Στην αφετηρία προς Ριάντ οι Patriot

Στην αφετηρία προς Ριάντ οι Patriot

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος τονίζει την ανάγκη να είναι παρούσα η Ελλάδα στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη Σαουδική Αραβία αναχωρούν τις αμέσως επόμενες ημέρες οι άνδρες που θα συνοδεύσουν την Πυροβολαρχία των αντιαεροπορικών πυραύλων «Patriot» της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.). Επειτα από διαβουλεύσεις αρκετών μηνών για τις τελικές λεπτομέρειες (πρώτη η «Κ» αποκάλυψε τη συμφωνία τον Ιανουάριο 2020), όλα είναι έτοιμα για τη μεταφορά των συστημάτων στη Σαουδική Αραβία. Το σύνολο της αποστολής (περί τα 120 άτομα) θα παραμείνει στη Σαουδική Αραβία για όσο χρειαστεί στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι οι συζητήσεις για την ενίσχυση της σαουδαραβικής αεράμυνας είχαν ενταθεί μετά τις συντριπτικές ζημιές που είχαν δεχθεί από drones διυλιστήρια της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco τον Σεπτέμβριο του 2019, αποκαλύπτοντας πόσο ευάλωτες είναι τέτοιες υψηλής σημασίας εγκαταστάσεις έναντι ασύμμετρων επιθέσεων.

Για την αποστολή της Π.Α. και άλλων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΑ Γιώργο Μπλιούμη παρείχε κατευθύνσεις. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, στο Πολεμικό Μουσείο –όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τα στελέχη– ο κ. Φλώρος αναφέρθηκε ευρύτερα στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, αλλά και στην ανάγκη να είναι παρούσα η Ελλάδα εκεί. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι Ενοπλες Δυνάμεις την προηγούμενη περίοδο, με πλέον ενδεικτικές την κρίση του Εβρου και –βεβαίως– της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας των Ενόπλων Δυνάμεων και της συνεργασίας με τις αραβικές χώρες της ευρύτερης περιοχής, εντάσσεται και η ολοκλήρωση των συσκέψεων για τη διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «Μέδουσα-11», που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ τις προηγούμενες ημέρες. Πέρα από τους αξιωματικούς από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, στις συσκέψεις συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι εκπρόσωποι από την Κυπριακή Δημοκρατία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Σημειώνεται ότι η «Μέδουσα» έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί μεταξύ 14ης και 22ας Νοεμβρίου 2021 στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και του Μυρτώου Πελάγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή