Ίσες ευκαιρίες στην εργασία για τα παιδιά των δομών

Ίσες ευκαιρίες στην εργασία για τα παιδιά των δομών

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είτε η αντιπολίτευση έχει μια τελείως λάθος άποψη για το τι οφείλουμε να κάνουμε για τα παιδιά που μένουν στα ιδρύματα ή για άλλη μια φορά διαστρεβλώνει σκοπίμως την πραγματικότητα. Ιδού πως έχει η πραγματικότητα:

Σήμερα στα ιδρύματα παιδικής προστασίας ζουν 365 παιδιά ηλικίας 15 έως 18 ετών. Τα παιδιά αυτά έχουν μεγαλώσει σε ιδρυματικό περιβάλλον και οι πιθανότητες να βρουν οικογένεια, μέσα από την αναδοχή ή την υιοθεσία, είναι ελάχιστες. Αν δεν κάνουμε εμείς κάτι, τα παιδιά αυτά θα ενηλικιωθούν στις δομές. Θα έρθουν δηλαδή να προστεθούν στα άλλα 200 παιδιά που ήδη ενηλικιώθηκαν και εξακολουθούν να μένουν στα ιδρύματα.

Αυτό θέλει η αξιωματική αντιπολίτευση; Να μένουν τα παιδιά στο ίδρυμα και μετά την ενηλικίωσή τους; Και για την υπόλοιπη ζωή τους;

Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι η αντιπολίτευση θέλει τα παιδιά να μένουν στα ιδρύματα από την ενηλικίωσή τους μέχρι τα 30 τους με επιδόματα.

Ξέρουμε όμως ότι όχι λόγω χαρακτήρα αλλά λόγω πολιτικής ανικανότητας ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε ώστε τα παιδιά αυτά να ενηλικιωθούν στα ιδρύματα και να μένουν ακόμα εκεί. Εμείς με συντεταγμένες προσπάθειες:

– Μετρήσαμε τα παιδιά και ξέρουμε από το 2020 πόσα είναι και ποια τα χαρακτηριστικά τους.

– Φροντίσαμε οι διαδικασίες σύνδεσης με την κατάλληλη για αυτά οικογένεια να είναι ηλεκτρονικές και διαφανείς.

– Αναμορφώσαμε τον θεσμό της αναδοχής μέσα από πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και ξεκινήσαμε για πρώτη φορά την καθολική χορήγηση μηνιαίου επιδόματος αναδοχής.

Τώρα δίνουμε στους εφήβους των δομών την ευκαιρία οι ίδιοι να επιλέξουν την επαγγελματική κατεύθυνση που τους ταιριάζει. Το πλαίσιο αυτό υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, δεν σκοπεύουμε να το αλλάξουμε, σκοπεύουμε όμως να το αξιοποιήσουμε προς όφελος των παιδιών. Μέσα από ενημέρωση, κατάρτιση και εξατομικευμένο προσανατολισμό. Θέλουμε μέσα από συνεργασίες με φορείς και επιμελητήρια:

1. Οι ενήλικοι που συνεχίζουν να διαβιούν σε μονάδες παιδικής προστασίας να βρουν ενδιαφέρουσες και καλοπληρωμένες δουλειές για να μπορέσουν να αυτονομηθούν.

2. Οι έφηβοι 16-18 να ενταχθούν σε προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού και μαθητείας για να βρουν τι πραγματικά τους ταιριάζει μετά ή και πριν από τις όποιες σπουδές τους. Ξεκινούμε με τα ξενοδοχειακά και συνεχίζουμε με επιλογές από άλλους κλάδους.

Δηλαδή θέλουμε οι έφηβοι και οι ενήλικοι των δομών να έχουν τις ίδιες –αν όχι περισσότερες– ευκαιρίες με τους υπόλοιπους ανθρώπους της ηλικίας τους.

Εγώ έχω μια δουλειά: να βγάλω τα παιδιά από τα ιδρύματα. Καταλαβαίνω όμως. Αυτή η Αριστερά έχει ανάγκη από μια Φρειδερίκη για να μπορεί να αρθρώσει πολιτικό λόγο. Εμείς όμως δεν έχουμε καιρό να ασχοληθούμε με αυτά. Εμάς μας νοιάζει να μη μένουν σήμερα παιδιά σε ιδρύματα. Ούτε τα μικρά παιδιά ούτε τα μεγάλα που δεν μπορούν να βρουν αναδόχους. Ας ζει λοιπόν η αντιπολίτευση κυνηγώντας δαίμονες και φαντάσματα, συντροφιά με στερεότυπα του 19ου αιώνα και τον Ολιβερ Τουίστ.

* Η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου είναι υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή