ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναστολή εργασίας για 5.895 υγειονομικούς

Αναστολή εργασίας για 5.895 υγειονομικούς

Σε 5.895 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι πράξεις αναστολής εργασίας, οι οποίες έχουν εκδοθεί, επιδοθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία επίδοσης, για εργαζόμενους στα νοσοκομεία, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας.

Αντίστοιχες πράξεις, γύρω στις 1.500, εκδίδονται τόσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) όσο και για άλλους φορείς του Υπουργείου Υγεία και θα αποσταλούν τις επόμενες ώρες. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και τηρείται ακριβώς, όπως ορίζει ο νόμος.

Υπενθυμίζεται ότι ενεργοποιήθηκε σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού και η διαδικασία υποβολής θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, ώστε να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν από την αναστολή καθηκόντων.  

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, από τους περίπου 15.000 υγειονομικούς που παρέμεναν ανεμβολίαστοι σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας πείστηκαν έστω και την τελευταία στιγμή να εμβολιαστούν περίπου 7.500.

Ανεμβολίαστοι ανά νοσοκομείο

  • Στον Ευαγγελισμό από τους 3.500 εργαζομένους σε όλα τα τμήματα, οι ανεμβολίαστοι ανέρχονται στους 120. 
  • Στο Λαϊκό από τους 1.450, οι 87 δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο. 
  • Στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, από τους 1.200 εργαζομένους, οι 120 παραμένουν ανεμβολίαστοι.
  • Στο νοσοκομείο Παπανικολάου σε σύνολο 2.000 υγειονομικών υπαλλήλων, οι 156 δεν έχουν εμβολιαστεί. 
  • Στη Λάρισα, στα δύο νοσοκομεία, το Πανεπιστημιακό και το Γενικό, εργάζονται συνολικά 2.900, εκ των οποίων οι 253 δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο. 
  • Στα επτά νοσοκομεία της Κρήτης σε σύνολο 6.000 εργαζομένων δεν έχουν εμβολιαστεί 500 άτομα.
  • Στα τρία νοσοκομεία της Πάτρας από τους 3.200 δεν έχουν εμβολιαστεί 550. 
  • Στο Αγρίνιο, από τους 680 υγειονομικούς υπαλλήλους, δεν έχουν εμβολιαστεί οι 90. Μάλιστα, 40 από αυτούς έχουν λάβει αναρρωτική άδεια, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η επίδοση των σχετικών εγγράφων αναστολής. 

Συμβούλιο της Επικρατείας

Νωρίτερα, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας απέρριψε αιτήσεις που είχαν καταθέσει ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των δομών υγείας ζητωντας αναστολή της απόφασης που επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας και αναστολή εργασίας για όσους εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σημειώνεται ότι ανάλογη αίτηση έχει καταθέσει και η ΠΟΕΔΗΝ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και αίτηση ακύρωσης της απόφασης κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 8 Οκτωβρίου.

Νέες κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία προγραμματίζει νέες κινητοποιήσεις με αίτημα κανένας εργαζόμενος «να μη χάσει τη δουλειά του» και να αναδείξει «τα δυσαναπλήρωτα κενά που δημιουργούνται ήδη από σήμερα στη Δημόσια Υγεία».

Αύριο, Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου προκηρύσσει στάση εργασίας 10.00 – 15.00 και συγκεντρώσεις στις 11.00 π.μ., για την Αττική στο υπουργείο Υγείας, για τη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και για την περιφέρεια στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων.

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τους επαγγελματίες υγείας «έστω και τις τελευταίες ημέρες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους. Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πλήρη αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το μέτρο της υποχρεωτικότητας που επιβλήθηκε χωρίς λόγο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδιωτικοποιήσεις του ΕΣΥ. Από 1η Σεπτέμβρη το ΕΣΥ θα βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο».

Η Ομοσπονδία, εκτιμά ότι στα επιχειρησιακά σχέδια αναπλήρωσης των ανεμβολίαστων που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων, που καταρτίζουν τα Νοσοκομεία περιλαμβάνεται «η συγχώνευση κλινικών, η νέα αναστολή χειρουργείων, οι μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Ετοιμάζεται η είσοδος ιδιωτών και εργολάβων».

Από σήμερα ενεργοποιείται επίσης και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες.

Παγώνη στην «Κ»: Να εμβολιαστούμε για να ηρεμήσουμε

Αναφερόμενη στις αναστολές των ανεμβολίαστων η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, τόνισε πως πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα είναι υπό κατάληψη και δεν έχουν φθάσει επιστολές αναστολών.

Μιλώντας στο kathimerini.gr, ανέφερε πως στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» από τους 2.345 υγειονομικούς, οι 121 παραμένουν ανεμβολίαστοι και σημείωσε πως μόλις 5 προσήλθαν σήμερα να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με την ίδια, δεν πρόκεται για κομβικές θέσεις ιατρών, ωστόσο -όπως είπε- υπάρχουν ανεμβολίαστοι νοσηλευτές στις κλινικές Covid.

Η κ. Παγώνη απήθυνε έκκληση για τον εμβολιασμό «προκειμένου να ηρεμήσουμε και πάνω από όλα να είμαστε όλοι ασφαλείς».

Διαβάστε περισσότερα για το πώς θα καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ