Καμπανάκι ειδικών: Το υγειονομικό σύστημα κινδυνεύει με κατάρρευση λόγω των ανεμβολίαστων

Καμπανάκι ειδικών: Το υγειονομικό σύστημα κινδυνεύει με κατάρρευση λόγω των ανεμβολίαστων

5' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για έναν εξαιρετικά δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα προειδοποιούν οι ειδικοί λόγω της Μετάλλαξης Δέλτα και της όχι επιθυμητής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Σημειώνουν εμφατικά ότι το 4ο κύμα είναι το κύμα των ανεμβολίαστων, υπογραμμίζοντας ότι θα έχουν δυσάρεστες συνέπειες, που ενδέχεται να οδηγήσουν το υγειονομικό σύστημα σε κατάρρευση.

Προς επίρρωση έρχονται τα σημερινά στατιστικά του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ): Σε 3.273 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο. Ανακοινώθηκαν 42 θάνατοι ενώ διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 332 ασθενείς. Διεξήχθησαν 93.988 τεστ με την θετικότητα να ανέρχεται στο 3,48%. Διαβάστε αναλυτικά

Καπραβέλος: Οι ανεμβολίαστοι είναι εστία υπερμετάδοσης

«Η πανδημία έχει αλλάξει εικόνα, έχει γίνει πάρα πολύ επικίνδυνη, η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει λόγω της διασποράς και δεν αφήνει ούτε τους εμβολιασμένους ούτε τους ανεμβολίαστους», τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ στο «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, αφού επισήμανε ότι «το εφετινό καλοκαίρι είναι πολύ χειρότερο από το περσινό», είπε πως «η κατάσταση κρίνεται κρίσιμη λόγω του στελέχους το οποίο έχει γίνει πιο επικίνδυνο».

«Έχουμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων που είναι πολύ ανησυχητικό και έχουμε ένα υπερμεταδοτικό στέλεχος χωρίς να έχουμε χτίσει ένα τείχος ανοσίας», σχολίασε και πρόσθεσε: «Τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν χθες, κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, είναι επιβεβλημένα και πρέπει να αυστηροποιήσουμε ακόμα περισσότερα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, μάσκες παντού και οι συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους με αυστηρούς περιορισμούς».

«Οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που μολύνονται πιο εύκολα και διασπείρουν τον ιό και είναι μια εστία υπερμετάδοσης και μετάδοσης της μόλυνσης που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας με τραγικές συνέπειες», υπογράμμισε. «Τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει απλούστερα αν είχαμε όλοι εμβολιαστεί», είπε και πρόσθεσε: «Είναι ανεπίτρεπτο με την ιδιότητα του υγειονομικού να μην είναι εμβολιασμένος».

«Φοβάμαι τρομακτική έκρηξη των κρουσμάτων το φθινόπωρο με μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι «ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι όλη η Ευρώπη θα περάσει δύσκολα λόγω της μετάλλαξης, αν δεν θέλουμε να μπλέξουμε με πολυπλοκότητες, όλοι να εμβολιαστούμε».

«Το 4ο κύμα είναι το κύμα των ανεμβολίαστων, θα υπάρξουν τραγικές συνέπειες για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα οδηγήσουν σε κατάρρευση το υγειονομικό σύστημα», κατέληξε.

Τζανάκης: Οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν σαν χειροβομβίδες

«Δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμα τα κρούσματα του Δεκαπενταύγουστου», δηλώνει ο Πνευμονολόγος, Ν. Τζανάκης. Μιλώντας στον Alpha, τόνισε ότι «οι ανεμβολίαστοι θα ανοσοποιηθούν, όχι με το καλό αλλά με το κακό, θα το επιλέξει ο ιός με τον τρόπο που ξέρει. Κάποιους θα τους “αγαπήσει” μέχρι θανάτου δυστυχώς. Θα αποκτήσουν ανοσία με τον τρόπο που ξέρει ο ιός και τότε δεν θα χρειαστεί να κάνουν και τεστ».

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν πέντε φορές λιγότερο απ’ ό,τι ένας ανεμβολίαστος», ενώ προχώρησε στην εξής σύσταση: «Οι εμβολιασμένοι να κάνουν σελφ τεστ για να προφυλάξουν τις οικογένειες και τους εαυτούς τους».

«Οι ανεμβολίαστοι που δεν τηρούν τα μέτρα λειτουργούν σαν χειροβομβίδες μέσα στα πλήθη», είπε χαρακτηριστικά και έκανε γνωστό ότι μόλις «το 15% που νοσηλεύουμε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι εμβολιασμένοι, όλοι οι άλλοι είναι ανεμβολίαστοι».

Γκάγκα: Μόλις αδειάζει ένα κρεβάτι, αμέσως γεμίζει

«Στο Σωτηρία είμαστε γεμάτοι, έχουμε περισσότερους από 300 ασθενείς covid, μόλις αδειάζει ένα κρεβάτι, αμέσως γεμίζει. Δεν μπορούμε να νοσηλεύσουμε τους άλλους ασθενείς», τόνισε η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Γκάγκα είπε ότι το «80-85% των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι», σημειώνοντας ότι πρόκειται για πολύ μεγάλο ποσοστό. 

«Ελπίζω να μην φτάσουμε σε εικόνες συνωστισμού στα νοσοκομεία, αλλά τα κρούσματα είναι ανησυχητικά», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «κάθε κρεβάτι μονάδας που μετατρέπεται σε κρεβάτι covid αφαιρείται από άλλους ασθενείς (πολυτραυματίες, εγκεφαλικά). (…) Μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα σε άλλους ασθενείς, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε όλοι μαζί για να μην έχουμε αυτόν τον αριθμό των κρουσμάτων και να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας».

«Είναι σαφές ότι το εμβόλιο προφυλάσσει», είπε για να τονίσει ότι ώρες ώρες «προσπαθούμε να ανακαλύψουμε και πάλι τον τροχό, πρέπει να δούμε με λογική και καθαρό μυαλό τα δεδομένα».

Εξαδάκτυλος: Έξι νέοι άνθρωποι νεκροί

Μέσα σε μία εβδομάδα έξι νέοι άνθρωποι, ηλικίας 18 έως 39 ετών, έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας ότι αν ήταν όλοι εμβολιασμένοι «στις εντατικές θα είχαμε μόνον 10 με 20 ανθρώπους». «Η πραγματικότητα είναι πολύ σαφής. Έχουμε δύο πληθυσμούς ενηλίκων στη χώρα μας, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Αν ήταν όλοι εμβολιασμένοι, στις εντατικές θα είχαμε μόνον 10 με 20 ανθρώπους. Άρα δεν θα αποτελούσε θέμα επικαιρότητας», δήλωσε.

«Οι αριθμοί αργά, αλλά σταθερά αυξάνονται», πρόσθεσε. Ειδικά για τους 32 πολίτες που κατέληξαν από την Covid-19 εχθές, ο ίδιος είπε πως ήταν ανεμβολίαστοι.

«Είναι κρίμα να χάνονται άνθρωποι», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Έχουμε ένα κομμάτι πληθυσμού που πεισματικά λέει ότι θέλει να ακούει μόνον δοξασίες και όχι τους επιστήμονες. Αν δεν εμβολιαστεί ένα μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχουμε διαρκώς νέες μεταλλάξεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην εντατική βρίσκεται με κορωνοϊό και ένα παιδί 12 ετών.

Ως προς την κατάκτηση του τείχους ανοσίας, είπε ότι «δυστυχώς, κάθε φορά ο ιός μας βάζει ψηλότερα τον πήχη». Τώρα, όπως ανέφερε, απαιτείται 80-85% ποσοστό εμβολιασμού και διαβεβαίωσε πως «κανένα από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται δεν είναι σε πειραματικό στάδιο».

Διαβάστε: Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε «lockdown» για τους ανεμβολίαστους

Λινού: Μάσκα για όλους και παντού

Διπλή μάσκα σε όλους συστήνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, καθώς «το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πολύ επιθετικό και πρέπει να προστατευτούμε». «Μάσκα για όλους και παντού», επεσήμανε.

«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει φέρει την ανατροπή, καθώς δεν είναι γνωστό εάν οι εμβολιασμένοι μπορούν να διασπείρουν με ευκολία τον κορωνοϊό», τόνισε, υποστηρίζοντας πως «ακόμα και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να αποφεύγουν τον συνωστισμό».

«Το κριτήριο θα πρέπει να είναι πόσο μεγάλη είναι η διασπορά στον πληθυσμό», ανέφερε.

«Άκουσα ότι σε ορισμένες δραστηριότητες οι εργοδότες εάν δεχτούν μόνο εμβολιασμένους θα έχουν 100% κάλυψη. Αυτό οδηγεί σε συνωστισμό ατόμων που δεν κινδυνεύουν να πάνε στο νοσοκομείο ή να μπουν στην εντατική, αλλά κινδυνεύουν να την μεταδώσουν και να την μεταφέρουν στο σπίτι τους ή στα μέσα μεταφοράς», είπε.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας ότι «εάν περισσότερος κόσμος είχε εμβολιαστεί θα είχαμε μικρότερο κίνδυνο διασποράς στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας».

Εκφράζοντας την άποψη πως «θα έπρεπε οπωσδήποτε να εμβολιαστούμε όλοι», σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ της 15ης-16ης θέσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τους εμβολιασμούς. «Θα πρέπει να το βελτιώσουμε», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή