Φωτιές στην Αττική: Νέες προτεραιότητες με σκοπό την μείωση του πλημμυρικού κινδύνου

Φωτιές στην Αττική: Νέες προτεραιότητες με σκοπό την μείωση του πλημμυρικού κινδύνου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχικές εκτιμήσεις κινδύνων στις λεκάνες απορροής που βρίσκονται σε καμένες περιοχές και μία πρώτη συζήτηση για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται άμεσα απ΄όλους τους αρμόδιους φορείς, με στόχο την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, παρουσιάστηκαν στον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη από τους επιστημονικούς υπεύθυνους του ΕΚΠΑ και του Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη βάση πρόσφατης σύμβασης που συνυπέγραψαν οι άνω φορείς. 

Ειδικότερα τα στοιχεία συλλέγουν επιστημονικά συνεργεία των δύο φορέων στις αυτοψίες που διενεργούν με σκοπό τη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης των κινδύνων από πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα. Αυτά παρουσίασαν ο καθ. Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ε. Λέκκας και ο διευθυντής Ερευνών ΕΑΑ και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου BEYOND Ερευνών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης, Δρ. Χ. Κοντοές. 

Επίσης κατά τη συνάντηση, όπου συμμετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας, αποφασίστηκε η άμεση δρομολόγηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και δράσεων σε εθελοντές, πολίτες και μαθητές σχολείων, ώστε να διαχειριστούν κατάλληλα τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα. 

«Βασικός στόχος αυτή την περίοδο», επισήμανε ο κ. Πατούλης, είναι να γίνει άμεσα μία προτεραιοποίηση των επεμβάσεων που απαιτούνται βάσει των επιστημονικών χαρτογραφήσεων, για την αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών. 

Υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά η Περιφέρεια διαμορφώνει στρατηγικό σχέδιο πρόληψης κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα και ότι στα τέλη του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες εκτίμησης κινδύνων καθώς και «οι προτάσεις των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, από όλους τους αρμόδιους φορείς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας στοχευμένα και έγκαιρα». 

Χαρακτήρισε «βασική προτεραιότητα» της Περιφέρειας την αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών τονίζοντας πως σε «σ΄ αυτό το πλαίσιο θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλα τα επιστημονικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας». 

Σε δηλώσεις του ο κ. Ε. Λέκκας επισήμανε ότι παράλληλα με τα πρώτα δεδομένα των νεοδιαμορφωμένων από τις καταστροφικές πυρκαγιές καταστάσεων στις λεκάνες απορροής, επαναπροσδιορίστηκαν και οι νέες προτεραιότητες που πρέπει να αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα με σκοπό την μείωση του πλημμυρικού κινδύνου.

Ο κ. Χ. Κοντοές επισήμανε ότι οι φετινές πυρκαγιές στην Αττική έπληξαν σημαντικό αριθμό υδρολογικών λεκανών στην περιφέρεια με το ενδεχόμενο δευτερογενών κινδύνων εκ των οποίων ο σημαντικότερος είναι ο πλημμυρικός. Κατά την αναλυτική παρουσίαση των εκτιμήσεων για τις καμένες εκτάσεις και χρήσεις γης, παρουσίασε σε ποσοστιαία κλίμακα τον βαθμό κινδύνου για τις υδρολογικές λεκάνες καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, με ταχείες διαδικασίες, μελετών αντιμετώπισης κινδύνου από πλημμυρικά φαινόμενα όπως αναχώματα, κορμοδέματα, έργα επιβράδυνσης ή συγκράτησης των όμβριων και φερτών υλικών κλπ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή