Κορωνοϊός: Αυξάνονται νεκροί και διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: Αυξάνονται νεκροί και διασωληνωμένοι

Αύξηση των νεκρών και των διασωληνωμένων με κορωνοϊό σημειώθηκε το προηγούμενο 24ωρο. Συγκεκριμένα, 42 συμπολίτες μας κατέληξαν και 332 άνθρωποι νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι.

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των νεκρών και των διασωληνωμένων με κορωνοϊό σημειώθηκε το προηγούμενο 24ωρο. Συγκεκριμένα, 42 συμπολίτες μας κατέληξαν και 332 άνθρωποι νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι. Συνολικά καταγράφηκαν 3.273 νέα κρούσματα βάσει 93.988 τεστ και το ποσοστό θετικότητας άγγιξε το 3,51%, ποσοστό που εκτοξεύθηκε σε ορισμένα νησιά, όπως η Νάξος (7,7%). Την πρωτιά στα κρούσματα διατηρεί η Αττική (770) και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη (319), η Αχαΐα (184), το Ηράκλειο (161) και η Μεσσηνία (146). Η σύγκριση με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας πριν από μία εβδομάδα εγείρει περαιτέρω ανησυχία: την Τετάρτη 18 Αυγούστου είχαν σημειωθεί 25 θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι ήταν 282 άτομα. Ταυτόχρονα, δεκατρία παιδιά και νεογνά νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία». Ιδιαίτερη ανησυχία εμπνέει η περίπτωση 12χρονου αγοριού, που διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ. Το παιδί εισήχθη για την αντιμετώπιση εγκεφαλικού εμπυήματος. Οταν όμως αποφασίστηκε η διασωλήνωση, πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, το διαγνωστικό τεστ, το οποίο βγήκε θετικό. 

Μετάλλαξη «Δέλτα»

Τα πρόσθετα εμπόδια που προκάλεσε η μετάλλαξη «Δέλτα» στην ανάσχεση της πανδημίας εξηγούν σε άρθρο τους ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης και ο καθηγητής και πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος. «Το στέλεχος “Δέλτα” αρχικά σχετίστηκε με την έλευση του πιο μεγάλου επιδημικού κύματος της Ινδίας, αλλά σύντομα επεκτάθηκε σε άλλες χώρες και ήδη έχει επικρατήσει σε πολλά μέρη του πλανήτη», υπενθυμίζουν οι καθηγητές. Ως εκ τούτου φαίνεται ότι η διεισδυτικότητά του είναι μεγαλύτερη από των «Αλφα», «Βήτα» και «Γάμα», ενώ δεν φαίνεται να μοιράζεται μεταλλάξεις με κανένα από τα τρία αυτά στελέχη. «Οι λόγοι αυξημένης διεισδυτικότητας του “Δέλτα” δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητοί, καθότι οι μεταλλάξεις του διαφέρουν σημαντικά από αυτές που έχουν παρατηρηθεί στα άλλα τρία στελέχη ανησυχίας». Μία από τις μεταλλάξεις που φαίνεται να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο είναι η P681R, «η οποία πιστεύουμε ότι διευκολύνει την είσοδο του ιού στα κύτταρα». Στην ίδια θέση το στέλεχος «Αλφα» έχει μια άλλη μετάλλαξη που επίσης βελτιώνει την είσοδο του ιού στα κύτταρα, αλλά δεν έχει τόσο ισχυρό αποτέλεσμα όσο η P681R.

Οπως τονίζουν οι συντάκτες, η μελέτη της διεισδυτικότητας του στελέχους «Δέλτα» συνεχίζεται για να εντοπιστούν οι λόγοι που το καθιστούν τόσο πιο μεταδοτικό από τα άλλα στελέχη του ιού. «Με την έλευση του στελέχους “Δέλτα” έγινε εμφανές ότι ο ιός πιθανώς να μην έχει “τελειώσει” με τις εκπλήξεις του», καταλήγουν οι καθηγητές Δημόπουλος και Μαγιορκίνης. 

Το παράδειγμα της Ισλανδίας

Το παράδειγμα της Ισλανδίας, όπου έγινε επιτυχής διαχείριση της πανδημίας, αναλύουν οι καθηγήτριες Σταυρούλα Πάσχου και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μαζί με τον πρύτανη Θάνο Δημόπουλο. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα των 360.000 κατοίκων η εμβολιαστική κάλυψη είναι ευρύτατη (εννέα στους δέκα ενήλικους κατοίκους έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση), με αποτέλεσμα να αποφασιστεί τον περασμένο Ιούνιο άρση αρκετών περιοριστικών μέτρων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων COVID-19 αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ. «Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι τα παραπάνω αποτελούν επιχειρήματα για αυτούς που ακόμη διατηρούν επιφυλάξεις στο να εμβολιαστούν. Τα δεδομένα όμως αποδεικνύουν ότι, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η σοβαρότητα της νόσησης είναι μικρή», επισημαίνουν οι δύο καθηγήτριες. Περίπου 97% των περιπτώσεων παρουσιάζουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, ενώ μόνο ένας θάνατος από COVID-19 έχει καταγραφεί στην Ισλανδία τους τελευταίους μήνες. Ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων σχετίζεται σαφώς με το στέλεχος «Δέλτα». Το δίδαγμα που παίρνουμε από την Ισλανδία είναι ότι τα εμβόλια αποτελούν σημαντικότατη απάντηση στην πανδημία. «Ομως, μέχρι να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός, συμπεριλαμβανομένων και των μικρότερων ηλικιών, επιπρόσθετα προληπτικά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις, είναι απαραίτητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή