ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο πατήρ Καλιοντζάκης στην «Κ» για την πρώτη εκκλησία – εμβολιαστικό κέντρο

«Σκοπός είναι να δώσουμε το μήνυμα ότι η Εκκλησία δεν είναι εναντίον, ότι ενδιαφέρεται και για την πνευματική και για τη σωματική υγεία» - Η πρωτοβουλία είναι πρωτοποριακή στον Ιερό ναό Αγίου Νικολάου στις Αρχάνες.

Ο πατήρ Καλιοντζάκης στην «Κ» για την πρώτη εκκλησία – εμβολιαστικό κέντρο

Μια τηλεοπτική συνάντηση του πατέρα Ανδρέα Καλιοντζάκη με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκο Τζανάκη αποτέλεσε την αφετηρία που οδήγησε στην πρωτοβουλία για την πρώτη εκκλησία εμβολιαστικό κέντρο στην Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό ναό Αγίου Νικολάου στις Αρχάνες.

Όπως αναφέρεται σε σημερινό ρεπορτάζ της Ηλιάνας Μάγρα στην «Κ», η πρωτοβουλία είναι πρωτοποριακή για μια χώρα στην οποία μεγάλο ποσοστό των αντιεμβολιαστών σχετίζεται με την Εκκλησία, είτε από την πλευρά κληρικών είτε πιστών. Κάποιοι όμως θέλησαν να δείξουν πως επιστήμη και Εκκλησία, όχι μόνο μπορούν να συμπορεύονται, αλλά αυτή είναι και η χριστιανική δίοδος, σύμφωνα με τον ιερέα του ναού.

Πατήρ Ανδρέας Καλιοντζάκης

«Σκοπός είναι να δώσουμε το μήνυμα ότι η Εκκλησία δεν είναι εναντίον, ότι ενδιαφέρεται και για την πνευματική και για τη σωματική υγεία», αναφέρει στην «Κ» ο πατήρ Ανδρέας Καλιοντζάκης, χάρη στον οποίο μετουσιώνεται η συγκεκριμένη ιδέα. «Το Ευαγγέλιο λέει “φύλαξε το σώμα σου ως καθαρτήριο της ψυχής”», λέει ο ίδιος, «είμαστε υποχρεωμένοι να προφυλάξουμε την υγεία του σώματός μας, δεν μπορεί η Εκκλησία να σαμποτάρει την επιστήμη, η θεολογία με την επιστήμη πρέπει να συνεργάζονται».

Νίκος Τζανάκης 

«Εδώ και καιρό ψάχνουμε μια τέτοια σημειολογική διαδικασία, να δώσει τον τόνο της συμβολής της Εκκλησίας στους εμβολιασμούς, διότι μια μικρή μερίδα ιεραρχών και παπάδων αντιστρατεύονται», λέει από την πλευρά του στην «Κ» ο κ. Τζανάκης. «Αξιοποιήσαμε τη διάθεση του πατέρα Ανδρέα», συμπληρώνει, και το εγχείρημα, στο οποίο συμμετέχει και η 7η Υγειονομική Περιφέρεια και ο Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. 

Οι πολίτες που θα εμβολιαστούν στον ναό θα λάβουν τη δόση του εμβολίου Johnson & Johnson και έχουν προθεσμία μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου να δηλώσουν πως θέλουν να εμβολιαστούν, αν και η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, Ελένη Μπορμπουδάκη, λέει πως θα υπάρχει και δυνατότητα εμβολιασμού για όσους τελευταία στιγμή «αλλαξοπιστήσουν». «Η ιδιαιτερότητα της Κρήτης είναι ότι έχουμε μεγάλο ποσοστό επισκεπτών», τονίζει. «Είναι πολύ σημαντικό να χτίσουμε τείχος ανοσίας προκειμένου να μπορέσουμε να είμαστε ασφαλείς», αναφέρει. Ο κ. Τζανάκης θεωρεί πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα βοηθήσει. «Είμαι ενθουσιασμένος διότι θα έχει πολύ θετική συμβολή στην καλή εξέλιξη της εμβολιαστικής προσπάθειας της χώρας», τονίζει. 

Οι αντιδράσεις είναι ήδη ενθαρρυντικές – πιστοί που μέχρι πρότινος ήταν αντιεμβολιαστές έχουν ήδη αλλάξει γνώμη. «Εχουμε μερικούς αρνητές», αναφέρει ο π. Ανδρέας. «Γύρω στα 10 με 15 άτομα αυτή τη στιγμή έχουν πειστεί. Με ενδιαφέρει το μήνυμα να έχει απήχηση,  ότι η Εκκλησία συμπορεύεται με την επιστήμη».  

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Εμμανουήλ Σαμαριτάκης, «η πρωτοβουλία ανήκει στην ενορία Αγίου Νικολάου Αρχανών και έρχεται σε συνέχεια ανάλογων δράσεων του δήμου για τον εμβολιασμό του πληθυσμού». Σύμφωνα με τον ίδιο, «από την αρχή της πανδημίας σαν δήμος έχουμε σκύψει πάνω στο θέμα. Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός δημοτών μας με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer και, σε συνεργασία με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, εμβολιάστηκαν 400 δημότες μας. Οι εμβολιασμοί έγιναν σε δομές της Υγειονομικής Περιφέρειας, ενώ πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί ακόμα και στο δημαρχείο».