H πανδημία ως παρένθεση στη Δανία

H πανδημία ως παρένθεση στη Δανία

Το μυστικό της επιτυχίας ήταν η εμπιστοσύνη των Δανών στις Αρχές, η καλή ενημέρωση και η ομοφωνία των ειδικών

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αντισηπτικά και τα αυτοκόλλητα για την τήρηση των αποστάσεων αποτελούν τα μοναδικά «απομεινάρια» της πανδημίας στη Δανία, όπου ο κορωνοϊός χαρακτηρίστηκε και επισήμως ως «μη επικίνδυνος» για τη δημόσια υγεία. Οι Δανοί βγαίνουν, χορεύουν και φιλιούνται, θέλοντας να ξορκίσουν τις αναμνήσεις από τους μήνες της ανασφάλειας. Η αρχή του τέλους σήμανε αρχικά το καλοκαίρι με τη διοργάνωση του Euro και προ ημερών με την πανηγυρική υλοποίηση του Pride. 

«Από την αρχή της πανδημίας το κράτος προώθησε τα τεστ, τα οποία μας διέθεταν εξαρχής δωρεάν σε μεγάλους δημόσιους χώρους, όπως στάδια», θυμάται σήμερα η κ. Αννα Κατερινοπούλου από την Κοπεγχάγη. «Μας προέτρεπαν να κάνουμε αρχικά μία φορά και αργότερα δύο φορές την εβδομάδα, και όταν διαπίστωσαν ότι υπήρχε μεγάλη αναμονή έκαναν επιπλέον προσλήψεις τόσο στη διενέργεια των τεστ όσο και στην εργαστηριακή ανάλυση των αποτελεσμάτων». Οταν τα εμβόλια ήταν διαθέσιμα, η Δανία χάραξε τη δική της στρατηγική: με την πρώτη σοβαρή παρενέργεια απέσυρε το ΑstraΖeneca, ενισχύοντας την ήδη παγιωμένη σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη με το κράτος. «Διεμήνυσαν ότι δεν θέλουν ούτε έναν θάνατο από εμβόλιο, οπότε συνέχισαν τους εμβολιασμούς με τα υπόλοιπα σκευάσματα, ακόμα και αν αυτό έφερε μια σχετική καθυστέρηση». Προέταξαν, δε, την ανάγκη να κάνει το σύνολο του πληθυσμού τουλάχιστον την α΄ δόση και διεύρυναν το χρονικό όριο μεταξύ των δύο δόσεων, π.χ. στο Pfizer. «Μετά την α΄ δόση αποκτούσαμε το corona pass», προσθέτει η κ. Κατερινοπούλου, η οποία δεν γνωρίζει κανέναν στον κύκλο της στη Δανία που να μην έχει εμβολιαστεί. «Τώρα στήνουν εμβολιαστικά κέντρα έξω από σχολεία και σούπερ μάρκετ, ώστε να πείσουν και τους τελευταίους». Το μυστικό της επιτυχίας ήταν η εμπιστοσύνη των Δανών στις Αρχές, η καλή ενημέρωση και η ομοφωνία των ειδικών. «Εδώ ακολουθούμε τις οδηγίες του υπουργείου, δεν έχουμε ειδικούς με διαφορετικές απόψεις σε κάθε κανάλι, οι ιδιώτες γιατροί δεν αποκλίνουν από την επίσημη γραμμή». 

«Τα μέτρα εδώ μπορεί να μην ήταν τόσο αυστηρά όσο στην Ελλάδα, αλλά οι πολίτες τα τήρησαν», συμπληρώνει από την πλευρά της η κ. Ελεν Διαμαντούλη. Στο πρώτο lockdown παιδιά και γονείς έμειναν σπίτι. Ωστόσο, παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία έμειναν ανοικτά για όσους γονείς δεν είχαν άλλη επιλογή –όπως π.χ. οι υγειονομικοί– ενισχύοντας το προσωπικό καθαριότητας. Μετά το πέρας της πρώτης καραντίνας άνοιξαν για όλους η προσχολική αγωγή και οι πρώτες τάξεις του δημοτικού. «Ακολουθήσαμε την ιδέα της φούσκας, η κάθε οικογένεια μπορούσε να έχει έως πέντε επαφές εκτός σπιτιού, έτσι όμως πολλά παιδιά, που δεν ήταν δημοφιλή στο σχολείο, δεν είχαν επικοινωνία με κανέναν», αναφέρει η ίδια τονίζοντας ορισμένες παράπλευρες απώλειες. Τη δεδομένη στιγμή, πάντως, το σχολείο λειτουργεί χωρίς κανέναν περιορισμό, όπως προ πανδημίας. 

Κανένας ασθενής σε ΜΕΘ

Η ευφορία, βέβαια, απορρέει από το γεγονός ότι χθες στις ΜΕΘ της Δανίας δεν υπήρχε κανένας ασθενής με κορωνοϊό. «Το σύστημα υγείας δεν θα δοκιμαστεί ακόμα και αν τον χειμώνα υπάρξουν ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα, οπότε το κράτος αίρει τα περιοριστικά μέτρα», σχολιάζει η κ. Κατερινοπούλου, «ωστόσο θα είναι δυσάρεστο στον καθέναν μας αν τύχει να είναι το μεμονωμένο περιστατικό που θα χρειαστεί νοσηλεία». Ως εκ τούτου, πολλοί αναμένουν να δουν αν δεκαπέντε μέρες μετά την πολυδιαφημισμένη συναυλία με τους 50.000 θεατές θα σημειωθεί αύξηση κρουσμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή