Η μυστική επιχείρηση «Περσέπολις» της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε διεθνές κύκλωμα πλαστογράφων

Η μυστική επιχείρηση «Περσέπολις» της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε διεθνές κύκλωμα πλαστογράφων

Οι συλληφθέντες πωλούσαν πλαστά έγγραφα σε αλλοδαπούς στην Αθήνα. Ισχυρές ενδείξεις ότι ταχυδρομούσαν πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες σε συνδέσμους τους στη Γαλλία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έρευνα είχε δοθεί η κωδική ονομασία «Περσέπολις» λόγω του μεγάλου αριθμού Ιρανών που συμμετείχαν στο δίκτυο πλαστογράφων και διακινητών. Η μυστική επιχείρηση για την ταυτοποίηση και σύλληψή τους είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2016 χάρη σε πληροφορίες από τις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Ολοκληρώθηκε έξι μήνες αργότερα, με τον σχηματισμό δικογραφίας από την Ασφάλεια Αττικής εις βάρος 30 και πλέον αλλοδαπών. Ανάμεσα σε αυτούς ένας 33χρονος υπήκοος Αλγερίας, που –σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»– είχε καταδικαστεί στην Ισπανία για τρομοκρατική δράση και διασυνδέσεις με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος

Τεσσεράμισι χρόνια αργότερα, τρεις από τους διωκόμενους για συμμετοχή σε εκείνο το κύκλωμα συνελήφθησαν εκ νέου από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής. Οπως προέκυψε από τη νέα έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., λίγο μετά την αποφυλάκισή τους, την περίοδο 2019-2020, επαναδραστηριοποιήθηκαν πλαστογραφώντας ελληνικά, ισπανικά, γαλλικά, αγγλικά διαβατήρια και ταυτότητες. Κατηγορούνται ότι μέχρι τη σύλληψή τους, την περασμένη Τετάρτη στα Σεπόλια, πωλούσαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε μετανάστες στην Αθήνα για ποσά από 250 έως 800 ευρώ, ενώ όπως πληροφορείται η «Κ» υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ταχυδρομούσαν πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες σε συνδέσμους τους, στη Γαλλία. 
Παρόμοια τακτική, εξάλλου, ακολουθούσαν και το 2016. Από δικαστικά έγγραφα εκείνης της περιόδου προκύπτει ότι οι συλληφθέντες της επιχείρησης «Περσέπολις» χρησιμοποιούσαν την Αθήνα ως έδρα για την πλαστογράφηση διαβατηρίων, που στη συνέχεια διένειμαν με εταιρείες ταχυμεταφορών σε πελάτες τους σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και αλλού. Τα χρήματα της αμοιβής τους εισέπρατταν μέσω εταιρειών μεταφοράς συναλλάγματος, όπως η Money Gram. 

Τα υδατογραφήματα

Από τη νέα επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι ρόλο πλαστογράφου είχε 49χρονος υπήκοος Ιράν. Περιγράφεται ως ο υπεύθυνος εργαστηρίου στα Σεπόλια, όπου είτε κατασκεύαζε εξ ολοκλήρου πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα είτε κατόπιν παραγγελίας αλλοίωνε –«νόθευε» στην αργκό των αστυνομικών– γνήσια διαβατήρια και ταυτότητες αλλάζοντας τη φωτογραφία, το όνομα και το ύψος του κατόχου. 

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση και εκείνο που κέντρισε την προσοχή των αστυνομικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών είναι ότι ο 49χρονος μπορούσε να τοποθετεί πιστά αντίγραφα υδατογραφημάτων πάνω στα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα διαφόρων χωρών της Ε.Ε., δυσχεραίνοντας σοβαρά τις προσπάθειες των αστυνομικών να τα εντοπίσουν.  Στο κρησφύγετό του βρέθηκαν ακόμη πλαστές σφραγίδες εισόδου – εξόδου τρίτων χωρών, νέου τύπου πλαστικές ταυτότητες Βελγίου, Γαλλίας, Ιταλίας, 44 ευρωπαϊκά διαβατήρια για τα οποία είχε δηλωθεί κλοπή ή απώλεια κ.ά.  

Ως προς το χρονικό της έρευνας, στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών βρέθηκε αρχικά ένας 37χρονος υπήκοος Μαρόκου. Περιγράφεται από την ΕΛ.ΑΣ. ως το άτομο που έπαιρνε τις παραγγελίες από τους αλλοδαπούς-πελάτες, τις οποίες στη συνέχεια διαβίβαζε στην πλαστογράφο. Οι συναντήσεις των δύο πραγματοποιούνταν στον σταθμό του μετρό στα Σεπόλια, οι πιο πρόσφατες υπό τα βλέμματα των μυστικών αστυνομικών του Αλλοδαπών. 

Προφυλακιστέοι

Χθες, μετά τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή, οι τρεις από τους συλληφθέντες κρίθηκαν προφυλακιστέοι και πήραν τον δρόμο της επιστροφής στη φυλακή. Ο τέταρτος συνεργός τους, 44χρονος υπήκοος Αλγερίας, διαφεύγει τη σύλληψη και αναζητείται. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή