Τι εισηγούνται οι ειδκοί για τα σχολεία – Τελικές αποφάσεις από την κυβέρνηση

Τι εισηγούνται οι ειδκοί για τα σχολεία – Τελικές αποφάσεις από την κυβέρνηση

Στα νέα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν στα σχολεία, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού φαίνεται να καταλήγει η επιστημονική επιτροπή. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ωστόσο η κυβέρνηση.

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα νέα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν στα σχολεία, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού φαίνεται να καταλήγει η επιστημονική επιτροπή. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ωστόσο η κυβέρνηση. Κατά πληροφορίες δε αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από την εισήγηση των ειδικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αρχικό πλάνο στο οποίο κατέληγαν οι ειδικοί εξέταζε τα εξής μέτρα αντίδρασης σε περίπτωση κρούσματος:

Για εμβολιασμένες επαφές κρούσματος:

Σε περίπτωση που ένας μαθητής βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό τότε ο συμμαθητής του στο θρανίο καθώς και οι μαθητές στο  μπροστινό και πίσω θρανίο, εφόσον είναι εμβολιασμένοι θα υποβάλλονται σε self test την 1η και την 7η ημέρα από την βεβαίωση του κρούσματος, δεν θα μπαίνουν όμως σε καραντίνα.

Για μη εμβολιασμένες επαφές:

Σε περίπτωση που το κρούσμα εντοπισθεί δίπλα σε μη εμβολιασμένο μαθητή, τότε αυτός θα τίθεται αυτομάτως σε καραντίνα. Οι συμμαθητές  στα δύο θρανία μπροστά και πίσω από το κρούσμα μπρος και πίσω από τον θετικό στον κορωνοϊό μαθητή, ενδέχεται να μπαίνουν σε καραντίνα εάν δεν φορούσαν μάσκα ή ένα είχε κριθεί ότι δεν τη φορούσε σωστά. Η καραντίνα, κατά τις ίδιες πληροφορίες θα έχει διάρκεια 7 ημερών και προϋπόθεση για την άρση της, θα είναι το αρνητικό rapid test των μαθητών.

Οι υπόλοιποι μαθητές της τάξης θα υποβάλλονται σε ελέγχους (τεστ), με έμφαση στους ανεμβολίαστους μαθητές.

Τα self test

Σημειώνεται, ότι όλοι οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν δύο φορές την εβδομάδα self test, τα οποία θα χορηγούνται δωρεάν από τα φαρμακεία. Το αρνητικό αποτέλεσμα θα δηλώνεται χειρόγραφα στη συγκεκριμένη φόρμα (σχολική κάρτα) ή ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι μαθητές θα πρέπει να φέρουν τη σχολική κάρτα καθημερινά στο σχολείο.

Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικοί – μόνιμοι και αναπληρωτές – που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο από 13/9, πρώτη ημέρα έναρξης του νέου διδακτικού έτους 2021-2022,  θα οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με έξοδα τους.

Στην περίπτωση που δεν τηρηθούν οι όροι, στους μόνιμους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ,  με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης θα επιβάλλεται, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολή καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά το χρόνο αναστολή καθηκόντων, ο οποίος δε λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται οι αποδοχές. Η αναστολή θα αίρεται, εφόσον ο εκπαιδευτικός θα προσκομίσει πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου. 

Μάσκα παντού

Την αλλαγή φιλοσοφίας στον τρόπο διαχείρισης των κρουσμάτων  από τις σχολικές μονάδες επανέλαβε η υπουργός Παιδείας  σήμερα μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΙ, θέτοντας ως «απόλυτη προτεραιότητα το να λειτουργήσουν διά ζώσης όλες οι εκπαιδευτικές δομές» και προσθέτοντας ότι η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλους τους χώρους εκτός από την ώρα της Γυμναστικής.

Ειδικότερα, η βασική αρχή είναι πως όταν σε ένα σχολικό τμήμα εκδηλώνεται κρούσμα ή μικρός αριθμός κρουσμάτων να μην κλείνει το τμήμα, όπως συνέβη κατά το περασμένο σχολικό έτος. Ταυτόχρονα, θα γίνεται εργαστηριακός έλεγχος, δηλαδή rapid test ή μοριακό, στις επαφές του μαθητή ή του εκπαιδευτικού. 

Ωστόσο, η αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος εξετάζεται στην περίπτωση που έχουν νοσήσει τουλάχιστον οι μισοί μαθητές του.

Οσο για τους εκπαιδευτικούς, η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι «περίπου το 80% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί και αν προστεθεί ένα ποσοστό 10% που έχει νοσήσει, απομένει ένα 10% που δεν έχει εμβολιαστεί».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή