Αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του κορωνοϊού SARS-CoV-2 παρατηρήθηκαν στα αστικά λύματα των πέντε από τις έντεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ την εβδομάδα 23 έως 29 Αυγούστου 2021, σε σχέση με την εβδομάδα 16 έως 22 Αυγούστου 2021.
⇒ Διαβάστε ακόμη: Σταθερά ανοδικός ο αριθμός των διασωληνωμένων – Στο 92,7% οι ανεμβολίαστοι των ΜΕΘ
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στη Λάρισα (+38%), στην Ξάνθη (+86%) και στην Αλεξανδρούπολη (+99%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση (+14%) στον Βόλο.
Στην Πάτρα, παρατηρήθηκε αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα, αλλά η ποσοστιαία εβδομαδιαία μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα δεν μπορεί να υπολογιστεί καθώς δεν είχε ανιχνευθεί ιικό φορτίο στα αστικά λύματα την προηγούμενη εβδομάδα.
Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής (+4%) και στη Θεσσαλονίκη (+4%).
Πτωτικές τάσεις στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν σε τέσσερις από τις έντεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο (-44%), στα Χανιά (-55%), στο Ηράκλειο (-73%) και στα Ιωάννινα (-88%).
Παρακάτω δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις από τον ΕΟΔΥ σχετικά με τα αποτελέσματα της εβδομάδας 23 έως 29 Αυγούστου 2021:
- Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 23-29/08/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις, με μη στατιστικά σημαντική μεταβολή (+4%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 16-22/08/21.
- Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα 23-29/08/21, στη Θεσσαλονίκη, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε σταθερό (+4%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 16-22/08/21. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το ιικό φορτίο στην πόλη επανήλθε σε τιμές αντίστοιχες των τιμών που είχαν παρατηρηθεί κατά την έξαρση του τελευταίου δεκαημέρου του Ιουλίου 2021.
- Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 23-29/08/21, παρατηρήθηκε αύξηση (+38%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα σε σχέση με την εβδομάδα 16-22/08/21.
- Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 23-29/08/21, παρατηρήθηκε οριακή αύξηση (+14%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο σε σχέση με την εβδομάδα 16-22/08/21.
- Ηράκλειο: Την εβδομάδα 23-29/08/21, στην πόλη του Ηρακλείου, καταγράφηκε μείωση (-73%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 16-22/08/21. Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης ανέρχεται σε μέτρια προς σχετικά υψηλά επίπεδα.
- Χανιά: Την εβδομάδα 23-29/08/21, στην πόλη των Χανίων, καταγράφηκε μείωση (-55%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σύγκριση με την εβδομάδα 16-22/08/21. Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης ανέρχεται σε μέτρια προς σχετικά υψηλά επίπεδα.
- Ρέθυμνο: Την εβδομάδα 23-29/08/21, στην πόλη του Ρεθύμνου, καταγράφηκε μείωση (-44%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης σε σύγκριση με την εβδομάδα 16-22/08/21. Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης παραμένει σε μέτρια προς σχετικά υψηλά επίπεδα.
- Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 23-29/08/21, στην Πάτρα ανιχνεύθηκε σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης. Δεν μπορεί να γίνει ποσοστιαία σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, 16-22/08/21, καθώς το ιικό φορτίο δεν ήταν ανιχνεύσιμο τότε, δηλαδή τα επίπεδά του ήταν κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.
- Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 23-29/08/21, παρατηρήθηκε αύξηση (+86%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Ξάνθη σε σχέση με την εβδομάδα 16-22/08/21.
- Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 23-29/08/21, παρατηρήθηκε αύξηση (+99%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Αλεξανδρούπολη σε σχέση με την εβδομάδα 16-22/08/21.
- Ιωάννινα: Την τελευταία εβδομάδα, 23-29/08/21, στα Ιωάννινα,το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε μείωση (-88%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 16-22/08/21.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα είχαν ανακοινωθεί αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των εννέα από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.
⇒ Διαβάστε ακόμη: Το ιρλανδικό θαύμα της ανοσίας
Βατόπουλος: Πιθανόν να τελειώσουμε με τον κορωνοϊό το 2022
Eίναι πολύ πιθανό να τελειώσουμε με τον κορωνοϊό το 2022 τόνισε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σημειώνοντας πως θα έχει ανοσοποιηθεί μέχρι τότε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού και σιγά σιγά θα αρχίσει να φεύγει η επιδημία.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής επεσήμανε για όσους επικαλούνται το επιχείρημα «καλύτερα να νοσήσουμε παρά να κάνουμε το εμβόλιο», πως δεν είναι καλύτερα γιατί υπάρχουν πολλά περιστατικά που καταλήγουν στις ΜΕΘ και ότι ακόμα φαίνονται οι απώτερες συνέπειες της νόσου οι οποίες δεν είναι γνωστές ακόμα ποιες ή πόσες θα είναι. «Το θέμα είναι να μην ανοσοποιηθεί με την νόσο ο κόσμος που θα έχουμε θανάτους και θα έχει απώτερες συνέπειες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Θεμιστοκλέους: Καμία παράταση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών
Μήνυμα πως «δεν θα δοθεί παράταση» στους υγειονομικούς για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών έστειλε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει «σημαντική αύξηση του ποσοστού των υγειονομικών που έχουν εμβολιαστεί ή των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας των ηλικιωμένων».
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 το πρωί, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί το «58- 59% του πληθυσμού», αλλά και ότι, «κλείνονται νέα ραντεβού», αν και -όπως είπε- «θα θέλαμε περισσότερα». «Είδαμε μία σημαντική αύξηση με την επιστροφή από τις διακοπές. Ευελπιστούμε ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε μεγαλύτερους αριθμούς ραντεβού», πρόσθεσε.
Πλήρως εμβολιασμένο το 70% των ενηλίκων στην Ε.Ε.
Σε 70% ανέρχεται το ποσοστό των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού, όπως γνωστοποίησε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
«Θέλω να ευχαριστήσω τους πολλούς ανθρώπους που κατέστησαν δυνατή αυτή τη μεγάλη επιτυχία. Πρέπει όμως να πάμε πιο πέρα» ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ανάρτησή της στο Twitter.
Όπως τόνισε, πρέπει να εμβολιαστούν περισσότεροι Ευρωπαίοι. «Και πρέπει να βοηθήσουμε και τον υπόλοιπο κόσμο να εμβολιαστεί» πρόσθεσε, τονίζοντας πως η Ε.Ε. θα συνεχίσει να στηρίζει τους εταίρους της.
70% of adults in EU are fully vaccinated.
I want to thank the many people making this great achievement possible.
But we must go further!
We need more Europeans to vaccinate. And we need to help the rest of the world vaccinate, too.
We’ll continue supporting our partners. pic.twitter.com/VxdvZlrwYv
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) August 31, 2021
Μπλόκο Ε.Ε. σε ταξιδιώτες από ΗΠΑ
Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. συνιστά στα κράτη-μέλη της να επανεισαγάγουν περιορισμούς σε όσους Αμερικανούς ταξιδιώτες εισέρχονται στην Ένωση, λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα», που έχει εκτοξεύσει τα νέα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από 1.000 νέα κρούσματα την ημέρα – ο υψηλότερος αριθμός από τον Μάρτιο.
Η χθεσινή σύσταση δεν είναι υποχρεωτική και τα κράτη-μέλη μπορούν να αποφασίσουν μονομερώς αν θα κρατήσουν ανοικτά τα σύνορά τους για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαμορφώνει τη «λευκή» λίστα για επισκέπτες εκτός Ε.Ε. με βάση επιδημιολογικά κριτήρια και ο κατάλογος ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες.
⇒ Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: Πώς η Δανία κατάφερε να συνθλίψει τη μετάλλαξη «Δέλτα»
«Καμπανάκι» ΠΟΥ
Στο μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη, με τον περιφερειακό διευθυντή Ευρώπης του οργανισμού, Χανς Κλούγκε, να κάνει λόγο για άλλους 236.000 αναμενόμενους θανάτους στην περιοχή μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.
Ο Κλούγκε χαρακτήρισε την αύξηση των λοιμώξεων και τη στασιμότητα του ποσοστού εμβολιασμού στην ήπειρο «βαθύτατα ανησυχητική», τονίζοντας ότι από τα 53 κράτη-μέλη του ΠΟΥ στην Ευρώπη, τα 33 κατέγραψαν αύξηση των κρουσμάτων που ξεπερνούσε το 10% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις, είπε, σημειώθηκαν σε φτωχότερες χώρες, ειδικότερα στις περιοχές των Βαλκανίων, του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας.
⇒ Διαβάστε ακόμη: Μίνα Γκάγκα: Ποια είναι η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας
⇒ Δείτε επίσης: Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης