Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Σύσκεψη με τους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. – Στο μικροσκόπιο 10 κέντρα

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Σύσκεψη με τους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. – Στο μικροσκόπιο 10 κέντρα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υποστράτηγο Ηλία Κοσσυβάκη, είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, για το θέμα των πλαστών δικαιολογητικών εμβολιασμού

Ο υπουργός ζήτησε την ταχύτατη, αποτελεσματική και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης.

Σημειώνεται ότι στο μικροσκόπιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έχουν μπει 10 εμβολιαστικά κέντρα για τυχόν έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, όπως αποκάλυψε ο διοικητής της ανεξάρτητης αρχής, Άγγελος Μπίνης, σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1.

Όπως ανέφερε, πέραν των τριών συγκεκριμένων περιπτώσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (Κέντρο Υγείας Παλαμά, «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης κ.α.), σε εξέλιξη βρίσκονται και έλεγχοι σε 10 κέντρα εμβολιασμού, όπου χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα παράβασης, υπάρχουν «αρχικές ενδείξεις που υποκρύπτουν ένα σχήμα απάτης».

Η ΕΑΔ επεμβαίνει προληπτικά προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα, προχωρώντας σε διασταυρώσεις στοιχείων, όπως π.χ. σε ποια εμβολιαστικά κέντρα υπάρχουν καταχωρήσεις πολύ αργά το βράδυ ή εμφανίζουν μεγάλη αυξομείωση στον αριθμό των εμβολιασμών, σημείωσε ο κ. Μπίνης.

Για την περίπτωση του Κέντρου Υγείας Παλαμά, είπε ότι είναι σε εξέλιξη η έρευνα για το ποια είναι τα 33 άτομα που έλαβαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και προειδοποίησε τους δημόσιους λειτουργούς αλλά και τους ιδιώτες που εμπλέκονται σε τέτοια σχήματα «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί οι κυρώσεις είναι πολύ βαριές και η ηθική απαξία της πράξης είναι τέτοια που θα υπάρξουν οριστικές παύσεις και οικονομικές κυρώσεις».

Σαρωτικοί έλεγχοι

Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή Διαφάνειας διεξάγει έρευνα για το νοσοκομείο Σαντορίνης, μετά την αποκάλυψη ότι υπάλληλος χορήγησε πλαστές βεβαιώσεις αρνητικών rapid tests σε τουρίστες.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν αλλοδαπή τηλεφώνησε στο νοσοκομείο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί ότι το όνομά της δεν είχε γραφτεί σωστά στη βεβαίωση. Κατόπιν ελέγχου προέκυψε ότι στα αρχεία του νοσοκομείου δεν υπήρχε καταχωρισμένο το όνομά της.

Σε ό,τι αφορά τον Παλαμά Καρδίτσας, η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε και διαπιστώθηκε ότι η διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας (έχει τεθεί σε αργία) χορήγησε 34 πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Πάντως, ανάμεσα σε εκείνους που επωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες της επίορκης υπαλλήλου είναι και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία άλλων υγειονομικών περιφερειών (Θεσσαλονίκη και Κοζάνη), όπως δήλωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Περαιτέρω έρευνα για την υπόθεση ανετέθη στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως γνωστοποιήθηκε την Τετάρτη, διατάχθηκε ΕΔΕ και για τέσσερις εργαζόμενους του νοσοκομείου Γεννηματάς, στη Θεσσαλονίκη, που επίσης. προσκόμισαν πλαστά πιστοποιητικά.

Πρόκειται για τρία άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό και μία διοικητική υπάλληλο, που ομολόγησαν την πράξη τους.

Από την πλευρά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι δεν έχει καμία καταγγελία για ψευδή πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού που να αφορά μέλη του. 

Στην ανακοίνωση του ΙΣΑ τονίζεται ότι σε περίπτωση που διαπιστωθούν τέτοιες απαράδεκτες αξιόποινες πράξεις, θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του. «Ο ιατρικός κόσμος έχει αποδείξει το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διαθέτει, και βρίσκεται με αυταπάρνηση στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση Συλλόγου.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή