ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλαστά πιστοποιητικά: Έλεγχοι σε δέκα εμβολιαστικά κέντρα

Η ΕΑΔ επεμβαίνει προληπτικά προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα, σημείωσε ο διοικητής της ανεξάρτητης αρχής, Άγγελος Μπίνης

Πλαστά πιστοποιητικά: Έλεγχοι σε δέκα εμβολιαστικά κέντρα

Στο μικροσκόπιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έχουν μπει 10 εμβολιαστικά κέντρα για τυχόν έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, αποκάλυψε ο διοικητής της ανεξάρτητης αρχής, Άγγελος Μπίνης, σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1.

Όπως ανέφερε, πέραν των τριών συγκεκριμένων περιπτώσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (Κέντρο Υγείας Παλαμά, «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης κ.α.), σε εξέλιξη βρίσκονται και έλεγχοι σε 10 κέντρα εμβολιασμού, όπου χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα παράβασης, υπάρχουν «αρχικές ενδείξεις που υποκρύπτουν ένα σχήμα απάτης».

Η ΕΑΔ επεμβαίνει προληπτικά προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα, προχωρώντας σε διασταυρώσεις στοιχείων, όπως π.χ. σε ποια εμβολιαστικά κέντρα υπάρχουν καταχωρήσεις πολύ αργά το βράδυ ή εμφανίζουν μεγάλη αυξομείωση στον αριθμό των εμβολιασμών, σημείωσε ο κ. Μπίνης.

Για την περίπτωση του Κέντρου Υγείας Παλαμά, είπε ότι είναι σε εξέλιξη η έρευνα για το ποια είναι τα 33 άτομα που έλαβαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και προειδοποίησε τους δημόσιους λειτουργούς αλλά και τους ιδιώτες που εμπλέκονται σε τέτοια σχήματα «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί οι κυρώσεις είναι πολύ βαριές και η ηθική απαξία της πράξης είναι τέτοια που θα υπάρξουν οριστικές παύσεις και οικονομικές κυρώσεις».

Ελεγχοι

Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή Διαφάνειας διεξάγει έρευνα για το νοσοκομείο Σαντορίνης, μετά την αποκάλυψη ότι υπάλληλος χορήγησε πλαστές βεβαιώσεις αρνητικών rapid tests σε τουρίστες.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν αλλοδαπή τηλεφώνησε στο νοσοκομείο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί ότι το όνομά της δεν είχε γραφτεί σωστά στη βεβαίωση. Κατόπιν ελέγχου προέκυψε ότι στα αρχεία του νοσοκομείου δεν υπήρχε καταχωρισμένο το όνομά της.

Σε ό,τι αφορά τον Παλαμά Καρδίτσας, η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε και διαπιστώθηκε ότι η διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας (έχει τεθεί σε αργία) χορήγησε 34 πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Πάντως, ανάμεσα σε εκείνους που επωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες της επίορκης υπαλλήλου είναι και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία άλλων υγειονομικών περιφερειών (Θεσσαλονίκη και Κοζάνη), όπως δήλωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Περαιτέρω έρευνα για την υπόθεση ανετέθη στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων [Διαβάστε περισσότερα]. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ