Q&A: Η Θεοδώρα Χατζηιωάννου στο kathimerini.gr

Q&A: Η Θεοδώρα Χατζηιωάννου στο kathimerini.gr

Γιατί κολλάνε οι εμβολιασμένοι; Γιατί δεν νοσούν ασυμπτωματικά; Θα χρειαστεί 3η δόση; Πόσο εύκολα κολλά κάποιος πλήρως εμβολιασμένος κάποιον άλλον; Πόσο διαρκούν τα αντισώματα; Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια;

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία σειρά από ενδιαφέρουσες απαντήσεις για τα εμβόλια έδωσε στο kathimerini.gr και στο κανάλι της «Καθημερινής» στο YouTube η Θεοδώρα Χατζηιωάννου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ.

Ερωτηθείσα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, είπε ότι «προστατεύουν από τη βαριά αρρώστια, αυτό συνέβαινε πάντα με ιούς που μεταδίδονται μέσω αναπνοής ή μέσω της μύτη», σημειώνοντας ότι ο κύριος στόχος είναι να προετοιμάσεις το ανοσοποιητικό σου για να αντιμετωπίσει κατάλληλα τον ιό, καθώς «πάντα ο κύριος στόχος των εμβολίων ήταν αυτός».

Προσθέτει δε ότι τα εμβόλια «είναι εξαιρετικά ασφαλή, κάνουν αυτό που περιμέναμε, ελαττώνουν την βαριά νόσο και τα βαριά συμπτώματα». Συμπλήρωσε πάντως ότι χρειάζονται «και εμβόλια και μέτρα για να περιορίσεις τη μετάδοση του ιού».

Αναφερθείσα στην κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ, είπε ότι «οι εννέα στους δέκα είναι ανεμβολίαστοι, αν ήταν εμβολιασμένοι δεν θα ήταν καν στις ΜΕΘ».

Όσον αφορά στο ερώτημα του κατά πόσο είναι προσωπικό δικαίωμα κάποιου να μην εμβολιάζεται, η κ. Χατζηιωάννου απάντησε ότι «η δική σου ελευθερία τελειώνει εκεί που αρχίζει η δική μου, η απόφαση σου επηρεάζει και μένα, εσύ μπορεί να μην έχει υποκείμενα νοσήματα, ο γείτονας σου μπορεί να έχει». Και συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του ιού, καθώς επίσης και το ενδεχόμενο να κορεστούν τα νοσοκομεία και να μην μπορεί πλέον το σύστημα να αντεπεξέλθει. «Η απόφαση σου δεν επηρεάζει μόνον εσένα αλλά και όλους όσοι εξαρτώνται από το σύστημα υγείας. (…) Δεν είναι προσωπική απόφαση, επηρεάζεις πολλές πτυχές της κοινωνίας».

«Όσο δεν καταφέρνουμε να σταματήσουμε την εξάπλωση και περνάει από άνθρωπο σε άνθρωπο, θα βλέπουμε όλο και περισσότερες μεταλλάξεις», σημειώνει επίσης.

Η συζήτηση κράτησε για αρκετή ώρα με την Θεοδώρα Χατζηιωάννου να απαντάει σε σειρά ερωτημάτων του κοινού που συμμετείχε στο διάλογο.

Μεταξύ των ερωτήσεων που απαντήθηκαν είναι οι εξής:

  • Γιατί κολλάνε οι εμβολιασμένοι;
  • Γιατί δεν νοσούν ασυμπτωματικά;
  • Θα χρειαστεί 3η δόση;
  • Πόσο εύκολα κολλά κάποιος πλήρως εμβολιασμένος κάποιον άλλον;
  • Πόσο διαρκούν τα αντισώματα;
  • Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια;

Δείτε τη συνέντευξη 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή