ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καλούσαν σε επιστράτευση για… πλάκα, μέσω ψευδών SMS – Δικογραφία κατά 10 ατόμων

Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας για διασπορά ψευδών ειδήσεων

Καλούσαν σε επιστράτευση για… πλάκα, μέσω ψευδών SMS – Δικογραφία κατά 10 ατόμων

Δέκα άτομα, ηλικίας από 21 έως 60 ετών, βρίσκονται πίσω από την αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων πέρυσι το καλοκαίρι, τα οποία ζητούσαν από τους παραλήπτες να παρουσιαστούν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους προκειμένου δήθεν να παραλάβουν φύλλα πορείας λόγω επιστράτευσης.

Τα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κατάφεραν έπειτα από έρευνα να εντοπίσουν τα ψηφιακά ίχνη των αποστολέων και να ταυτοποιήσουν τα άτομα που διακίνησαν τα εν λόγω μηνύματα.

Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δέκα κατηγορούμενοι δεν συνδέονται μεταξύ τους, ούτε η επαγγελματική τους ιδιότητα παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον καθώς πρόκειται, μεταξύ άλλων, για έναν ιδιωτικό υπάλληλο σε εμπορικό κατάστημα, έναν σερβιτόρο κ.ά. 

Για… πλάκα

Εξεταζόμενοι από αστυνομικούς στο πλαίσιο της έρευνας υποστήριξαν ότι δέχτηκαν οι ίδιοι τα μηνύματα από άλλους, άγνωστους σε αυτούς αποστολείς, και αποφάσισαν να τα προωθήσουν για… πλάκα· μέσω μάλιστα εφαρμογών που είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο και χρησιμοποιούνται για τη μαζική αποστολή γραπτών μηνυμάτων sms.

Τα συγκεκριμένα μηνύματα εμφάνιζαν ως ονόματα αποστολέων «YP.AMYNAS», «YP.ETH.AM.» «YPOYRGEIO», «astynomia» και «G.E.S.».

Οπως αναφέρουν οι αστυνομικοί, οι κατηγορούμενοι είχαν πέρυσι το καλοκαίρι προκαλέσει μεγάλη αναταραχή, με δεκάδες πολίτες να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά.

Οι αστυνομικές αρχές ήρθαν σε επαφή με το ΓΕΕΘΑ για τις συγκεκριμένες καταγγελίες, ενώ εκδόθηκαν και σχετικές ανακοινώσεις με τις οποίες διαψεύδονταν οι πληροφορίες για την επιστράτευση.