ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στη Νέα Μάκρη: Χωρίς ενεργό μέτωπο, πολλές διάσπαρτες εστίες

Σε γενική επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής

Φωτιά στη Νέα Μάκρη: Χωρίς ενεργό μέτωπο, πολλές διάσπαρτες εστίες

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς στη Νέα Μάκρη, που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας και διατήρησε σε συναγερμό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, τόσο τους κατοίκους, όσο και την Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την πυροσβεστική, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Ωστόσο, οι πολλές διάσπαρτες εστίες διατηρούν σε πλήρη επιφυλακή τους πυροσβέστες. Στόχος είναι να αποτρέψουν τον κίνδυνο εκδήλωσης αναζωπυρώσεων.

Σημειώνεται ότι έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας σε δύο διαφορετικές εστίες και απείλησε σοβαρά κατοικίες μέσα στον οικισμό Λιβίσι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν και ανέκοψαν την εξέλιξη της πυρκαγιάς και από τα ξημερώματα δεν εμπνέει ανησυχία. Με το πρώτο φως της ημέρας έκαναν περιπολία και δύο αεροσκάφη air- tractor πάνω από την πυρκαγιά, αλλά δεν χρειάστηκε εναέρια επιχείρηση, καθώς οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή, κατάφεραν να την αντιμετωπίσουν.

Το πρωί αποχώρησαν και κάποιες δυνάμεις, αλλά παραμένουν ακόμα πολλά οχήματα, για να σβήνουν εν τη γενέσει της όποια εστία εμφανίζεται, μέχρι να τεθεί και τυπικά υπό πλήρη έλεγχο.

Όπως σημειώνουν στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, η πυρκαγιά ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη και αν φυσούσαν πιο ισχυροί άνεμοι και με μεγαλύτερη διάρκεια, θα είχε δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Απομάκρυνση κατοίκων – Μήνυμα από το 112

Το βράδυ, ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων ζήτησε την απομάκρυνση των κατοίκων από τις κατοικίες στα τελευταία οικοδομικά τετράγωνα στο Λιβίσι, καθώς οι φλόγες ήταν μέσα στον αστικό ιστό και δόθηκε μάχη να μην καούν σπίτια,

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κόκκαλη, έχει καεί τουλάχιστον ένα σπίτι και υπάρχουν πληροφορίες και για δεύτερο, ενώ κάποια ακόμα έχουν υποστεί ζημιές.

Οι φλόγες έφτασαν στις οδούς Τερψιχόρης, Δήμητρας, Δάφνης, Ερμού, Ανατολής και Ονείρων από όπου ζητήθηκε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι προς την πλατεία της Νέας Μάκρης.

Μάλιστα, λίγο πριν τη μία τα ξημερώματα, εστάλη στους κατοίκους μήνυμα από το 112.

Φωτιά στη Νέα Μάκρη: Χωρίς ενεργό μέτωπο, πολλές διάσπαρτες εστίες-1

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λιβίσι και Αγία Μαρίνα, παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», ανέφερε το μήνυμα.

Φωτιά στη Νέα Μάκρη: Χωρίς ενεργό μέτωπο, πολλές διάσπαρτες εστίες-2
Φωτ. Twitter/ @manosglaw 

Με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής, στον τόπο της πυρκαγιάς μετέβει κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού που θα διερευνήσει τα αίτια.

Φωτιά στη Νέα Μάκρη: Χωρίς ενεργό μέτωπο, πολλές διάσπαρτες εστίες-3
Φωτ. Twitter/ @manoskrt

Από τη νύχτα έχουν ξεκινήσει ανακρίσεις από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, σε συνεργασία με την αστυνομία, στο πλαίσιο της διερεύνησης των αιτίων της πυρκαγιάς. Οι Αρχές εξετάζουν όλες τις εκδοχές, γιατί -από την πρώτη στιγμή- οι αναφορές έκαναν λόγο για δύο ταυτόχρονες εστίες, μία κοντά στην Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ και μία μέσα στην κατοικημένη περιοχή. Ακολούθησαν άλλες τρεις εστίες συνολικά, μέσα στον οικιστικό ιστό, αλλά αυτές δεν αποκλείεται από τους ειδικούς να ήταν από σπίθες της ήδη υπάρχουσας πυρκαγιάς. Ήδη, λαμβάνονται καταθέσεις από τους ανθρώπους που ενημέρωσαν πρώτοι για την πυρκαγιά και από άλλους κατοίκους, ενώ αναζητείται και υλικό από κάμερες για την περίπτωση που έχει καταγραφεί κάτι ύποπτο.

Κάποια στιγμή, από αστυνομικούς, έγινε προσαγωγή ενός 22χρονου, επειδή σε έλεγχο που του έγινε βρέθηκαν δύο μικρά μπιτόνια με βενζίνη στο αυτοκίνητό του. Διαπιστώθηκε, όμως, ότι δεν είχε καμία σχέση με την πυρκαγιά και είχε αγοράσει την βενζίνη για ένα άλλο αυτοκίνητό του, που είχε ακινητοποιηθεί χωρίς καύσιμα, και αφέθηκε ελεύθερος μετά την εξέτασή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ