Ιερός Ναός της Παναγίας στις Αρχάνες: Οίκος του Θεού και της Επιστήμης

Ιερός Ναός της Παναγίας στις Αρχάνες: Οίκος του Θεού και της Επιστήμης

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας στις Αρχάνες μετατράπηκε σε εμβολιαστικό κέντρο με πρωτοβουλία του πατέρα Ανδρέα Καλιοντζάκη

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βελόνα, μακριά και ασημένια, ξεπροβάλλει από το γαλάζιο προστατευτικό. Πριν ακουμπήσει το μπράτσο της Μάρτε Γκτζιόκα, εκείνη κάνει τον σταυρό της. Εδώ, όπου πριν από 18 χρόνια βαφτίστηκε Χριστιανή Ορθόδοξη, εδώ τη Δευτέρα εμβολιάστηκε – στον Ιερό Ναό της Παναγίας στις Αρχάνες, τον πρώτο ναό στην Ελλάδα που μετατράπηκε για λίγες ώρες, εκτός από χώρος λατρείας, και σε εμβολιαστικό κέντρο. 

«Νιώθω μια ικανοποίηση που υλοποιείται η προσπάθεια που ξεκίνησα», λέει στην «Κ» ο πατήρ Ανδρέας Καλιοντζάκης, ο οποίος τονίζει πως, ενώ τα περισσότερα σχόλια για το συγκεκριμένο εγχείρημα ήταν θετικά, τον ενόχλησε το πόσο κακόβουλα ήταν τα αρνητικά σχόλια, στο πλαίσιο των οποίων κάποιοι τον αποκάλεσαν μέχρι και απόστολο του Αντίχριστου εξαιτίας της πρωτοβουλίας να γίνουν εμβολιασμοί στον χώρο του ναού. Δεν πτοείται όμως. «Οι ναοί χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και σε πολέμους», αναφέρει, «λατρεία δεν είναι μόνο να κάνεις τον σταυρό σου». 

Η πλειονότητα των συγχωριανών του επικροτεί τη συγκεκριμένη ενέργεια, ειδικά καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων είναι τόσο υψηλός που το γειτονικό Ηράκλειο βρίσκεται ακόμα σε ένα είδος lockdown, από το οποίο άλλα μέρη της Κρήτης όπως τα Χανιά πρόσφατα βγήκαν. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την κίνηση, έχουμε πάρα πολλά κρούσματα», τονίζει στην «Κ» ο 72χρονος Μανώλης Αγογλωσσάκης, κάτοικος των Αρχάνων, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος, ο οποίος είναι εμβολιασμένος, στο καφενείο πίνει καφέ σε πλαστικό ποτήρι γιατί φοβάται μην κολλήσει. «Ο ναός του Θεού ποιο σκοπό έχει;» διερωτάται και καταλήγει: «Είναι για να βοηθά όλες τις περιπτώσεις». Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο πρόεδρος των κληρικών Κρήτης, Ζαχαρίας Αδαμάκης, ο οποίος παρευρέθη επίσης στους εμβολιασμούς. «Η ενορία του παπα-Ανδρέα θέλει να δείξει την αγκαλιά της εκκλησίας προς όλους τους ανθρώπους, κανείς δεν εξαναγκάζεται να εμβολιαστεί, όμως θέλουμε να καταδείξουμε ότι πριν έρθει ο χειμώνας –ένας χειμώνας που φαίνεται να είναι δύσκολος– πρέπει να δημιουργήσουμε τείχος ανοσίας», λέει στην «Κ». «Είναι καλό για όλη την κοινωνία», αναφέρει.

Ιερός Ναός της Παναγίας στις Αρχάνες: Οίκος του Θεού και της Επιστήμης-1
«Νιώθω μια ικανοποίηση που υλοποιείται η προσπάθεια που ξεκίνησα», λέει ο πατήρ Ανδρέας Καλιοντζάκης (δεξιά), τον οποίο υποστηρίζει και ο πρόεδρος των κληρικών Κρήτης, Ζαχαρίας Αδαμάκης (αριστερά).

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που πραγματοποιήσαμε μια πρωτοβουλία που είναι ο πρώτος εμβολιασμός σε ιερό ναό στη χώρα», αναφέρει η Ελένη Μπορμπουδάκη, διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ. «Μακάρι η πράξη του πατέρα Ανδρέα να βρει μιμητές», λέει ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συνυπεύθυνος για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Συνολικά, στον αύλειο χώρο του ναού εμβολιάστηκαν τη Δευτέρα 53 άτομα – από τις 9 το πρωί, οπότε πολλοί περίμεναν να έρθει η σειρά τους για το πλέον πολυπόθητο τσίμπημα με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson. «Νιώθω πιο άνετα που το κάνω στην εκκλησία», δηλώνει στην «Κ» ο 68χρονος Γιώργος Χαριτάκης, ο οποίος λέει πως θέλησε να εμβολιαστεί για να προστατεύσει τα παιδιά και τα εγγόνια του – «το έργο του πατέρα μάς συγκίνησε». Αλλά και η κ. Γκτζιόκα ένιωσε πολύ όμορφα που εμβολιάστηκε στον χώρο του ναού. «Ευχαριστιέμαι, εγώ πιστεύω στον Θεό, πιστεύω στον Χριστό», αναφέρει στην «Κ», «και θέλω να βοηθήσω».

«Η Παναγιά είναι θαυματουργή, είναι καλά που το κάνουμε εδώ», δηλώνει η 73χρονη Ευαγγελία Βατσινάκη. Φοβάται μην κολλήσει καθώς τόσο εκείνη όσο και ο άντρας της έχουν προβλήματα υγείας· πρόσφατα είδε και δύο γείτονές της που νοσούσαν από κορωνοϊό, να τους παίρνει το ασθενοφόρο. «Δεν είχαν κάνει το εμβόλιο», τονίζει. Ο Μανώλης Μαρινάκης, ιδιοκτήτης του καφενείου απέναντι από τον ναό, λέει πως η πρωτοβουλία είναι ευχάριστα παράξενη. «Εχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον κόσμο να ανάβει κερί στην εκκλησία, τώρα εμβολιάζονται· όσοι είναι θετικοί προς τον εμβολιασμό δεν μπορεί να μη χειροκροτήσουν αυτή τη χειρονομία», αναφέρει ο ίδιος, ο οποίος έχει εμβολιαστεί από την άνοιξη, ενώ στο καφενείο του μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι. Αλλοι πάλι, ενώ επικροτούν την πρωτοβουλία, αποφάσισαν να εμβολιαστούν τώρα γιατί τους δόθηκε η ευκαιρία να το κάνουν στο χωριό τους. «Πέρασε ο καιρός, έφτασε το τέρμα, από τις 13 Σεπτεμβρίου δεν θα μπορώ να μπαίνω πουθενά αν δεν εμβολιαστώ, και ήρθε στο χωριό», δηλώνει ο 74χρονος Γιώργος Ψαρδάκης, όσο περιμένει στη σκιά να εμβολιαστεί. Μαζί του συμφωνεί ο 75χρονος Μιχάλης Βαρδάκης – «το ότι γίνεται στην εκκλησία είναι το πιο ευχάριστο», συμπληρώνει, «είναι μια άριστη πρωτοβουλία». Από την άλλη, τον 27χρονο Θοδωρή Αψάθο δεν τον απασχολεί το πού λαμβάνει χώρα ο εμβολιασμός· μόνο πως γίνεται με μία δόση. «Βρήκα το εμβόλιο εδώ και ήρθα», σημειώνει, τονίζοντας πως εμβολιάζεται μόνο και μόνο για να μπορεί να βλέπει την έγκυο αδελφή του χωρίς να φοβάται πως θα την κολλήσει. 

Ιερός Ναός της Παναγίας στις Αρχάνες: Οίκος του Θεού και της Επιστήμης-2
Προτού η σύριγγα ακουμπήσει το μπράτσο της Μάρτε Γκτζιόκα, εκείνη κάνει τον σταυρό της. Στην εκκλησία όπου πριν από 18 χρόνια βαφτίστηκε Χριστιανή Ορθόδοξη, τη Δευτέρα εμβολιάστηκε.

Η εξαίρεση

Παρ’ όλα αυτά, δεν έλειψαν οι αντιδράσεις, αν και συγκεντρώθηκαν στο πρόσωπο μιας και μοναδικής διαμαρτυρόμενης. Η 35χρονη Αγάπη Παναγιωτάκη ήρθε από το Ηράκλειο για να σταθεί όρθια έξω από τον ναό και να διαβάζει δυνατά αποσπάσματα από Ευαγγέλια. Την προκειμένη στιγμή διάβαζε από το Κατά Ματθαίον. Η ίδια δεν φοβάται μην κολλήσει κορωνοϊό· «γιατί πιστεύω στον Θεό, αν θέλει να με πάρει κοντά του θα με πάρει, αν θέλει να πάθω καρκίνο θα πάθω», λέει στην «Κ», τονίζοντας ότι είναι εντελώς κατά των εμβολίων, όπως και της πρωτοβουλίας του πατέρα Ανδρέα. «Στα εμβόλια υπάρχουν κύτταρα από εκτρωμένα έμβρυα κι αυτό για τη θρησκεία μας είναι αμαρτία», αναφέρει, και επιστρέφει στην ηχηρή της ανάγνωση του Ευαγγελίου, αφού πρώτα λέει στο παιδί που είναι μαζί της και έχει για λίγο σταματήσει τη βιντεοσκόπηση, «γιατί δεν τραβάς;». Σε αυτή την κίνηση, ο πατήρ Ανδρέας παραμένει ατάραχος, αν και μια αδιόρατη απογοήτευση περνάει από τα μάτια του όταν του μεταφέρω τα λόγια της κ. Παναγιωτάκη. «Αν η υγεία των ανθρώπων είναι αμαρτία», λέει, «ας την πω αμαρτία». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή