Αντιπλημμυρικά με χορηγίες στη βόρεια Εύβοια

Αντιπλημμυρικά με χορηγίες στη βόρεια Εύβοια

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΔΕΗ και η εταιρεία EREN θα είναι οι πρώτοι δύο ιδιώτες οι οποίοι θα «υιοθετήσουν» αντιδιαβρωτικά έργα σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας. Πρόκειται για την πρώτη δοκιμή του θεσμού του «αναδόχου αποκατάστασης» που θεσπίστηκε μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές και συνδυάζει ιδιωτική χρηματοδότηση δημόσιων έργων με ταυτόχρονη επίβλεψη και των δύο. 

«Κλειδί» για την επιτυχία του εγχειρήματος θα είναι η στελέχωση του δασαρχείου Λίμνης, όπου θα εκτελεστούν τα πρώτα έργα. Το νέο μοντέλο θεσπίστηκε (με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που κυρώθηκε με τον ν. 4824/21) με στόχο να βρεθεί άμεσα χρηματοδότηση αλλά και να υπερκεραστούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες (ακόμα και οι διαδικασίες ανάθεσης μέσω του Δημοσίου). 

Επιλογή από λίστα

Οι ανάδοχοι επέλεξαν μέσα από μια λίστα έργων που αναρτήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο e-dorees.gov.gr, ενώ οι δύο πρώτες συμφωνίες (έπεται και τρίτη) επικυρώθηκαν με αποφάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα:

• Η εταιρεία EREN, που δραστηριοποιείται στον χώρο της αιολικής ενέργειας, θα χρηματοδοτήσει με 992.000 ευρώ τα αντιδιαβρωτικά έργα στο Κανδύλιο όρος. Προθεσμία ολοκλήρωσης των έργων είναι η 14η Δεκεμβρίου.

• Η ΔΕΗ ανέλαβε ανάλογα έργα στον χείμαρρο Σηπιάδας, χρηματοδοτώντας τα με 1,97 εκατ. ευρώ, ενώ πρόκειται να υπογράψει δεύτερη συμφωνία, για την περιοχή Παπάδων, Αχλαδίου, Κοτσικά και Αγίας Αννας. Προθεσμία ολοκλήρωσης των έργων είναι η 17η Δεκεμβρίου.

«Πρόκειται για τις τρεις από τις πέντε μελέτες αντιδιαβρωτικών έργων που εκπονήσαμε για την περιοχή μας και καλύπτουν συνολικά έκταση 322.000 στρεμμάτων», εξηγεί στην «Κ» ο δασάρχης Λίμνης, Σπύρος Ζίγκηρης. «Τα έργα που ανατέθηκαν μέσω ιδιωτών είναι εκείνα που υποδείξαμε ως πιο επείγοντα».

Είναι όμως ορθό να υποκαθιστά ο ιδιωτικός τομέας το Δημόσιο στην αποκατάσταση μιας φυσικής καταστροφής; Πώς διασφαλίζεται ο κρατικός έλεγχος;
«Θα ακολουθήσουμε τη μελέτη του δασαρχείου Λίμνης. Θα συμβληθούμε με συνεταιρισμούς δασεργατών που θα μας υποδείξουν, αναθέτοντας σε καθέναν μια περιοχή. 

Τέλος, θα έχουμε έναν δικό μας δασολόγο, μαζί με τον εκπρόσωπο του δασαρχείου για την επίβλεψη, αλλά και για να πιστοποιεί τις εργασίες που εκτελέστηκαν ώστε να πληρωθούν», εξηγεί στην «Κ» ο Νικόλαος Αραβαντινός, από τη Γενική Διεύθυνση Υποστηρικτικών Λειτουργιών της ΔΕΗ.

Στην περίπτωση της EREN, υπήρξαν διαμαρτυρίες σε τοπικό επίπεδο λόγω του αντικειμένου της εταιρείας (αιολικά πάρκα), που έφθασαν μέχρι το σημείο θεωριών περί χρησιμοποίησης των έργων για ίδιο συμφέρον της εταιρείας. «Κατ’ αρχάς δεν έχουμε ούτε θα έχουμε αιολικά πάρκα στις πληγείσες περιοχές. Στην Εύβοια δραστηριοποιούμαστε στα Νέα Στύρα και έχουμε εξαιρετική σχέση με την τοπική κοινωνία», λέει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κοσμάς Φέσσας. 

«Προφανώς δεν έχουμε εμπειρία στην εκτέλεση τέτοιων έργων και θα προσλάβουμε τοπικά συνεργεία, εφόσον υπάρχουν, ή εργολάβο έργων πρασίνου. Φυσικά και θα εποπτεύουμε τις εργασίες, για να διασφαλίσουμε ότι η δωρεά μας θα αξιοποιηθεί όπως πρέπει, πάντα από κοινού με το δασαρχείο», αναφέρει.

Ανάγκη προσωπικού

Το ερώτημα είναι πώς θα εποπτεύσει το δασαρχείο Λίμνης 322.000 στρέμματα, όταν διαθέτει μόλις δύο δασολόγους (μαζί με τον δασάρχη) και ένα δασοπόνο. «Εχουμε ζητήσει μόνιμο προσωπικό, γιατί μέσα στην επόμενη πενταετία θα έχουμε συνταξιοδοτηθεί όλοι, μέχρι και οι δασοφύλακες», λέει ο κ. Ζίγκηρης. «Προς το παρόν θα καλυφθούμε με εποχικούς: έχει ήδη βγει πρόσκληση για έξι ειδικούς επιστήμονες και δύο διοικητικούς, θα είμαστε και εμείς μαζί τους. Εδώ είναι ο τόπος μας, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή