Οι συγκοινωνίες σε έναν διαδραστικό, ψηφιακό χάρτη

Οι συγκοινωνίες σε έναν διαδραστικό, ψηφιακό χάρτη

Παρέχει άμεση και εύκολη πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται οι επιβάτες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο ψηφιακό εργαλείο προσφέρει ο ΟΑΣΑ στους επιβάτες του προκειμένου να ενισχύσει τα επίπεδα ενημέρωσης των χρηστών των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας. Οι επιβάτες του ΟΑΣΑ θα μπορούν να έχουν άμεση και εύκολη πληροφόρηση μέσω του νέου διαδραστικού χάρτη που διαθέτει ο Οργανισμός και περιλαμβάνει το σύνολο των πληροφοριών που μπορεί να χρειάζεται κάποιος. Ο νέος διαδικτυακός χάρτης περιλαμβάνει όλες τις χρηστικές πληροφορίες για το σύνολο του δικτύου των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας (στάσεις λεωφορείων, σταθμοί μετρό, σημεία πώλησης εισιτηρίων κ.ά.).  

Μέσω του χάρτη, ο οποίος είναι βασισμένος στην τεχνολογία GIS (Geographic Information System), παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τις στάσεις λεωφορείων και τους σταθμούς του μετρό και του τραμ, τις στάσεις με προσβασιμότητα των ΑμεΑ, τα σημεία μετεπιβιβάσεων μεταξύ όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, το δίκτυο πώλησης εισιτηρίων, αλλά και τα σημεία σύνδεσης με τον προαστιακό, τα ΚΤΕΛ, το λιμάνι του Πειραιά και το αεροδρόμιο της Αθήνας, καθώς και σημεία πολιτιστικού / ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος. 

Ο χάρτης δικτύου ΟΑΣΑ, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, παρέχει χαρτογραφική απεικόνιση του συνόλου των υπηρεσιών των αστικών συγκοινωνιών στην Αττική, με χρηστικές πληροφορίες για το επιβατικό κοινό. 

Συγκεκριμένα, οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να πλοηγηθούν στην περιοχή ενδιαφέροντός τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες όπως:

• Το βασικό δίκτυο γραμμών και στάσεων του ΟΑΣΑ (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, τραμ).

• Τις στάσεις του δικτύου με εξυπηρέτηση προσβασιμότητας ΑμεΑ.

• Το δίκτυο πωλήσεων εισιτηρίων ΟΑΣΑ (σημεία λιανικής, αυτόματα μηχανήματα, εκδοτήρια).

• Τους υπεραστικούς σταθμούς σύνδεσης (προαστιακός, ΚΤΕΛ, λιμάνια, αεροδρόμια).

• Σημεία πολιτιστικού / ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος.

Σε πραγματικό χρόνο

Πρόσθετες πληροφορίες για τα στοιχεία του χάρτη εμφανίζονται με την επιλογή επί του εικονιδίου τους, σε μορφή αναδυόμενου παραθύρου. Για τις στάσεις ο χρήστης μπορεί να ανακτήσει πληροφορίες αφίξεων των δρομολογίων σε πραγματικό χρόνο, ακολουθώντας τον σύνδεσμο που έχει προστεθεί στο σχετικό αναδυόμενο παράθυρο των στάσεων. 

Η εφαρμογή δίνει επιπλέον τη δυνατότητα επιλογής των επιπέδων πληροφόρησης του χάρτη που είναι ορατά μέσω του σχετικού μενού, καθώς και της εύρεσης κοντινών σημείων εξυπηρέτησης γραμμών, στάσεων ή σημείων πώλησης σε ακτίνα από 500 μ. έως 1.500 μ. από συγκεκριμένο σημείο ή διεύθυνση. 

Νέες προσθήκες

Επίσης παρέχεται η δυνατότητα εμφάνισης διαφορετικού υποβάθρου στον χάρτη μέσα από ένα πλήθος επιλογών, όπως δορυφορικές εικόνες, τοπογραφικό υπόβαθρο κ.λπ., ενώ το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται και η προσθήκη νέων επιπέδων πληροφόρησης για το επιβατικό κοινό, όπως τα σημεία θέσεων στάθμευσης των ταξί και οι αποκλειστικές λωρίδες λεωφορείων.

«Με γνώμονα πάντα τη διαρκή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό κάνει ακόμη ένα βήμα προς την πλήρη ψηφιοποίησή τους, με τη δημιουργία ενός διαδραστικού χάρτη», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Νίκος Αθανασόπουλος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή