Κερκόπορτες στο τείχος της ανοσίας: Εισαγγελείς για «μαϊμού» εμβολιασμούς

Κερκόπορτες στο τείχος της ανοσίας: Εισαγγελείς για «μαϊμού» εμβολιασμούς

Κινητοποίηση των δικαστικών αρχών κατά των πλαστών πιστοποιητικών

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική παρέμβαση σε υψηλότατο επίπεδο από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έγινε χθες, θέτοντας σε κινητοποίηση τις δικαστικές αρχές προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο –που διαρκώς διογκώνεται– με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης από κορωνοϊό, καθώς και άλλες έκνομες ενέργειες με επίκεντρο την πανδημία.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο που διατρέχει η δημόσια υγεία αλλά και οι προσπάθειες πολιτείας και πολιτών από τους ανεμβολίαστους που κυκλοφορούν με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, προχώρησε σε παραγγελία σε όλες τις Εισαγγελίες της χώρας. Προς τούτο εντέλλεται τους εισαγγελείς ώστε να κινούν άμεσα έρευνες. «Ταχεία, αυτεπάγγελτη και σχολαστική» –όπως αναφέρει στο έγγραφό του– οφείλει να είναι η διερεύνηση κάθε καταγγελίας για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, όπως και κάθε άλλης έκνομης ενέργειας που σχετίζεται με παραβίαση των μέτρων για την πανδημία. Η εισαγγελική παρέμβαση, απότοκος των καταγγελιών σε πολλές περιοχές της χώρας για φαινόμενα παρανομίας με τα πλαστά πιστοποιητικά –και όχι μόνον–, στοχεύει, όπως αναφέρεται και στο εισαγγελικό έγγραφο, στην κινητοποίηση των εισαγγελέων, οι οποίοι παραγγέλλονται να αξιοποιούν και να συνεργάζονται άμεσα με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, όπως την Οικονομική Αστυνομία, τις υγειονομικές αρχές κ.λπ., για την αποτελεσματική και ταχεία εκκαθάριση των καταγγελλομένων.

Ενδιαφέρον για το βάθος της παρανομίας –που διαφαίνεται να λαμβάνει διαστάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο– έχει η επισήμανση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος ζητεί από τους εισαγγελείς όχι μόνο να διερευνούν άμεσα τα καταγγελλόμενα, αλλά να προχωρούν –εξ αφορμής ενός περιστατικού– σε γενικευμένο έλεγχο προκειμένου να εντοπίζεται το μέγεθος της έκνομης δράσης, όπως για παράδειγμα κυκλωμάτων που εμφανίζονται να δρουν με οικονομικά κίνητρα, παροτρύνοντας πολίτες να μην εμβολιάζονται ή να αρνούνται ιατρικές υπηρεσίες.

«Εντοπισμός μεμονωμένων περιπτώσεων», αναφέρεται στην εισαγγελική παραγγελία, «πρέπει να οδηγεί σε ευρύτερο εξονυχιστικό έλεγχο (με την αρωγή των αρμόδιων λειτουργών των υπηρεσιών της αντίστοιχης υγειονομικής περιφέρειας) για ενδεχόμενη διακρίβωση μεγαλύτερου αριθμού ψευδών βεβαιώσεων εμβολιασμού στο ίδιο εμβολιαστικό κέντρο ή λειτουργία “κυκλώματος” παραγωγής τέτοιων πιστοποιητικών».

Σε σοβαρές περιπτώσεις έκνομων δραστηριοτήτων σχετικά με την πανδημία, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί από τους εισαγγελείς Εφετών να εποπτεύουν προσωπικά τις έρευνες και να διατάσσουν –αν απαιτείται– έρευνα που θα διενεργείται από ανώτερους εισαγγελείς.

Τέλος, ο κ. Πλιώτας κινείται και στο πεδίο της πρόληψης, ζητώντας από τους κατά τόπους εισαγγελείς –πριν εμφανιστεί κρούσμα παρανομίας με τους εμβολιασμούς– να επισκέπτονται επιτόπου και να έχουν γνώση του τι γίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής τους, με στόχο την αποθάρρυνση εκείνων που έχουν σκεφθεί να παρανομήσουν θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

«Προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα και να προστατευθεί η υγεία των πολιτών, χρήσιμη θα ήταν και η οιονεί προληπτική εισαγγελική δράση με την (άτυπη) επιτόπια μετάβαση του εισαγγελέα ή του εντεταλμένου αντεισαγγελέα Πρωτοδικών στο εμβολιαστικό κέντρο της περιφέρειάς του για να ενημερωθεί και να γνωρίζει εκ των προτέρων τα συναφή με τον τρόπο και τα στάδια της διαδικασίας καταχώρισης των εμβολιασμών, τις εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και τις ασφαλιστικές δικλείδες που αποθαρρύνουν τους επίδοξους δράστες ύποπτων ενεργειών».

Πάντως σε πολλές Εισαγγελίες της χώρας, όπως σε Αθήνα, Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα, Πάτρα και αλλού, έχουν ήδη διαταχθεί έρευνες για περιστατικά που σχετίζονται με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, με παρότρυνση πολιτών να μην εμβολιάζονται ή να αρνούνται ιατρικές υπηρεσίες, καθώς επίσης και με βιομηχανία μηνύσεων κατά γιατρών και υγειονομικών από φανατικούς αντιεμβολιαστές, οι οποίοι κινούνται συντονισμένα με απειλές και δικαστικές διώξεις για να επιτύχουν τους στόχους τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή