Ηλεκτρικό ρεύμα: Αναδρομικά από τον Σεπτέμβριο η επιδότηση στους λογαριασμούς

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αναδρομικά από τον Σεπτέμβριο η επιδότηση στους λογαριασμούς

Η επιδότηση των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα ισχύει για την κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρων τον μήνα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναδρομικά από τον Σεπτέμβριο θα εφαρμοστεί η επιδότηση ύψους 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, όπως γνωστοποίησε ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο των προσπαθειών συγκράτησης του αυξημένου κόστους ενέργειας.

Μάλιστα, το κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθάρισε ότι η κρατική στήριξη θα αφορά όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης -νοικοκυριά και επιχειρήσεις- ανεξαρτήτως παρόχου (ΔΕΗ ή κάποιας άλλης ιδιωτικής εταιρείας).

Η επιδότηση των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα ισχύει για την κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρων τον μήνα (δηλαδή η επιδότηση θα ανέρχεται σε 9 ευρώ μηνιαίως), ένα μέγεθος που καλύπτει τουλάχιστον το 70% των καταναλωτών.

Πέραν της επιδότησης, η ΔΕΗ θα παρέχει επιπλέον εκπτώσεις στους καταναλωτές, κάτι το οποίο αναμένεται να περιορίσει σε μόλις 1 – 2 ευρώ τη μηνιαία επιβάρυνση των πελατών.

Χωρίς την κρατική επιδότηση και την έκπτωση από τη ΔΕΗ, η επιβάρυνση θα ξεπερνούσε τα 40 ευρώ μηνιαίως, όπως επεσήμανε ο κ. Σκρέκας.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους προμηθευτές, βέβαια, ο υπουργός Ενέργειας υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει εργαλείο εξαναγκασμού, προκειμένου να εφαρμόσουν επιπλέον εκπτώσεις. 

«Η ΔΕΗ αποφάσισε μόνη της να συνδράμει με επιπλέον εκπτώσεις. Ήδη υπάρχουν κάποιοι προμηθευτές που προσπαθούν να μην περάσουν όλη την αύξηση στους πελάτες τους. Εμείς θέλουμε να δουλέψει ο ανταγωνισμός με καθαρό τρόπο, να μην παραπλανάται ο καταναλωτής και να οδηγήσουμε τις τιμές προς τα κάτω».

Τα μέτρα ελάφρυνσης των καταναλωτών θα διαρκέσουν έως τον Δεκέμβριο, όταν και επαναξεταστούν ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά.

Ερωτηθείς για τους λόγους αύξησης του ενεργειακού κόστους, ο κ. Σκρέκας απέδωσε το φαινόμενο στην άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, αλλά και στον περιορισμό της προσφοράς, ως απόρροια της απόσυρσης των ρυπογόνων μονάδων.

Πηγή: moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή