Επιχείρηση «ασφαλής σχολική χρονιά»

Επιχείρηση «ασφαλής σχολική χρονιά»

Θωρακίζονται τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών μία εβδομάδα πριν από το πρώτο κουδούνι. Εμβολιασμοί και από τους παιδιάτρους

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χρονικό σημείο που ανακοινώθηκε ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών, μία εβδομάδα πριν ανοίξουν επίσημα τα σχολεία, δείχνει πως στην κυβέρνηση επιθυμούν η φετινή σχολική χρονιά να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά και σε κάθε περίπτωση να μη χρειαστεί να κλείσουν μαζικά τα σχολεία, κάτι που προκαλεί πλήθος προβλημάτων στον προγραμματισμό όλων των οικογενειών. 

Σε σύσκεψη που έγινε χθες στο Μαξίμου με τη συμμετοχή εκπροσώπων του παιδιατρικού κλάδου αποφασίστηκε πως ο συγκεκριμένος κλάδος πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο, ώστε να αυξηθεί ο εμβολιασμός σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, να θωρακιστούν όσο το δυνατόν τα παιδιά και να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Στο πλαίσιο αυτό οι παιδίατροι, που αποτελούν για έναν γονιό τον πιο έμπιστο σύμβουλο, θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζουν τα παιδιά, με τους παιδιατρικούς φορείς να συμφωνούν ομόφωνα με αυτή την απόφαση. 

«Καθώς είμαστε μία εβδομάδα πριν από το άνοιγμα των σχολείων, τώρα πιστεύω είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να κάνουμε μία νέα μεγάλη προσπάθεια να αυξήσουμε σημαντικά τα ποσοστά εμβολιασμού στους ανηλίκους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας ως βασικό στόχο «να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια». Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε και τον Σωτήρη Τσιόδρα, σημειώνοντας πως ο καθηγητής έχει επισημάνει πως το δίπτυχο μάσκα και συχνό τεστ είναι το καλύτερο το οποίο μπορούμε να κάνουμε, σε συνδυασμό με την αύξηση των εμβολιασμών στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στους αντιεμβολιαστές. Επιχειρηματολογώντας υπέρ της διαχρονικής προσφοράς των εμβολίων στην ανθρώπινη υγεία, κατέληξε σημειώνοντας: «Αν και φοβάμαι ότι τους αντιεμβολιαστές δύσκολα θα μπορέσουμε να τους πείσουμε με τέτοια επιχειρήματα, θεωρώ όμως ότι υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που είναι έτοιμη να πειστεί».

Γίνεται κατανοητό πως η κυβέρνηση λίγο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς όλων των βαθμίδων, επιχειρεί να θωρακίσει όσο το δυνατόν περισσότερο το σχολικό έτος, κάτι που και πολιτικά θα αποτελέσει βαρόμετρο. Στο ίδιο άλλωστε παζλ εντάσσεται και η απόσυρση προσώρας της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ώστε να κυλήσει το νέο σχολικό και ακαδημαϊκό έτος όσο το δυνατόν πιο ομαλά. 

Στη χθεσινή σύσκεψη πήρε τον λόγο ο επικεφαλής της Επιτροπής Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας πως ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών «θα παίξει καταλυτικό ρόλο μαζί με τα άλλα μέτρα στον έλεγχο της επιδημίας και στη σταδιακή αυτορρύθμιση και συνέχιση της κοινωνικής ζωής», προσθέτοντας πως «έρευνες έχουν δείξει ότι ο εμβολιασμός μπορεί να κατεβάσει την πιθανότητα διασποράς στα σχολεία κοντά στο 10%», έχοντας βεβαίως πάντα ως όπλο τη μάσκα και το testing.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός έχει σταθερά στο συρτάρι του την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους, όπως των ενστόλων, των δημοσίων υπαλλήλων «πρώτης γραμμής», αλλά και των εκπαιδευτικών. Σε σχετική δήλωσή του χθες στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε πως «οι επιλογές για την επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι υπαρκτές παντού» και εξαρτώνται από τα μεγέθη της πανδημίας και τον ρυθμό αύξησης του εμβολιασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή