Μόλις το 4% των εργαζομένων στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές προστασίας υπερηλίκων και ατόμων με αναπηρία που υπέβαλαν ενστάσεις προκειμένου να εξαιρεθούν από τη διαδικασία υποχρεωτικού εμβολιασμού, έλαβε τελικά την έγκριση από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές.
Οπως αποκαλύπτει στην «Κ» η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, από τις 1.670 αιτήσεις που έλαβαν οι επιτροπές ενστάσεων, μόλις 67 περιπτώσεις κρίθηκαν εξαιρετέες του εμβολιασμού βάσει ιατρικών γνωματεύσεων.
Σύμφωνα με την υφυπουργό, μια εβδομάδα μετά την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο προσωπικό των προνοιακών δομών, τα δεδομένα επιβεβαιώνουν την κεντρική απόφαση της κυβέρνησης, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για ένα «εξαιρετικά επιτυχημένο μέτρο».
Συγκεκριμένα, ενώ στα μέσα Ιουλίου μόλις 62% των εργαζομένων είχε εμβολιαστεί, σήμερα πάνω από το 85% είναι πλέον εμβολιασμένο.
Ειδικά στις δημόσιες δομές, είναι ενδεικτικό ότι ενώ στις 12 Ιουλίου ήταν εμβολιασμένο μόλις το 44% του προσωπικού, στις 20 Αυγούστου, όταν κατέστη σαφές ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση και το μέτρο της αναστολής σύμβασης θα ισχύσει κανονικά, το ποσοστό αυξήθηκε κατακόρυφα, φθάνοντας το 91%. Μάλιστα, η κ. Μιχαηλίδου εκτιμά ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει και νέα αύξηση των εμβολιασμών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί σύντομα ο στόχος του 100%, «ώστε όλοι οι συνάνθρωποί μας που διαβιούν σε κλειστές δομές να είναι όσο πιο ασφαλείς γίνεται».