ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κούβα: Συνελήφθη ο αντιφρονών Γκιγιέρμο Φαρίνας

Στο Twitter, η αντιπολιτευόμενη οργάνωση Prisoners Defenders ανακοίνωσε τη σύλληψη γράφοντας: «Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος πήγαν στο σπίτι του και τον πήραν»

Κούβα: Συνελήφθη ο αντιφρονών Γκιγιέρμο Φαρίνας

Συνελήφθη σήμερα έξω από το σπίτι του στη Σάντα Κλάρα ο Κουβανός αντιφρονών, Γκιγιέρμο Φαρίνιας. Ο 59χρονος είχε βραβευτεί το 2010 με το βραβείο Ζαχάροφ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Τον συνέλαβαν γύρω στις 9 το πρωί μπροστά από το σπίτι του. Δεν έχουμε νέα, θα πρέπει να περιμένουμε» ανέφερε η μητέρα του, Αλίσια Ερνάντες, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ερνάντες σημείωσε ότι δεν γνωρίζει τον λόγο της σύλληψης του γιου της, περίπου δύο μήνες μετά τις ιστορικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την Κούβα τον Ιούλιο, όταν χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν φωνάζοντας «Πεινάμε» και «Ελευθερία».

Στο Twitter, η αντιπολιτευόμενη οργάνωση Prisoners Defenders ανακοίνωσε τη σύλληψη γράφοντας: «Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος πήγαν στο σπίτι του και τον πήραν».

Ο 59χρονος Φαρίνιας έχει κάνει 23 απεργίες πείνας από τις αρχές του αιώνα, γεγονός που έχει επιβαρύνει την υγεία του. Έχει σπουδάσει ψυχολογία, είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εντάχθηκε στην Πατριωτική Ένωση της Κούβας (Unpacu), την πιο δραστήρια αντιπολιτευόμενη οργάνωση, ο επικεφαλής της οποίας, ο Χοσέ Ντανιέλ Φερέρ, είναι στη φυλακή.

Η κουβανική κυβέρνηση, η οποία αρνείται την ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων στην Κούβα, θεωρεί παράνομη την αντιπολίτευση, την οποία κατηγορεί ότι χρηματοδοτείται από την Ουάσινγκτον.