Μπέρδεμα με το κόστος των τεστ σε διαγνωστικά κέντρα – Σε ισχύ ακόμα η παλιά τιμή

Μπέρδεμα με το κόστος των τεστ σε διαγνωστικά κέντρα – Σε ισχύ ακόμα η παλιά τιμή

Άγνοια δηλώνουν διαγνωστικά κέντρα ανίχνευσης Covid-19 για τη νέα τιμή χρέωσης των μοριακών και rapid test λίγες ημέρες πριν τεθεί σε εφαρμογή η σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άγνοια δηλώνουν διαγνωστικά κέντρα ανίχνευσης Covid-19 για τη νέα τιμή χρέωσης των μοριακών και rapid test λίγες ημέρες πριν τεθεί σε εφαρμογή η σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας.

Αν και η τροπολογία καθορίζει ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης, το ποσό των 40 ευρώ συν ΦΠΑ για τον μοριακό έλεγχο και το ποσό των 10 ευρώ συν ΦΠΑ για το rapid test, σε επικοινωνία που είχε το kathimerini.gr, τα διαγνωστικά κέντρα αναφέρουν πως «δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση».

Πολίτες που επιχείρησαν να κλείσουν ραντεβού σε διάφορα διαγνωστικά κέντρα πλροφορήθηκαν ότι η τιμή χρέωσης είναι η παλιά, δηλαδή στα 20 ευρώ για το rapid test και στα 50 ή 60 ευρώ για το μοριακό τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού (PCR). 

Διαβάστε επίσης

Εξαδάκτυλος για εμβολιασμό στον παιδίατρο: Δωρεάν για τους γονείς – Ποια διαδικασία θα ακολουθείται

Λύματα – Ιικό φορτίο: Αυξητικές τάσεις σε επτά περιοχές

Σημειώνεται ότι στη σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας αναγράφεται:

Προσδιορισμός ανώτατου ορίου τιμής χρέωσης για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορωνοΐού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο της ταχείας δοκιμασίας (rapid test) – Τροποποίηση της περ. β) της παρ.5 του άρθρου εξηκοστού πέμπτου του ν. 4812/2021

Η περ. β) της παρ. 5 του άρθρου εξηκοστού πέμπτου του ν. 4812/2021 (Α’ 121), περί των ανώτατων ορίων τιμών πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορωνοΐού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο της ταχείας δοκιμασίας (rapid test), τροποποιείται ως προς το ανώτατο όριο τιμής χρέωσης, και η περ. β) της παρ. 5 του άρθρου εξηκοστού πέμπτου διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Για τις ανάγκες εφαρμογής του παρόντος και κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης καθορίζονται ως ανώτατα όρια τιμών πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, μη συνυπολογιζομένου σε αυτά του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), τα ακόλουθα: α) για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορωνοΐού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.) το ποσό των σαράντα ευρώ (40€) και ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας το ποσό των είκοσι ευρώ (20 €), β) για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορωνοΐού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο της ταχείας δοκιμασίας (rapid test), ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης το ποσό των δέκα ευρώ (10€) (συμπεριλαμβανομένης σε αυτήν της αξίας δειγματοληψίας και της ανάλυσης δείγματος)».

Υπενθυμίζεται ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου έρχεται το οριστικό τέλος των πληρωμένων από το δημόσιο self test για τους εργαζόμενους. Στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα οι ανεμβολίαστοι απασχολούμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό τεστ (rapid), με δική τους ευθύνη αλλά και δικά τους έξοδα.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δηλώνουν το αποτέλεσμα του test στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Σε δημόσιες δομές θα μπορούν να κάνουν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί.

Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος δεν θα υποβάλλεται σε test ή δεν θα το δηλώνει στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ, ο εργοδότης υποχρεούται να αρνηθεί την προσφορά εργασίας από το άτομο που δεν τηρεί την υποχρέωση των διαγνωστικών ελέγχων άρα έχει και το δικαίωμα να μην πληρώνει μισθό για όσο διάστημα δεν τηρείται η παραπάνω υποχρέωση. Οι ανεμβολίαστοι δηλαδή εργαζόμενοι για όσο διάστημα δεν εργάζονται δεν θα πληρώνονται εφόσον δεν τηρούν την υποχρέωση των test.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι που δεν θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του test μπορούν να έρθουν και οι ίδιοι αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα σε ενδεχόμενο έλεγχο.

Τα πρόστιμα για τους εργοδότες για τη μη τήρηση της υποχρέωσης των test είναι από 300-1.500 ευρώ ενώ για τον εργαζόμενο η μη δήλωση του test φέρνει καμπάνα 300 ευρώ.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή