Κορωνοϊός: 1.291 κρούσματα, 43 θάνατοι, 381 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: 1.291 κρούσματα, 43 θάνατοι, 381 διασωληνωμένοι

Καμπανάκι για ΜΕΘ: Το 90% των ασθενών ανεμβολίαστο

6' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός της διαρκούς αύξησης των εισαγωγών σε νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία, καθώς επίσης και όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Σημειώνεται ότι από τους 381 διασωληνωμένους, το 90,03% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και μόλις το 9,97% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Κατά τα λοιπά, σε 1.291 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 43 θάνατοι. 

Κορωνοϊός: 1.291 κρούσματα, 43 θάνατοι, 381 διασωληνωμένοι-1

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.291 , εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 599.951 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 155 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.591 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Κορωνοϊός: 1.291 κρούσματα, 43 θάνατοι, 381 διασωληνωμένοι-2

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.886 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κορωνοϊός: 1.291 κρούσματα, 43 θάνατοι, 381 διασωληνωμένοι-3

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 381 (60.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 82.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 343 (90.03%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 38 (9.97%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.002 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 270 (ημερήσια μεταβολή +34.33%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 238 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων: Από το σύνολο των 1.291 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 25 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 

Κορωνοϊός: 1.291 κρούσματα, 43 θάνατοι, 381 διασωληνωμένοι-4

H γεωγραφική κατανομή: 

41 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής 

34 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών 

8 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής 

30 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών 

69 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών 

34 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών 

32 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς 

6 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

115 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης 

23 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας 

9 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

50 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας 

4 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

11 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

17 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας 

37 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου 

6 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων 

23 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

26 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας 

 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

10 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης 

26 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

41 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας 

9 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου 

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας 

52 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου 

5 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

6 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας 

13 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου 

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

31 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

27 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

13 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

17 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

27 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων 

6 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

Tέλος, 67 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

Εκρηκτικό μείγμα ενόψει χειμώνα

Κρίσιμος για την πορεία της χώρας θα είναι ο Σεπτέμβριος καθώς θα διαφανεί η δυναμική της πανδημίας.

Η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στον ρυθμό αύξησης των εμβολιασμών, στο εύρος των αντοχών του ΕΣΥ αλλά και στο άνοιγμα των σχολείων και των ΑΕΙ, καθώς το νέο πλαίσιο βασίζεται στο ότι οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει, ωστόσο, δεδομένου ότι δεν έχει δοκιμαστεί ενέχει τον κίνδυνο της απώλειας του ελέγχου της διασποράς.

Τείχος ανοσίας: Η Δέλτα ανέβασε το ποσοστό στο 90%

Χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς – Στο 58,5% του συνολικού πληθυσμού το ποσοστό

Οι ειδικοί αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού προς τα τέλη του μήνα αλλά θεωρούν πως δεν θα απαιτηθούν μέτρα τύπου lockdown.

Την κατάσταση δυσχεραίνουν και οι απώλειες θέσεων στα νοσοκομεία λόγω της αναστολής εργασίας όσων αρνούνται να εμβολιαστούν αλλά και το γεγονός ότι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως δήλωσε στο Mega o γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρατηρείται μία κάμψη ενώ το ποσοστό εμβολιασμού είναι χαμηλότερο από ό,τι σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 58,5% του συνολικού πληθυσμού στον εμβολιασμό. Επίσης έχουμε ένα 70% στις ηλικίες άνω των 30 που έχει εμβολιαστεί. Χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς, βρισκόμαστε σε μία κάμψη, είμαστε λίγο πιο πίσω από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ενθαρρυντικό ότι βλέπουμε να κλείνονται ραντεβού, περίπου κάθε 4 ημέρες προσθέτουμε 1%, αλλά χρειάζονται σίγουρα περισσότερα», ανέφερε.

Σε ερώτηση για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων είπε πως «μειώνεται μετά από κάποιο διάστημα, αλλά δεν φαίνεται να μειώνεται αρκετά. Είναι σίγουρο ότι θα πάμε σε αναμνηστική δόση σε ανοσοκατασταλμένους και ίσως μετά από μια ηλικία και πάνω, γύρω στα 60-65 έτη. Στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει να χορηγείται η τρίτη δόση. Είμαστε σε συνεννόηση με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να ξεκινήσουμε».

Τα νοσοκομεία στο μεταξύ δέχονται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις καθώς καλούνται να διαχειριστούν εκτός από τα αυξημένα περιστατικά λόγω της τεράστιας μεταδοτικότητας της μετάλλαξης «Δέλτα» συγκριτικά με αυτήν του αρχικού ιού και τις κενές θέσεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία μετά την εφαρμογή της αναστολής εργασίας. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμα πιο επείγουσα τις άμεσες προσλήψεις και την αναδιάταξη δυνάμεων στο ΕΣΥ.

Διπλάσιος ο κίνδυνος νοσηλείας για μη εμβολιασμένους

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από νέα μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, διπλάσιος είναι ο κίνδυνος νοσηλείας για τους μη εμβολιασμένους που θα προσβληθούν από το νέο στέλεχος «Δέλτα» συγκριτικά με τον κίνδυνο που ελλοχεύει λόγω μιας πιθανής λοίμωξης από το προηγούμενο επικρατών στέλεχος Άλφα.

Οι ασθενείς που μελετήθηκαν ελέγχθηκαν για το Άλφα ή το Δέλτα στέλεχος από τις 29 Μαρτίου 2021 έως τις 23 Μαΐου 2021.

Το πρωταρχικό καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν ο κίνδυνος είτε επίσκεψης στο νοσοκομείο, είτε νοσηλείας ανάλογα με το αν είχε εμβολιαστεί κάποιος. Δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία ήταν η κατάληξη της νοσηλείας ανάλογα με τον εμβολιασμό, σε δύο ομάδες ασθενών είτε ανεμβολίαστοι και κάτω από 21 μέρες μετά την πρώτη δόση, είτε μετά από 21 μέρες από την πρώτη δόση. Τα δεδομένα αυτά αναλύθηκαν λαμβάνοντας υπόψη συγχυτικούς παράγοντες όπως την ηλικία, το φύλο, την περιοχή διαμονής και το πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό.

Στη μελέτη αυτή, τα ευρήματα της οποίας περιγράφουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συμπεριελήφθησαν 43.338 ασθενείς με COVID-19, εκ των οποίων 8.682 είχαν νοσήσει από το στέλεχος Δέλτα, και 34.656 από το στέλεχος Άλφα, και η πλειοψηφία και στις δύο ομάδες ήταν ανεμβολίαστοι (74%).

Η μέση ηλικία στο στέλεχος Δέλτα ήταν τα 29 έτη (με 48,9% γυναίκες), ενώ στο στέλεχος Άλφα τα 31 έτη (51,7% γυναίκες). Ο κίνδυνος νοσηλείας εντός 14 ημερών ήταν μεγαλύτερος για το στέλεχος Δέλτα. Αντίστοιχα ο κίνδυνος και για επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου ήταν μεγαλύτερος για το δέλτα στέλεχος σε σχέση με το άλφα.

Όταν τα δεδομένα αναλύθηκαν με βάση τον εμβολιασμό, τότε ο κίνδυνος νοσηλείας για τους ανεμβολίαστους παρέμεινε μεγαλύτερος για το στέλεχος Δέλτα, όπως και για τους εμβολιασμένους 21 μέρες μετά την πρώτη δόση, ωστόσο σε αυτή την ομάδα χωρίς να είναι στατιστικά σημαντικό.

Η κατακλείδα αυτής της μελέτης, τονίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, είναι ότι για τους μη εμβολιασμένους το Δέλτα στέλεχος διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας, σε σχέση με το προηγούμενο επικρατών στέλεχος Άλφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή