Κορωνοϊός: Απαντήσεις για το ασφαλές άνοιγμα σχολείων

Κορωνοϊός: Απαντήσεις για το ασφαλές άνοιγμα σχολείων

Η Ελλάδα, με 17,41 μαθητές / τάξη δημοτικού και 19,94 γυμνασίου, είναι η 4η χώρα –από 30 και πλέον– με τον χαμηλότερο μέσο όρο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση σε όσους –και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ– επικρίνουν την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων εξέδωσε χθες η Ν.Δ. μέσω του παρατηρητηρίου fake news που έχει συστήσει. Ενδεικτικά, στην κριτική ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, αφήνοντας τις τάξεις με 25 παιδιά, η Ν.Δ. αναφέρει ότι «ελλείψει επιχειρημάτων η αξιωματική αντιπολίτευση επαναφέρει ένα σαθρό επιχείρημα που είχε προτάξει την προηγούμενη σχολική χρονιά και καταρρίφθηκε παταγωδώς, ως προς τον αριθμό μαθητών ανά τάξη. Κατ’ αρχάς αποτελεί θράσος να ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ τον διπλασιασμό αιθουσών και εκπαιδευτικών για μαθητές 14 σχολικών ετών σε όλη τη χώρα και μάλιστα υπό συνθήκες πανδημίας, όταν επί ημερών του δεν κατάφερε να στεγάσει μόλις ένα επιπλέον έτος προσχολικής εκπαίδευσης που ο ίδιος θεσμοθέτησε! Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ (2020), η Ελλάδα, με μ.ο. 17,41 μαθητές / τάξη δημοτικού και 19,94 γυμνασίου, είναι η 4η χώρα με χαμηλότερο μέσο όρο αριθμού μαθητών ανά τάξη, μεταξύ περισσοτέρων των 30 χωρών και βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τον μ.ο. των κρατών – μελών της Ε.Ε. (19,86 δημοτικό και 21 γυμνάσιο) και του ΟΟΣΑ (21,11 και 23,30)».

Οσο για την άποψη πως «είναι ακραία και τιμωρητική πράξη η μη συμμετοχή μαθητών στη σχολική τάξη χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση ελέγχου – νόσησης», η Ν.Δ. απαντά λέγοντας ότι «η διασφάλιση της απρόσκοπτης διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δεδομένου ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το μάθημα στην τάξη και ότι ο φυσικός χώρος των μαθητών είναι το σχολείο.

Παράλληλος στόχος, η προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας, που διαφυλάσσεται με την τήρηση των ενδεδειγμένων από τους ειδικούς μέτρων. Ας τοποθετηθεί ρητώς η αξιωματική αντιπολίτευση: επιθυμεί τη μη τήρηση των μέτρων και την αποδοχή εξαιρέσεων; Προτείνει να γίνονται δεκτοί στις αίθουσες μαθητές χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού, χωρίς βεβαίωση νόσησης και χωρίς αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου;». Από την πλευρά τους, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 15 Σεπτεμβρίου στα Προπύλαια, ύστερα από συνάντηση των Δ.Σ. τους. «Στη συνάντηση αποτυπώθηκε η έντονη ανησυχία του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ουσιαστική προετοιμασία, με απουσία ουσιαστικού θεσμικού διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και με την κυβέρνηση να εκπέμπει αντιφατικά και αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων», ανέφεραν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή