Ένα τρένο-σταθμός για τη σύνδεση ευρωπαϊκών κρατών

Ένα τρένο-σταθμός για τη σύνδεση ευρωπαϊκών κρατών

Θα διασχίσει 26 κράτη της Γηραιάς Ηπείρου και θα σταματήσει σε πάνω από 100 πόλεις μέσα σε 35 ημέρες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα διασχίσει 26 κράτη, θα σταθμεύσει σε περισσότερες από 100 πόλεις μέσα σε 35 ημέρες. Ο λόγος για το επετειακό ταξίδι του ειδικού τρένου «Connecting Europe Express», το οποίο ξεκίνησε από την Πορτογαλία και θα κάνει τον γύρo της Ευρώπης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ετους Σιδηροδρόμων 2021. 

Κατά τη διαδρομή του, συνολικής διάρκειας πέντε εβδομάδων, που θα καταλήξει στο Παρίσι στις 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει στάση στη Λιουμπλιάνα, προκειμένου να συνδέσει την πορτογαλική, τη σλοβενική και τη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. Στις 14 Σεπτεμβρίου το τρένο θα φτάσει στην Αθήνα (μέσω Βόρειας Μακεδονίας) με ενδιάμεσες στάσεις στην Ειδομένη και στη Θεσσαλονίκη, ενώ την επόμενη ημέρα θα αναχωρήσει προς τη Βουλγαρία και πάλι μέσω Θεσσαλονίκης.

Τις επόμενες εβδομάδες, το «Connecting Europe Express» θα μετατραπεί σε κινούμενο συνεδριακό χώρο, εργαστήριο και φόρουμ δημόσιου διαλόγου με επίκεντρο την ενίσχυση του τρένου ως μέσου μετακίνησης ταξιδιωτών και επιχειρήσεων.  

Εκδηλώσεις

Κατά μήκος της διαδρομής προγραμματίζεται σειρά εκδηλώσεων για την υποδοχή του τρένου σε σιδηροδρομικούς σταθμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι λάτρεις των σιδηροδρόμων μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν συζητήσεις μέσα στην αμαξοστοιχία, καθώς και συνέδρια σχετικά με την πολιτική της Ε.Ε. για τις υποδομές και τον ρόλο του διευρωπαϊκού δικτύου (ΔΕΔ-Μ), που θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω του ιστότοπου της εκδήλωσης από τη Λισσαβώνα, το Βουκουρέστι, το Βερολίνο και το Μπέτεμπουργκ. Το «Connecting Europe Express» είναι «τέκνο» της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κοινότητας Ευρωπαϊκών Σιδηροδρόμων και Διαχειριστών Υποδομών (CER), που περιλαμβάνει ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, διαχειριστές υποδομών και πολλούς άλλους εταίρους σε ευρωπαϊκό και σε τοπικό επίπεδο.

Λόγω του διαφορετικού πλάτους των σιδηροδρομικών γραμμών στην Ευρώπη, το «Connecting Europe Express» θα αποτελείται από τρεις αμαξοστοιχίες –την ιβηρική αμαξοστοιχία, την κλασική αμαξοστοιχία και τη βαλτική αμαξοστοιχία– που θα συναντιούνται κατά τη διαδρομή. Το έργο υπενθυμίζει την έλλειψη διαλειτουργικότητας ανάμεσα σε ορισμένα τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου της Ευρώπης, και στόχο έχει να αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις και τους διαχειριστές υποδομής.

Τα βαγόνια παρέχονται από διάφορες ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές εταιρείες. Ενα από αυτά, που προσφέρει η MAV (Ουγγαρία), θα φιλοξενήσει κινητή έκθεση που διοργανώνει ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA) και η κοινή επιχείρηση Shift2Rail.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή