Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για έρευνες σε όλη τη χώρα

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για έρευνες σε όλη τη χώρα

Ο επικεφαλής της εισαγγελικής αρχής, Βασίλειος Πλιώτας, ζητά την άμεση, «αυτεπάγγελτη, ταχεία και σχολαστική διερεύνηση κάθε καταγγελίας» από τους εισαγγελείς σε όλη τη χώρα, που αφορά πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού η νόσησης η άλλες έκνομες δραστηριότητες, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των πολιτών

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άμεση κινητοποίηση σε πανελλαδικό επίπεδο των εισαγγελικών αρχών προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα παρανομίας με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, καθώς και άλλες έκνομες ενέργειες, θέτει τις εισαγγελίες όλης της χώρας με βαρυσήμαντη παραγγελία του, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, ζητώντας συντονισμένες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας. 

Ο επικεφαλής της εισαγγελικής αρχής με την παραγγελία του ζητά την άμεση, «αυτεπάγγελτη, ταχεία και σχολαστική διερεύνηση κάθε καταγγελίας» από τους εισαγγελείς σε όλη τη χώρα, που αφορά πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ή άλλες έκνομες δραστηριότητες, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των πολιτών.

Ζητά επίσης ακόμα και στις περιπτώσεις μεμονωμένων περιστατικών οι εισαγγελικές έρευνες να είναι διευρυμένες, προκειμένου να εντοπίζονται ευρύτερα δίκτυα παράνομης δράσης με αντικείμενο την πανδημία, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βαςίλειου Πλιώτα, σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση από τους εισαγγελείς και άλλων αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών (οικονομική αστυνομία, υγειονομικές υπηρεσίες και λοιπά) προκειμένου οι έρευνες να γίνονται σε βάθος και να είναι αποτελεσματικές.

«Εντοπισμός μεμονωμένων περιπτώσεων», αναφέρεται στην εισαγγελική παραγγελία, «πρέπει να οδηγεί σε ευρύτερο εξονυχιστικό έλεγχο (με την αρωγή των αρμόδιων λειτουργών των Υπηρεσιών της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας) για ενδεχόμενη διακρίβωση μεγαλύτερου αριθμού ψευδών βεβαιώσεων εμβολιασμού στο ίδιο Εμβολιαστικό Κέντρο ή λειτουργία “κυκλώματος” παραγωγής τέτοιων πιστοποιητικών».

Σε σοβαρές περιπτώσεις έκνομων δραστηριοτήτων σχετικά με την πανδημία και την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά από τους εισαγγελείς εφετών να εποπτεύουν προσωπικά τις έρευνες και να διατάσσουν, αν απαιτείται, έρευνα που θα διενεργείται από ανώτερους εισαγγελείς.

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για έρευνες σε όλη τη χώρα-1
ΙΝΤΙΜΕ / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 

Επίσκεψη στα εμβολιαστικά κέντρα

Τέλος, ο κ. Πλιώτας κινείται και στο πεδίο της πρόληψης, ζητώντας από τους κατά τόπους εισαγγελείς πριν εμφανιστεί κρούσμα παρανομίας με τους εμβολιασμούς, επιτόπου να επισκέπτονται και να έχουν γνώση του τι γίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής τους με στόχο την αποθάρρυνση εκείνων που έχουν σκεφθεί να παρανομήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

«Προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα και να προστατευθεί η υγεία των πολιτών, χρήσιμη θα ήταν και η οιονεί προληπτική εισαγγελική δράση με την (άτυπη) επιτόπια μετάβαση του Εισαγγελέα ή του εντεταλμένου Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών στο Εμβολιαστικό Κέντρο της περιφέρειάς του για να ενημερωθεί και να γνωρίζει εκ των προτέρων τα συναφή με τον τρόπο και τα στάδια της διαδικασίας καταχώρισης των εμβολιασμών, τις εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και τις ασφαλιστικές δικλείδες που αποθαρρύνουν τους επίδοξους δράστες ύποπτων ενεργειών».

Αναλυτικά η παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου:

Τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της Χώρας

Θέμα: Πλαστά ή ψευδή κατά περιεχόμενο πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 ή νόσησης 

Ανακύπτει ήδη και βλέπει το φως της δημοσιότητας σημαντικός αριθμός περιπτώσεων πλαστών ή ψευδών κατά περιεχόμενο πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 ή νόσησης, στις οποίες φέρονται ότι κάθε φορά συμμετείχαν (με θετική ενέργεια ή παράλειψη), πρωτίστως, ο δήθεν εμβολιασθείς, και πρόσωπα, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, των δομών υγείας.

Με δεδομένη τη σοβαρότητα του θέματος του εμβολιασμού, τον οποίο η ιατρική επιστημονική κοινότητα προβάλλει ως βασικό – θεμελιώδες μέσο αποτροπής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, και συνεκτιμώντας την εμφανή και μείζονα ποινική απαξία της προαναφερόμενης συμπεριφοράς, που στοιχειοθετεί (συντρεχουσών και των λοιπών νόμιμων προϋποθέσεων) τη νομοτυπική μορφή εγκλημάτων του Ποινικού Κώδικα (βλ. ιδίως άρθρα 46, 47, 221, 242, 285 ΠΚ) επισημαίνουμε την ανάγκη επαγρύπνησης και εγρήγορσης των εισαγγελικών λειτουργών της Χώρας ώστε να παρεμβαίνουν κατά τη λειτουργική αποστολή τους και να επιλαμβάνονται αμελλητί του ποινικού μέρους των σχετικών υποθέσεων.

Ειδικότερα, επιβάλλεται η (κατά το άρθρο 37 ΚΠΔ αυτεπάγγελτη) ταχεία και σχολαστική διερεύνηση κάθε πληροφορίας σχετιζόμενης με εικονικό εμβολιασμό και η χωρίς χρονοτριβή κίνηση της ποινικής δίωξης κατά των υπαίτιων προσώπων, όταν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις. Εντοπισμός μεμονωμένων περιπτώσεων πρέπει να οδηγεί σε ευρύτερο εξονυχιστικό έλεγχο (με την αρωγή των αρμόδιων λειτουργών των Υπηρεσιών της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας) για ενδεχόμενη διακρίβωση μεγαλύτερου αριθμού ψευδών βεβαιώσεων εμβολιασμού στο ίδιο Εμβολιαστικό Κέντρο ή λειτουργία «κυκλώματος» παραγωγής τέτοιων πιστοποιητικών.

Προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα και να προστατευθεί η υγεία των πολιτών, χρήσιμη θα ήταν και η οιονεί προληπτική εισαγγελική δράση με την (άτυπη) επιτόπια μετάβαση του Εισαγγελέα ή του εντεταλμένου Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών στο Εμβολιαστικό Κέντρο της περιφέρειάς του για να ενημερωθεί και να γνωρίζει εκ των προτέρων τα συναφή με τον τρόπο και τα στάδια της διαδικασίας καταχώρισης των εμβολιασμών, τις εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και τις ασφαλιστικές δικλείδες που αποθαρρύνουν τους επίδοξους δράστες ύποπτων ενεργειών.

Οι Εισαγγελείς Εφετών παρακαλούνται να εποπτεύουν συντονιστικά το εν λόγω έργο των Εισαγγελέων Πρωτοδικών και σε περίπτωση υπόθεσης μείζονος βαρύτητας, κατά την κρίση τους, να ενεργούν προσωπικά ή με κάποιον Αντεισαγγελέα Εφετών προκαταρκτική εξέταση, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 32 ΚΠΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή