ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής ΕΚΠΑ ο Μωυσής Ελισάφ

Η Σύγκλητος περιγράφει τον δήμαρχο Ιωαννίνων ως ένα γιατρό με παροιμιώδη εντιμότητα και ακαδημαϊκό ήθος

Επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής ΕΚΠΑ ο Μωυσής Ελισάφ

Τιμάται «ένας γιατρός με παροιμιώδη εντιμότητα, ακαδημαϊκό ήθος και επίκεντρο πάντα τον ασθενή». Με αυτές τις λέξεις η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών επέλεξε να συμπυκνώσει την περιγραφή της για τον Μωυσή Ελισάφ, στον οποίο αποφάσισε να απονείμει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της συνέλευσης της Σχολής. «Ο κ. Ελισάφ, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων –με παροιμιώδη εντιμότητα, ακαδημαϊκό ήθος και επίκεντρο πάντα τον ασθενή– έχει σημαντικό κλινικό, ερευνητικό και διοικητικό έργο. Το ερευνητικό έργο του, το οποίο τυγχάνει σημαντικής διεθνούς αναγνώρισης, επικεντρώνεται στις διαταραχές του μεταβολισμού, καθώς και των λιπιδίων. Είναι μέλος πλήθους επιστημονικών εταιρειών, αλλά και αναγνωρισμένων ιατρικών περιοδικών, ενώ πλούσιο είναι και το συγγραφικό και εκπαιδευτικό έργο του. 

Η συμβολή του κρίνεται καθοριστική στην υψηλή αξιολόγηση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς το πολύ σημαντικό ερευνητικό έργο του έχει επιτελεστεί αποκλειστικά σε αυτήν. Παράλληλα, έχει σημαντική κοινωνική δράση, αλλά και συνεχή ενασχόληση με τα κοινά. 
Αποκορύφωμα αυτής της πορείας είναι η από τον Ιούνιο του 2019 εκλογή του στη θέση του δημάρχου της πόλης των Ιωαννίνων», αναφέρει η απόφαση της Συγκλήτου.

Ο καθηγητής κ. Ελισάφ διετέλεσε, μεταξύ άλλων, διευθυντής του Β΄ παθολογικού τομέα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, διευθυντής του παθολογικού τομέα της Ιατρικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου και αναπληρωτής διοικητής ακαδημαϊκών υποθέσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Εβραϊκής καταγωγής ο κ. Ελισάφ, επί 17 συναπτά έτη είναι πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, μέλος του Δ.Σ. του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ), ενώ διετέλεσε επί διετία και γενικός γραμματέας του Δ.Σ. του ΚΙΣΕ. Συνεχής ήταν και είναι η ενασχόλησή του με τα κοινά. Μάλιστα, θεωρείται ο πρώτος εβραϊκής καταγωγής δήμαρχος σε όλη την Ευρώπη, γεγονός που προκάλεσε το μεγάλο ενδιαφέρον διεθνών ΜΜΕ (New York Times, Washington Post, BBC News).