ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ληστεία στη Μητροπόλεως: «Κλείνει» ο κύκλος των υπόπτων

Σε μία από τις προηγηθείσες ληστείες του Αυγούστου ο ένας δράστης δεν δίστασε να πει στους υπαλλήλους και στους πελάτες ότι «είμαι καταζητούμενος»

Ληστεία στη Μητροπόλεως: «Κλείνει» ο κύκλος των υπόπτων

Στο συμπέρασμα ότι οι δράστες της προχθεσινής ληστείας στο υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς, στην οδό Μητροπόλεως, είναι οι ίδιοι που από τις αρχές Αυγούστου μέχρι σήμερα έχουν διαπράξει ακόμα δύο ένοπλες ληστείες σε Πετράλωνα (10 Αυγούστου) και Μεταμόρφωση (18 Αυγούστου) φέρεται να έχουν καταλήξει με βεβαιότητα οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής. Εξετάζεται μάλιστα πιθανή ανάμειξή τους και σε τέταρτη ληστεία στο ίδιο χρονικό διάστημα!

Οι δύο ένοπλοι εξάλλου έδρασαν με σχεδόν ακάλυπτα πρόσωπα, φορώντας σε κάποιες περιπτώσεις μόνο χειρουργικές μάσκες για να καλύψουν τα χαρακτηριστικά τους. Θα πρέπει δε να θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο από την επιτόπια έρευνα στα τουλάχιστον τρία υποκαταστήματα τραπεζών να έχουν ήδη προκύψει εγκληματολογικά ευρήματα που, όχι μόνο συνδέουν μεταξύ τους τις τρεις ληστρικές επιδρομές αλλά αποκαλύπτουν στους ερευνητές της αστυνομίας και την ταυτότητα των δραστών. Από φωτογραφίες και βίντεο των καμερών ασφαλείας προκύπτει ότι οι δύο δράστες, παρότι δεν φορούσαν γάντια, άγγιξαν επιφάνειες εντός των υποκαταστημάτων, αφήνοντας δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό. Είναι τέτοια η αδιαφορία που έχουν επιδείξει για το ενδεχόμενο η ΕΛ.ΑΣ. να βρεθεί στο κατόπι τους που, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», σε μία από τις δύο προηγηθείσες ληστείες του Αυγούστου (Πετράλωνα, Μεταμόρφωση) ο ένας απ’ αυτούς δεν δίστασε να πει απευθυνόμενος στους υπαλλήλους και τους πελάτες ότι «είμαι καταζητούμενος». 

Στην προχθεσινή ληστεία στο υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς, ο ένας από τους δράστες ήταν οπλισμένος με καλάσνικοφ και ο δεύτερος με περίστροφο. Πανομοιότυπο οπλισμό είχαν και οι δύο ληστές, που το πρωί της 10ης Αυγούστου είχαν εισβάλει σε τράπεζα επί της οδού Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα. Από την ανάλυση των βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας προκύπτει επίσης ότι σε Πετράλωνα, Μεταμόρφωση, όπως και στη ληστεία στην τράπεζα Πειραιώς στο κέντρο της Αθήνας, ο ένας από τους δράστες είναι αριστερόχειρας. Εμφανίζεται δηλαδή να κρατάει το όπλο στο αριστερό του χέρι, το οποίο είναι καλυμμένο με ένα χαρακτηριστικό τατουάζ, που μάλιστα δεν είχε φροντίσει να κρύψει. Με δεδομένα τα παραπάνω, ο κύκλος των υπόπτων για συμμετοχή στις τρεις προαναφερθείσες ληστείες είναι μάλλον περιορισμένος.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν το ενδεχόμενο στην υπόθεση να πρωταγωνιστεί άτομο με επαφές με τον αντιεξουσιαστικό χώρο, που πρόσφατα παραβίασε τακτική άδεια από τη φυλακή και έκτοτε αναζητείται ως δραπέτης. Αντίστοιχα, ερευνάται η πιθανότητα ο δεύτερος δράστης να είναι πρώην κρατούμενος με εμπλοκή σε αμιγώς ποινικές υποθέσεις. Παρότι οι αστυνομικοί τονίζουν ότι δεν έχουν ακόμα καταφέρει να αποσαφηνίσουν με ποιον τρόπο διέφυγαν οι δράστες της προχθεσινής ληστείας και άρα προς ποια κατεύθυνση κινήθηκαν, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι τα στελέχη της Ασφάλειας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο υπόπτων.