ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το δίλημμα της πανδημίας: «Θα εμβολιαστούμε ή θα κολλήσουμε»

«Το καλοκαίρι υπό προϋποθέσεις θα είμαστε χωρίς τον ιό», τόνισε καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Το δίλημμα της πανδημίας: «Θα εμβολιαστούμε ή θα κολλήσουμε»

Απαισιόδοξος για την πιθανότητα να αυξηθεί το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα μας εμφανίστηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, καθώς ερωτηθείς για το τείχος ανοσίας, που προς το παρόν είναι λίγο πάνω από το 60%, είπε ότι εκτιμά πως αυτό δεν θα ξεπεράσει το 65% και πως το δίλημμα είναι πως ή θα εμβολιαστούμε ή θα κολλήσουμε.

«Ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί» το προσεχές καλοκαίρι, καθώς άπαντες είτε θα έχουμε νοσήσει είτε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιος είδος ανοσίας», τόνισε κληθείς να εκτιμήσει για το πότε θα τελειώσει η πανδημία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, επισήμανε ότι υπάρχουν δύο επιφυλάξεις:

  • Μήπως εμφανιστεί κάποια καταστροφική μετάλλαξη, το οποίο δεν το πιστεύει
  • και μήπως έχουμε κάποια εισαγωγή από άλλες χώρες όπως Αφρική, που είναι το «καυτό σημείο» της πανδημίας καθώς εκεί δεν έχουν εμβολιαστεί. 

«Οι πανδημίες δεν κρατάνε περισσότερο από τρία χρόνια», τόνισε, για να συμπληρώσει ότι «θα υπάρχει έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα, μετά θα αρχίσει βαθμιαία αποκλιμάκωση και από το Πάσχα και μετά θα μπούμε σε μια κανονικότητα».

Ο ίδιος βεβαίως μίλησε για για ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, σημειώνοντας πως έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά. «Μπορεί να μην είναι γνωστό το τι θα γίνει με το εμβόλιο μετά από δέκα χρόνια, αλλά είναι γνωστό το τι θα γίνει αν ένα παιδί κολλήσει το ιό. Ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid, δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορωνοϊό, όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά», είπε και πρόσθεσε: «Οι γονείς στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την covid». 

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως είναι τελεσίδικο ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και ότι σε ένα μήνα θα γίνει επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία.

Διαβάστε ακόμη: Ο κορωνοϊός μένει, η γρίπη επιστρέφει

«Φοβάμαι τους πενηντάρηδες»

Υπογράμμισε ότι πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας μπορούν να μεταφέρουν το ιό στους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών και ο μεγάλος φόβος είναι πως οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να νοσηλευτούν με αποτέλεσμα να υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ.

«Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στο νοσοκομείο είναι γύρω στα 50 έτη και είναι ανεμβολίαστοι. Συγκεκριμένα, το 85% είναι ανεμβολίαστοι και το 15% εμβολιασμένοι που είναι ηλικιωμένοι ή ανοσοκατασταλμένοι με υποκείμενα νοσήματα που ρίχνουν την ανοσία τους. Διασωληνωμένοι θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν εμβολιαστεί», σημείωσε και πρόσθεσε ότι σε κάποιους ασθενείς βλέπουν μακροχρόνια προβλήματα, δυσεπίλυτα όπως κόπωση και χρόνιες πνευμονοπάθειες.

Το δίλημμα της πανδημίας: «Θα εμβολιαστούμε ή θα κολλήσουμε»-1

«Είτε θα εμβολιαστούμε είτε θα νοσήσουμε»

«Το εμβόλιο πρέπει να το κάνει κάποιος για να προστατευτεί ο ίδιος, τα πρόσωπα που αγαπάει και να χτιστεί το τείχος ανοσίας», τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, είπε ότι «όσοι είναι διστακτικοί με το εμβόλιο πρέπει να αντιληφθούν ότι μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες, όλοι μας, είτε θα εμβολιαστούμε είτε θα νοσήσουμε», ενώ για τους αρνητές του εμβολίου επισήμανε πως «πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα και ότι δεν πρόκειται να πειστούν». «Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες», πρόσθεσε.

Ανέφερε δε ότι την προσεχή Δευτέρα η εθνική επιτροπή εμβολιασμών θα ανακοινώσει την χορήγηση της τρίτης δόσης στους άνω των 60 και στους υγειονομικούς.

Σχετικά με τον σχεδιασμό της επιχείρησης «Ελευθερία», σημείωσε ότι σήμερα λειτουργούν περισσότερα από 1.500 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία μπορούν να αυξηθούν στα 2.800, ενώ ανέφερε ότι τα τρία ΜΕΓΑ εμβολιαστικά κέντρα που έκλεισαν δεν θα ανοίξουν ξανά.