Παγώνη: Νέο περιστατικό άρνησης ασθενούς στον Ευαγγελισμό να διασωληνωθεί

Παγώνη: Νέο περιστατικό άρνησης ασθενούς στον Ευαγγελισμό να διασωληνωθεί

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο περιστατικό άρνησης ασθενούς με κορωνοϊό, αλλά και των συγγενών του να διασωληνωθεί καταγράφηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπως ανέφερε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. 

«Πολλές φορές ασθενείς και συγγενείς δεν επιτρέπουν στους γιατρούς τη διασωλήνωση. Από δω και πέρα τέτοια περιστατικά θα υπάρχουν, γιατί είναι αρνητές που δεν δέχονται τη νόσο και δεν θα εμβολιαστούν. Στον Ευαγγελισμό χθες έγινε πάλι το ίδιο. Ο ασθενής και οι συγγενείς δεν επέτρεπαν να διασωληνωθεί. Σε αυτή την περίπτωση οι γιατροί ειδοποιούν τον εισαγγελέα και αυτός δίνει εντολή να συνεχιστεί η διασωλήνωση. Έτσι, καλύπτονται και οι γιατροί για να μη βρουν τον μπελά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν κριτήρια διασωλήνωσης για κάθε ασθενή και ότι ο γιατρός δεν αποφασίζει από μόνος του να προχωρήσει στη συγκεκριμένη ιατρική πράξη.  

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, εξήγησε ότι από τους ασθενείς με κορωνοϊό που φτάνουν στα νοσοκομεία, άλλοι πάνε καλά και άλλοι μπορεί να παρουσιάσουν μια βαρύτατη πνευμονία και να χρειαστούν οξυγόνο. «Έχουμε πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πνευμονίας, όμως μερικοί δεν τα καταφέρνουν. Πρέπει οπωσδήποτε να διασωληνωθούν για να εξασφαλίσουμε την οξυγόνωση και να προφυλάξουμε όλα τα όργανα», σημείωσε. Τόνισε δε ότι το 40%-50% των ασθενών που εισάγονται στις ΜΕΘ, επιζούν και συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς προβλήματα. 

Με αφορμή την αύξηση των καταγγελιών ότι ασθενείς αρνούνται να διασωληνωθούν, επισήμανε ότι σε αυτή την περίπτωση, αρχικά ο γιατρός προσπαθεί να πείσει τους συγγενείς ότι υπάρχει ελπίδα και θεραπεία. Αν επιμείνουν, καταδικάζοντας τον ασθενή σε θάνατο, ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να ειδοποιήσει τον εισαγγελέα για να πάρει την εντολή να προχωρήσει. 

«Είναι πρωτάκουστο αυτό που συμβαίνει. Μέχρι τώρα το πρόβλημα ήταν να βρεθεί κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας για να σωθούν οι άνθρωποι. Αυτό, το να μην υπάρχει η διάθεση από τους συγγενείς και από τον ίδιο τον ασθενή να διασωληνωθεί, οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Ότι δηλαδή οι γιατροί διασωληνώνουν τον ασθενή, ενώ δεν πρέπει. Υπάρχουν αυστηρότατα κριτήρια διασωλήνωσης που σώζουν ζωές. Είναι αδιανότητο να μη θέλεις τη θεραπεία», υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος.  

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή