Ζευγάρι Αμερικανών πήρε «σουβενίρ» θραύσματα αγγείων

Ζευγάρι Αμερικανών πήρε «σουβενίρ» θραύσματα αγγείων

Τα απέσπασαν από αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος ενός πάστορα και της συζύγου του

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίωξη για κακούργημα άσκησε χθες ο εισαγγελέας εις βάρος του 64χρονου Αμερικανού πάστορα και της συζύγου του οι οποίοι αποπειράθηκαν να ταξιδέψουν από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» προς την Κωνσταντινούπολη έχοντας στις αποσκευές τους θραύσματα αρχαίων αγγείων. Πρόκειται για αντικείμενα που το ζεύγος των Αμερικανών απέσπασε από αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Ακρόπολη Αθηνών, η Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά και οι Δελφοί και, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του υπουργείου Πολιτισμού, εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων.

Ο Αμερικανός πάστορας ήρθε την Ελλάδα για διακοπές μαζί με τη σύζυγό του και τον 32χρονο γιο τους. Επισκέφθηκαν αρχαιολογικούς χώρους και τη Δευτέρα μετέβησαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας προκειμένου να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη, επόμενο σταθμό των διακοπών τους. Κατά τον έλεγχο των αποσκευών τους στο μηχάνημα X-ray, οι υπεύθυνοι ασφαλείας διέκριναν σε νάιλον συσκευασίες μέσα στη χειραποσκευή του 64χρονου θραύσματα αρχαίων αγγείων και αντικειμένων. Ακολούθησε έλεγχος στην αποσκευή της συζύγου του, όπου επίσης βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα. Συνελήφθησαν και χθες το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος τους άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, παραπέμποντάς τους να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή την Πέμπτη.

Στην προανακριτική απολογία του ο 64χρονος φέρεται να παραδέχθηκε ότι απέσπασε τα κομμάτια των σπασμένων αγγείων από αρχαιολογικούς χώρους που επισκέφθηκε κατά την παραμονή του στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών η Ακρόπολη της Αθήνας, η Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, οι βυζαντινοί πύργοι της Βέροιας, οι Δελφοί κ.ά.

Προκειμένου να δικαιολογήσει την κατοχή τους ισχυρίστηκε ότι μετά τα κηρύγματά του παραδίδει μαθήματα ελληνικής ιστορίας καθώς και ότι ήθελε τα αρχαία αντικείμενα προκειμένου να τα δείχνει στους πιστούς, στο Τέξας. 

Χρονολόγηση

Στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι τα περισσότερα αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή του ζεύγους χρονολογούνται από τους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή