά; 

Ο κ. Γιαννάκος λέει πως δεν υπάρχει κίνδυνος. «Τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας», αναφέρει. Οσο κάποιοι υγειονομικοί δεν θέλουν, και προσπαθούν να πείσουν και άλλους πολίτες, να κάνουν καμία δόση από κανένα εμβόλιο, άλλοι ζητούν να τους χορηγηθεί η 3η δόση, ούτως ώστε αυτή η τόσο εκτεθειμένη στον ιό ομάδα να είναι προστατευμένη – για τους ίδιους και για τους ασθενείς τους. Την Τρίτη, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έστειλε σχετική επιστολή στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. «Εξαιρετικά επείγον», έγραφε. «Οι υγειονομικοί ήταν η πρώτη ομάδα που εμβολιάστηκε, τον Ιανουάριο του 2021», τονίζει η ΕΙΝΑΠ, «έχουν ήδη παρέλθει σχεδόν 8 μήνες από τον εμβολιασμό μας». «Είναι αδιανόητο», συμπληρώνει, «να μην υπάρχει μέριμνα για την προστασία της συντριπτικής πλειοψηφίας των υγειονομικών που ενσυνείδητα εμβολιάστηκαν και αποκλειστικά να γίνεται διαρκώς λόγος για ποινές για μια μικρή μειοψηφία που δεν εμβολιάστηκε». «Είμαστε υπέρ της καθολικότητας του εμβολιασμού και όχι της υποχρεωτικότητας», λέει στην «Κ» η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. «Η υποχρεωτικότητα είναι μέσα στην καθολικότητα», τονίζει, «η λέξη δημιουργεί το πρόβλημα όλο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή