Έρευνα για εικονικούς εμβολιασμούς

Έρευνα για εικονικούς εμβολιασμούς

Τουλάχιστον 44 περιστατικά στο μικροσκόπιο των Αρχών στον Παλαμά Καρδίτσας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών βρίσκεται η υπόθεση των εικονικών εμβολιασμών στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας. Εξετάζεται ο ρόλος διοικητικής υπαλλήλου, ενώ η έρευνα έχει εστιάσει μέχρι στιγμής σε 44 ύποπτα περιστατικά.

Τις τελευταίες ημέρες το ζήτημα της έκδοσης πλαστών βεβαιώσεων από το συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο μονοπώλησε την επικαιρότητα, ενώ δόθηκε έμφαση στην αναντιστοιχία ανάμεσα στον αριθμό των εμβολιασθέντων και των μονίμων κατοίκων της περιοχής.

Αναντιστοιχία πληθυσμού

Ο πληθυσμός του Παλαμά, κωμόπολης που απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα, φθάνει τους 6.000 κατοίκους, ενώ από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί εκεί 16.279 εμβολιασμοί πρώτης δόσης και 15.417 δεύτερης δόσης. Αν και αρχικά η απόκλιση προκάλεσε υπόνοιες ύπαρξης μεγάλου κυκλώματος εικονικών εμβολιασμών, τόσο η 5η Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία υπάγεται το κέντρο υγείας όσο και ο υπουργός Θάνος Πλεύρης διευκρίνισαν ότι συντρέχουν άλλοι λόγοι που δικαιολογούν αυτούς τους αριθμούς εμβολιασθέντων.

Στο συγκεκριμένο κέντρο μπορούν να προσέλθουν και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και διενεργούνται εμβολιασμοί με Pfizer, ενώ άλλα δύο γειτονικά κέντρα υγείας είχαν διαθέσιμο το εμβόλιο της AstraZeneca. Σύμφωνα με στοιχεία της 5ης ΥΠΕ προέκυψε ότι τουλάχιστον 4.946 πολίτες άλλαξαν τον ταχυδρομικό κώδικα του τόπου διαμονής τους ώστε να εμβολιαστούν στον Παλαμά, μια πρακτική η οποία είναι αρκετά διαδεδομένη και έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα.

Η πλειονότητα των εμβολιασμών φαίνεται πως έχει πραγματοποιηθεί στον Παλαμά έως τον Ιούνιο και σύμφωνα με την αρμόδια ΥΠΕ, αλλά και τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν ανακοινωθεί ακόμη ειδικότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες ώστε να υπάρχει κίνητρο εκτεταμένων εικονικών εμβολιασμών. Οι ύποπτες περιπτώσεις που ερευνώνται τοποθετούνται χρονικά στα τέλη Ιουλίου και κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

Καμία ανοχή

Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας ζήτησε την πλήρη και άμεση εξιχνίαση της υπόθεσης, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή σε παρόμοια φαινόμενα, και σημείωσε ότι ο διευθυντής και το ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Παλαμά είχαν πλήρη άγνοια για το συμβάν. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, έχει ζητήσει έρευνα προς πάσα κατεύθυνση για την υπόθεση του Παλαμά.

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι κάθε καταγγελία για πλαστές βεβαιώσεις εμβολιασμού ή νόσησης θα ερευνάται διεξοδικά. «Δεν ανέχομαι να κυκλοφορεί κόσμος στο σύστημα υγείας ανεμβολίαστος και να θέτει σε κίνδυνο το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί. Να γνωρίζουν οι υπάλληλοι ότι θα κινούνται οι διαδικασίες για την απόλυσή τους», είπε. «Επεξεργαζόμαστε μια διάταξη όπου οι διοικητικές κυρώσεις και το πρόστιμο κατά περίπτωση θα είναι τέτοιας φύσης που θα είναι αποτρεπτικά. Το πρόστιμο θα είναι δυσβάσταχτο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή