Κορωνοϊός: Σπριντ για τείχος ανοσίας μέχρι τον Οκτώβριο

Κορωνοϊός: Σπριντ για τείχος ανοσίας μέχρι τον Οκτώβριο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την πανδημία να έχει επιστρέψει δριμύτερη, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στο πώς θα καταφέρει να αυξήσει τον εμβολιασμό κατά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πολίτες, ώστε να χτιστεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας και να μη χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα περιορισμού, την ώρα που το έτερο μεγάλο στοίχημα είναι η επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης. Τις τελευταίες ημέρες τα ραντεβού για εμβολιασμό έχουν αυξηθεί μετά τη μεγάλη ύφεση που παρουσίασαν τον Αύγουστο λόγω και των θερινών διακοπών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έχουμε πλέον ημερησίως 30.000 με 32.000 ραντεβού, που τα περισσότερα αφορούν την πρώτη δόση. Με αυτόν τον ρυθμό σημαίνει πως θέλουμε πάνω από ένα μήνα για να φτάσουμε τους επιπλέον 1 εκατ. εμβολιασμούς, με την πιθανότητα, εάν δεν υπάρξει αύξηση του ρυθμού, να μπούμε στον Οκτώβριο για να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος του ενός εκατομμυρίου νέων εμβολιασθέντων. Αυτό είναι κάτι που ανησυχεί το Μαξίμου, καθώς με βάση τα περσινά δεδομένα ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας που είχαμε έξαρση της πανδημίας και φέτος πρέπει να βρει την κοινωνία θωρακισμένη στον μέγιστο βαθμό, ώστε να μην επαναληφθεί μια παρόμοια με την περυσινή έξαρση που θα πιέσει το ΕΣΥ.

Εξ ου και όλες τις τελευταίες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αφήνει διαρκώς ανοικτό το ενδεχόμενο για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Χθες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε πως «το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας είναι πάντα στο τραπέζι», σημειώνοντας ότι θα εξαρτηθεί «από τον ρυθμό εμβολιασμών το τι ακριβώς θα γίνει». Πρόσθεσε, δε, ότι «από τις 16 Αυγούστου 165.000 ραντεβού έχουν προστεθεί» χαρακτηρίζοντας τον ρυθμό «ικανοποιητικό», καθώς «περίπου 7.000 είναι υγειονομικοί από αυτούς που έκλεισαν ραντεβού». Στην ίδια λογική, της αύξησης του εμβολιασμού, κινήθηκαν και οι χθεσινές ανακοινώσεις του Μάριου Θεμιστοκλέους, που δημοσιοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης να μπορούν να κάνουν εμβολιασμούς πλέον και οι ιδιώτες γιατροί, μια πρακτική που εφαρμόστηκε σε ΗΠΑ και Γερμανία και ανέβασε σημαντικά τα ποσοστά των εμβολιασμών.

Οπως έχει γράψει η «Κ», η πρώτη επιλογή για πιθανή επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι στους ενστόλους, καθώς σε πολλούς κλάδους τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά. Για παράδειγμα στο Λιμενικό είναι στο 65% και στην ΕΛ.ΑΣ. μόλις που ξεπερνά το 50%. Πιο ψηλά, χωρίς όμως να σημαίνει πως είναι ικανοποιητικά, είναι τα ποσοστά και στις Ενοπλες Δυνάμεις. Αυτό το παζλ οδηγεί την κυβέρνηση να έχει τα Σώματα Ασφαλείας σε πρώτη προτεραιότητα στην περίπτωση που επεκταθεί η υποχρεωτικότητα, τουλάχιστον στις επιχειρησιακές μονάδες που έχουν αναπόφευκτη επαφή με κόσμο. Στην ίδια λογική κινείται και η σκέψη για υποχρεωτικότητα στις δημόσιες υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», όπως ΕΦΚΑ, εφορίες και ΚΕΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει πιο καθαρή εικόνα για το εάν και πότε θα βγει από το συρτάρι μια τέτοια απόφαση, με το ορόσημο να είναι έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, καθώς το αργότερο έως τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει χτιστεί ένα πολύ ισχυρό τείχος ανοσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή