Σειρά παρεμβάσεων στον τομέα της Υγείας

Σειρά παρεμβάσεων στον τομέα της Υγείας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον στόχο το επόμενο έτος να ξεκινήσει με νέες συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που παρέχονται μέσω του ΕΟΠΥΥ αλλά και ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών αυτών έχει θέσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που παράλληλα με τη διαχείριση της πανδημίας προωθεί μια σειρά παρεμβάσεων στον τομέα της Υγείας και συγκεκριμένα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στον ΕΟΠΥΥ, στη φαρμακευτική δαπάνη και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Η άμεση προτεραιότητα που έχει θέσει το υπουργείο είναι οι παρεμβάσεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ηδη είναι σε εξέλιξη η σύνταξη σχεδίου νόμου για την ΠΦΥ με στόχο έως το τέλος του έτους να έχουν προωθηθεί οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων οι νέες συμβάσεις με ιδιώτες παρόχους αλλά και η εισαγωγή κριτηρίων και δεικτών ποιότητας για τις υπηρεσίες που παρέχονται στους ασφαλισμένους από τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Σε πρώτο πλάνο είναι και η υλοποίηση του σχεδίου προσυμπτωματικού ελέγχου του πληθυσμού για παθήσεις όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του μαστού και του παχέος εντέρου, που αποτελεί μία από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την Υγεία.  

Στις παρεμβάσεις τις οποίες θα «τρέξει» ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είναι και η μείωση του clawback που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις και γενικά οι πάροχοι υγείας ως επιστροφή στις υπερβάσεις του κλειστού προϋπολογισμού, χωρίς, ωστόσο, να χρειαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός να καλύψει τη διαφορά. Μεταξύ των εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν γι’ αυτόν τον σκοπό είναι οι διαπραγματεύσεις αλλά και ο έλεγχος των παρόχων ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανά φαινόμενα προκλητής ζήτησης υπηρεσιών. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει τη δυνατότητα εφαρμογής συστημάτων ελέγχου σε πραγματικό χρόνο για τις υπηρεσίες που παρέχονται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ –π.χ. κατά τη διάρκεια της παροχής περίθαλψης των ασφαλισμένων– ξεκινώντας πρώτα από τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Σημειώνεται ότι όταν το μέτρο αυτό είχε εφαρμοστεί από τον ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές είχε ως αποτέλεσμα η υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες να μην υπερβεί το 5%.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει διαμηνύσει ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, θα προηγηθεί διάλογος και ανταλλαγή απόψεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τα πολιτικά κόμματα για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται. Τέλος, ο νέος υπουργός Υγείας έχει δηλώσει ότι ο έλεγχος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων αποτελεί ένα προσωπικό του στοίχημα. Ως αρμόδιος υπουργός έχει ήδη ζητήσει στοιχεία για θανάτους νοσηλευομένων σε ΜΕΘ, οι οποίοι σχετίζονται με νοσοκομειακές λοιμώξεις, ανεξάρτητα από την αρχική αιτία νοσηλείας τους και την αιτία θανάτου που έχει καταγραφεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή