Κορωνοϊός: Επιχείρηση «ανοιχτά σχολεία»

Κορωνοϊός: Επιχείρηση «ανοιχτά σχολεία»

Δεν θα αναστέλλεται η λειτουργία τμημάτων, αυξημένοι έλεγχοι στις επαφές του θετικού μαθητή.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλάζει η φιλοσοφία του τρόπου με τον οποίο θα διαχειρίζονται τα σχολεία τα κρούσματα του κορωνοϊού. «Από τη λογική της αναστολής λειτουργίας των τμημάτων πάμε στη λογική του αυξημένου ελέγχου των επαφών του μαθητή, που νοσεί. Στόχος είναι να μη διακόπτεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Πρόκειται για πολιτική που ακολουθούν οι ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε χθες στην «Κ» η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για την πανδημία μαζί με τον ΕΟΔΥ αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα τις λεπτομέρειες για τα νέα πρωτόκολλα. Η ίδια τόνισε, μιλώντας χθες στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ, ότι «απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί να λειτουργήσουν διά ζώσης όλες οι εκπαιδευτικές δομές», προσθέτοντας ότι η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλους τους χώρους, εκτός από την ώρα της Γυμναστικής.

Ειδικότερα, η βασική αρχή είναι πως όταν σε ένα σχολικό τμήμα εκδηλώνεται κρούσμα ή μικρός αριθμός κρουσμάτων να μην κλείνει το τμήμα, όπως συνέβη κατά το περασμένο σχολικό έτος. Ταυτόχρονα, θα γίνεται εργαστηριακός έλεγχος, δηλαδή rapid test ή μοριακό, στις επαφές του μαθητή ή του εκπαιδευτικού. Ποιοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα θεωρείται ότι πρέπει να υποβληθούν σε τεστ, δηλαδή ποιοι θα θεωρείται ότι ήλθαν σε «στενή επαφή» με τον νοσούντα, και πόσα τεστ πρέπει να κάνουν, αποτελούν ζητήματα τα οποία θα τα ορίσουν η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και ο ΕΟΔΥ. Πάντως, η αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος εξετάζεται στην περίπτωση που έχουν νοσήσει τουλάχιστον οι μισοί μαθητές του.

Η υπουργός διευκρίνισε ότι η αλλαγή φιλοσοφίας υπαγορεύεται από το γεγονός ότι έχει μπει στη φαρέτρα της πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας ο εμβολιασμός, καθώς η πλειονότητα των γονιών και των παππούδων έχει εμβολιαστεί. Την ίδια στιγμή, αυτό αποτελεί και μήνυμα προς την κοινωνία υπέρ των θετικών του εμβολιασμού, και ταυτόχρονα ένα σήμα παρακίνησης των διστακτικών πολιτών να εμβολιαστούν. 

Οσο για τους εκπαιδευτικούς, η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι «περίπου το 80% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί και αν προστεθεί ένα ποσοστό 10% που έχει νοσήσει, απομένει ένα 10% που δεν έχει εμβολιαστεί».

Δωρεάν self test

Σημαντική υπενθύμιση! Ολοι οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν δύο φορές την εβδομάδα self test, τα οποία θα χορηγούνται δωρεάν από τα φαρμακεία. Το αρνητικό αποτέλεσμα θα δηλώνεται χειρoγράφων στη συγκεκριμένη φόρμα (σχολική κάρτα) ή ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι μαθητές θα πρέπει να φέρουν τη σχολική κάρτα καθημερινά στο σχολείο. 

Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικοί –μόνιμοι και αναπληρωτές– που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο από 13/9, πρώτη ημέρα έναρξης του νέου διδακτικού έτους 2021-2022, οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με έξοδά τους.

Στην περίπτωση εκείνη που δεν τηρηθούν οι όροι, στους μόνιμους εκπαιδευτικούς και στα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης θα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής και ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται οι αποδοχές. Η αναστολή θα αίρεται, εφόσον ο εκπαιδευτικός θα προσκομίσει πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου. Οι προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που δεν θα προσκομίζουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, δεν θα αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή