Τρίτη δόση για ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας, πολίτες άνω των 60, υγειονομικούς

Τρίτη δόση για ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας, πολίτες άνω των 60, υγειονομικούς

Ανοίγει 30 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19, για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ομάδες υψηλού κινδύνου για λοίμωξη, όπως είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας, καθώς και οι υγειονομικοί συνιστάται η χορήγηση της 3ης αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου. Η χορήγηση της 3ης δόσης θα γίνεται 6 έως 8 μήνες μετά από την 2η δόση του εμβολίου, ενώ -όπως είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους– θα έχει προαιρετικό χαρακτήρα. Ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος όταν έχουν γίνει οι 2 δόσεις ή η μία του μονοδοσικού.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι «τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, την εισαγωγή στα νοσοκομεία και στους θανάτους».

Σημείωσε ότι «τα αντισώματα ως δείκτης της ανοσιακής απάντησης μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, μετά από 5-6 μήνες από τον εμβολιασμό», υπογραμμίζοντας ότι αυτό σε συνδυασμό με την μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί κίνδυνο για μια σειρά ατόμων.

Πρόσθεσε ότι αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για την ανάγκη χορήγησης μιας 3ης δόσης και δη στις ομάδες του πληθυσμού που θα είχαν μεγαλύτερη ανάγκη, για να συμπληρώσει ότι κατέληξαν σε τρεις ομάδες:

  • Η 1η ομάδα είναι όσοι δεν ανέπτυξαν αντισώματα στον πρωτογενή εμβολιασμό (ανοσοκατασταλμένα άτομα, μεταμοσχευμένοι), ως εκ τούτου η 3η δόση έχει τον χαρακτήρα συμπληρωματικής δόσης.
  • Η 2η ομάδα είναι τα άτομα για τα οποία παράγοντες όπως η ηλικία και άλλα (υποκείμενα νοσήματα) οδηγεί σε μειωμένα αντισώματα.
  • Η είναι η ομάδα ατόμων που εκτίθεται περισσότερο στον ιό.

«Η Εθνική Επιτροπή έκανε μια θετική γνωμοδότηση κατ’ αρχάς για τους ανοσοκατασταλμένους», είπε και τόνισε ότι σειρά παίρνουν τα ηλικιωμένα άτομα σε μονάδες φροντίδας και άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπογράμμισε ότι «ο αυξημένος κίνδυνος σε άτομα άνω των 60 ετών αποτυπώνεται με επιδημιολογικά στοιχεία», ενδεικτικά «η ποσοστιαία ηλικιακή κατανομή των ασθενών 60-79 ετών σε ειδικές κλίνες ΜΕΘ άγγιζε το 59,02% και αντιστοίχως σε θανάτους το 48%».

«Βλέπουμε σημαντική επιβάρυνση σε αυτή την ηλικία», είπε και πρόσθεσε: «Η ομάδα άνω των 60 ετών έχει τα κριτήρια που δείχνει ότι χρειάζεται ενίσχυση με μια 3η δόση».

Η Κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι οι υγειονομικοί έχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω της έκθεσης τους στον ιό, και επικαλέστηκε μια πρόσφατη μελέτη που δείχνει ότι «η Δέλτα μπορει να μεταβάλλει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την ασυμπτωματική-ολιγοσυμπτωματική λοίμωξη».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, τόνισε ότι αναμένονται δεδομένα από σχετικές μελέτες πριν παρθούν οι αποφάσεις.

Τα στατιστικά του εμβολιασμού

Ο γ.γ. ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι συνολικά έχουν γίνει πάνω από 11.900.000 εμβολιασμοί, ενώ περισσότεροι από 5.950.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε 56,7% του γενικού πληθυσμό και 65,6% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας. Σήμερα Δευτέρα αναμένεται να εμβολιαστούν 30.000 άνθρωποι.

Όπως είπε, τις τελευταίες 7 ημέρες περισσότεροι 90.000 συμπολίτες μας έκλεισαν ραντεβού για την 1η δόση και η πλειονότητα προέρχεται απο μικρες ηλικίες.

Τα ποσοστά του εμβολιασμού

  • 35-39: Το 59,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό αυτό φτάνει στο 60,4%
  • 30-34: Το 59,3% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό αυτό φτάνει στο 60%
  • 25-29: Το 58,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό αυτό φτάνει στο 59,7%
  • 18-24: Το 50,2% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό αυτό φτάνει στο 51,3%
  • 15-17: Το 28,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό αυτό φτάνει στο 30% (98.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί).
  • 12-14: Το 15,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό αυτό φτάνει στο 17,44% (56.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με την 3η δόση -που άνοιξε για πληθυσμιακές ομάδες ανοσοκατασταλμένων- έχουν ήδη εμβολιαστεί 13.000 άνθρωποι.

Από τους ιδιώτες γιατρούς και τα πολυιατρεία έχουν γίνει 1.650 εμβολιασμοί – οι 463 στα ιατρεία και οι 1.187 κατ’ οίκον.

Τα κρούσματα

Σε 2.126 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 39 θάνατοι. Παράλληλα, σε 342 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αναλυτικά

Τα ποσοστά σε μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς

Στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών σε μαθητές και φοιτητές, έδωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας νωρίτερα τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Αυτή τη στιγμή οι εκπαιδευτικοί μας, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι εμβολιασμένοι με ποσοστό που ξεπερνάει το 82%. Και στα παιδιά μας υπάρχει μια αύξηση. Αρκεί; Όχι. Θα το πω ευθέως δεν αρκεί και είναι καθήκον όλων μας, της κάθε μιας και του καθενός που είναι σε αυτή την αίθουσα να πείσουμε τους γονείς για το πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά μας να εμβολιαστούν. Για το πώς προστατεύουμε πρώτα τα ίδια, για το πώς τα θωρακίζουμε πολύ περισσότερο μέσω του εμβολίου», είπε η υπουργός Παιδείας.

Ενημερωτική εκδήλωση

Ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση, με στόχο την ενημέρωση μαθητών και γονέων για τα οφέλη του εμβολιασμού στις ηλικίες 12-17 κατά της νόσου του κορωνοϊού, διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 4 μμ.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή