Δωρεάν εκπαίδευση στην καλλιέργεια μαστιχόδεντρων

Δωρεάν εκπαίδευση στην καλλιέργεια μαστιχόδεντρων

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δωρεάν κατάρτιση στις τεχνικές καλλιέργειας μαστιχόδεντρων θα μπορούν να λάβουν μέλη των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ηλικίας 18-40 ετών, στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης και συμβουλευτικής «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά». «Στηρίζουμε ένα εμβληματικό, ιστορικό προϊόν», υπογράμμισε η διευθύνουσα σύμβουλος του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», Εφη Λαζαρίδου, παρουσιάζοντας το έργο. «Ο κλάδος της αγροδιατροφής μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της Ελλάδας, μέσω της ανάδειξης των τοπικών προϊόντων και των εξαγωγών», είπε, προσθέτοντας ότι έδειξε ανθεκτικότητα το προηγούμενο διάστημα. Η κυρία Λαζαρίδου σημείωσε πως «το ποσοστό των αγροτών στην Ελλάδα που έχει λάβει κάποια εκπαίδευση ανέρχεται στο 6% και το υπόλοιπο 94% έχει εμπειρική γνώση». Στην Ευρώπη, όπως είπε, το 30% των παραγωγών έχει λάβει έστω κάποια βασική εκπαίδευση. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανθοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ και την Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ενώ υποστηρίζεται από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). «Η περιφέρεια ενστερνίζεται πλήρως τη φιλοσοφία του προγράμματος», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Τουρισμού Βορείου Αιγαίου, Ν. Νύκτας.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γ. Τούμπος, επισήμανε ότι «η κατάρτιση των παραγωγών μας είναι κεφαλαιώδους σημασίας και θα επενδύσουμε σε αυτήν», λέγοντας παράλληλα ότι «θέλουμε να ενισχύσουμε τον συνεργατισμό στα νέα παιδιά». Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής θεματικές ενότητες: Πολλαπλασιασμός των μαστιχόδεντρων, βιοποικιλότητα – βιολογική και ολοκληρωμένη γεωργία – βιώσιμη ανάπτυξη, ασθένειες μαστιχόδεντρων – αντιμετώπιση, φαρμακευτικές ιδιότητες και μηχανισμοί βιοσύνθεσης μαστίχας, μοριακός έλεγχος προϊόντων μαστίχας, χρήσεις φυτικών βιοδιεγερτικών – λίπανση – μυκόρριζες, μέθοδοι διαχείρισης ζιζανίων σε καλλιέργειες μαστίχας, καινοτόμες στρατηγικές μάρκετινγκ – χρηματοδότηση από την Ε.Ε. – ενίσχυση της συνεργατικής κουλτούρας. Μπορούν να συμμετάσχουν έως 48 άτομα, τα οποία θα παρακολουθήσουν 120 ώρες συνολικά, 90 θεωρίας (και διαδικτυακά) και 30 πρακτικής άσκησης στον πολλαπλασιασμό. Μαθήματα θα γίνονται δύο έως τέσσερις ημέρες τον μήνα, εκτός από Αύγουστο και Σεπτέμβριο για να διευκολυνθούν οι παραγωγοί στη συλλογή της μαστίχας, όπως και Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο λόγω COVID-19. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν τον πολλαπλασιασμό και την καλλιέργεια μαστιχόδεντρων, κάνοντας χρήση των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται διεθνώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή