Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Συνεχίζονται οι έλεγχοι – Έρευνες και για ψευδείς δηλώσεις νόσησης

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Συνεχίζονται οι έλεγχοι – Έρευνες και για ψευδείς δηλώσεις νόσησης

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να σεβαστούμε ανθρώπους που προσπαθούν με εξαπάτηση του συστήματος να λάβουν τα πιστοποιητικά, σημείωσε ο κ Πλεύρης.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις έρευνες για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού να συνεχίζονται, το υπουργείο Υγείας επεκτείνει τον έλεγχο για ψευδείς δηλώσεις νόσησης, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης, στο περιθώριο συσκέψεων που είχε στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης με τα ΔΣ των Συλλόγων Ιατρών, Οδοντιάτρων, Φαρμακοποιών και τους διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).

Στις συσκέψεις μετείχαν επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

«Σέβομαι το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να έχει θέση να μην εμβολιαστεί, σέβομαι και τους υγειονομικούς που υποχρεωτικά βγάλαμε σε αναστολή γιατί ήταν άνθρωποι μέσα στο σύστημα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να σεβαστούμε ανθρώπους που προσπαθούν με εξαπάτηση του συστήματος να λάβουν τα πιστοποιητικά» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, είναι πολύ λίγα και το σύστημα είναι ασφαλές. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι το εμβολιαστικό κίνημα δεν κινδυνεύει από αυτά τα περιστατικά, τα οποία και θα ιχνηλατηθούν.

«Το πιο σημαντικό περιστατικό έχει να κάνει με το φαινόμενο της Καρδίτσας όπου πραγματικά υπήρχαν επαφές με άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες. Το ίδιο το σύστημα μας διευκολύνει να πραγματοποιήσουμε την ιχνηλάτηση αυτών των στοιχείων. Δηλαδή, κοιτάμε τις περιπτώσεις που κάποιος υγειονομικός έχει επιλέξει να εμβολιαστεί σε άλλον ταχυδρομικό κωδικό. Δεν σημαίνει βέβαια ότι αυτό αναγκαστικά είναι ύποπτο, αλλά εκεί μπορούμε να ερευνήσουμε πιο εύκολα τις υποθέσεις. Εχει δοθεί εντολή στους επικεφαλής των ΥΠΕ να εξετάσουν εμβολιασμούς οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν μετά την ψήφιση του μέτρου της υποχρεωτικότητας, δεδομένου ότι προηγουμένως δεν υπήρχε κίνητρο. Κατά την άποψή μου, από όλες τις ΥΠΕ και από την ενημέρωση που έχω λάβει, προκύπτουν μενομωμένα περιστατικά σε διαφορετικές Υγειονομικές Περιφέρειες, τα οποία και αντιμετωπίζουμε» δήλωσε ο κ. Πλεύρης. Παράλληλα, όπως τόνισε, ελέγχεται το φαινόμενο πέρα από τα πλαστά πιστοποιητικά, να υπάρχουν ψευδείς δηλώσεις οι οποίες σχετίζονται με νόσηση βεβαιωμένη μόνο με self test και όχι με μοριακό έλεγχο. 

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ανέφερε ότι από το πρωί έχει επισκεφθεί δύο μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ: «Νομίζω ότι υπάρχει μια πολύ καλή προετοιμασία. Πολύ καλές υπηρεσίες υγείας με προοπτική να βελτιωθούν περισσότερο. Εκτιμώ πως υπάρχει πολύ μεγάλη σύμπνοια και βοήθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και για μια αναμόρφωση του συστήματος υγείας έτσι ώστε σιγά σιγά να είμαστε όλοι πιο καλά. Να είναι πιο ευχαριστημένοι οι πολίτες που λαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας, αλλά και ο ιατρικός και ο κόσμος των υγειονομικών να είναι σε ένα ευνομούμενο ευχάριστο περιβάλλον, ένα περιβάλλον ασφάλειας που θα παρέχει αυτό που χρειάζονται οι ασθενείς».

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας χαρακτήρισε γόνιμο τον διάλογο που είχε με τον υπουργό Υγείας, στον οποίο έθεσε τα προβλήματα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, καθώς και τα ζητήματα που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ. «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε με τις προτάσεις μας στην καλύτερη διεκπεραίωση του προβλήματος της πανδημίας και στην προάσπιση της δημόσιας υγείας που είναι στόχος και σκοπός όλων μας» πρόσθεσε ο κ. Νίτσας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή